A nyílászárók, ahogy a nevük sejtetik, elzárnak egymástól két teret. De léteznek-e olyan nyílászárók melyek nem elválasztják, hanem összekötik a tereket, közel hozva a természetet, fényt engedve a belső tereinkbe? Cikkünkből most megtudhatjátok!

Funkció és design

Egy ház nyílászáróinak tervezésekor a nagy üvegfelület mellett, egyre fontosabb igény a minél nagyobb üveg-keret arány. A legmegfelelőbb szerkezetek ehhez, a fix üvegablakok mellett, a toló kivitelű nyílászárók. A vékony keret kialakítás nem megvalósítható fa és műanyag szerkezeteknél, a szerkezeti statika miatt, az elérhető legkeskenyebb profil ebben az esetben 95-105 mm. A megoldás az alumínium alapanyag, ahol az alacsony hőszigetelő képességű profilrendszereknek, nagyban segít az üvegezés magas aránya.

Ma minden olyan profilrendszer gyártó, aki jelen van Magyarországon, fejleszt keret nélküli vagy vékony keretes termékeket, melyek közül az alábbiak el is érhetőek a piacon:

– A CERO a Solarlux németországi alumínium termékek előállítására szakosodott gyártó prémium terméke. Kialakítási lehetőségei legalább annyira sokféle, mint felhasználási területei. A rendszer elemei, a toló és fix elemek, valamint üvegsarkok, szinte a végtelenségig kombinálhatóak, mely a tervezésben – beleértve a színeket, fogantyúkat és sok egyebet – rengeteg opciót kínál.

A látszó keresztmetszet mindössze 35mm!  A szárnyak lehetséges maximális méretei: szélessége 4000 mm, magassága 6000 mm, szárny súlya 1000 kg, tábla felülete 15 m2. 

A profilrendszer legfőbb jellemzői: hőszigetelt alumínium profilrendszer teleüveg optikával, a futó és vezető sínek síkban illeszkednek a rendszerbe. Hőszigetelés üvegszál erősítésű poliamid, szellőzés és rejtett vízelvezetés az alsó üvegfalcban. A rozsdamentes futógörgők a szárnykeretekbe vannak integrálva és egy tisztítókefe védi őket a szennyeződésektől, ami garantálja, hogy hosszú ideig legyenek könnyen és halkan mozgathatóak. 2

 CERO Üvegsarok (forrás: www.mantu-ablak.hu)

Mennyibe kerül?

Ahhoz, hogy anyagi tekintetben is legyen viszonyítási alapunk, vegyünk az alábbi paraméterekkel rendelkező nyílászárót:

• magasság: 3000 mm

• szélesség: 6000 mm (a lehetséges legkevesebb vízszintes irányú osztással)

• üvegrétegek száma: 3

 A Solarlux Cero prémium kategóriás termékének átlagára 1.200 €/m2. Ezzel az árral számolhatunk mind fix, mind tolható modulok esetében is, ezért az így kapott összeg a fenti paraméterek esetében 21.600 €.

 KATZBECK LINEA ÉS LINEA FLAT 

Kívül-belül síkban záródó, és nagy magasságokban kivitelezhető – 2800 mm, a fix akár 3000 mm is lehet. Kiemelt figyelmet fordítanak a termékek folyamatos fejlesztésére, így jött létre az üvegezőléc nélküli kivitel, mely egyedülálló Európában.

Mivel a Katzbeck fa-alu ablakok kompakt egységet alkotnak, azaz egy részből állnak, így kis beépítési mélységgel rendelkeznek, nincs látható üvegezőléc, vagyis semmi nem áll ki az ablak belső síkjából. A Linea Flat modellnél pedig teljesen síklapú az ablak megjelenése, köszönhetően annak, hogy az ablak keret és ablakszárny egy síkban vannak egymással. 

Linea Flat: belső és külső oldal (forrás: www.mantu-ablak.hu)

MENNYIBE KERÜL?

A fix szerkezet ára egy 3000 mm magas és 6000 mm széles felület esetében 9.658 € (+áfa), az emelő-tolóajtós megoldás pedig 9.889 € (+áfa). A szerelési díj mindkét esetben 140.000 Ft körül mozog (+ áfa), a furvardíj (rakodó nélkül) pedig 90.000 Ft. Szállítási határidő a rendeléstől számított 8-12 hét. 

 SKY – FRAME

Ebben a termékkörben mai napig etalonnak számít, az építészek és beruházók értékrendjében. Ugyanis a SKY-FRAME szerkezetekre nem ablakként kell gondolni, hanem, mint egy a teljes homlokzatot adó, teljes kontúrt kitöltő elemre. A tervezésénél is így kell gondolkodni, mivel a kivitelezés során egy egybefüggő tokszerkezettel választják el a kül- és s belteret, majd ebbe helyezik el a fix és mozgó mezőket. 

Szabadalma, hogy a fix mezőket, illetve a mozgó szárnyak, nem záras oldalainak csatlakozását 20 mm-es látszó keresztmetszettel, míg a záras és tokhoz csatlakozó éleket 36 mm-es keresztmetszetű osztással tudják megoldani.! Ezeket a szerkezeteket egyenes vonalú, döntött és íves kivitelben is el tudja készíteni a gyártó, 1-2-3 rétegű üvegezéssel, különböző műszaki tartalmakkal. 4

Sky- Frame (forrás: https://www.aluframe.hu)

 JOSKO – FIXFRAME

Ahogy a metszeti rajon látható, a műszaki részletek diszkréten megbújnak a falban, így semmi sem akadályozza a kilátást ezen az egyedi, látható keret nélküli teleüveg rendszeren.

Két elem találkozásánál, a teleüveg rendszer csúcsminőségű üveg-üveg sorolást kínál az üvegtáblák illesztéséhez.

Falban elrejtett műszaki részletek (forrás: josko.hu)

A Josko kompozit anyagokat használ, hideg alumínium profilok helyett, melyek korábban elérhetetlennek tűnő hőszigetelési és stabilitási mutatókat eredményeznek.

A legjobb hőszigetelési érték: 0,59 W/m²K (3000×2600 mm beépített állapotban, üveg-üveg sorolással és Ug 0,5 W/ m²K illetve Uw 0,74 W/m²K).  4 oldali meleg kerettel, és 3 rétegű üvegezéssel csökkenti a páralecsapódás mértékét.

A FixFrame rendszerbe tökéletesen integrálhatóak az ablakok, a teraszajtók, az emelő-toló ajtók, a bejárati ajtók és az árnyékolók, az emelő-toló szárny szinte síkban illeszkedő alumínium borítással is rendelhető. 5

MENNYIBE KERÜL?

Míg egy fix 3000 mm magassággal, 6000 mm szélességgel (2 db vízszintes irányú osztás) rendelkező modul ára 5.744,25 € (+ 27% áfa), addig a megfelelő méretekkel rendelkező emelő-tolóajtó esetében 9.630,75 € (+27% áfa) összeget kapunk. 

A  lerakodáshoz  és az  üvegek beemeléséhez  mindig  darura  van  szükség, melynek  nagyságát  a helyi  viszonyok határozzák  meg, de  azok  költsége már nem  számottevő. A  szerelési  költség  általában  18 000- Ft + Áfa,  de a hely  sajátosságai ezt  módosíthatják. Komplett házaknál  a  szállítási  költség  további  kedvezményként ingyenes.

Prémium kategóriás termékekről lévén szó, a következő tényezők befolyásolhatják, gyártótól függően a végső árat:

• szállítási költségek, melyek a nagy méretek miatt meghaladhatják az átlagos méretű nyílászárók szállítási költségeit

• daruval történő mozgatás, beépítési technológia, mely a beépítőktől nagyobb szakértelmet, igényességet, több időt, és munka ráfordítást igényel

• a vízszintes irányú osztások száma (minél kevesebb, annál drágább)
 

Az épület teljes költségvetésének hány százaléka lehet a kültéri nyílászáró? 

Átlagban a 10-15% mondható reálisnak. Ez a hagyományos építési módnál reális – valóban minőségi megoldást lehet ennyi pénzért vásárolni. Természetesen az új építészeti trendekkel megnövekedő nyílászáró felületek növelik ezek arányát a falfelülethez képest, ezzel arányosan pedig nő a nyílászárók értékaránya is a teljes házéhoz képest, így bizony többször előfordul a 20%-os, vagy ennél nagyobb arány is. 6

A megfelelő nyílászáró választása fontos és hosszú távú döntés, ezért érdemes akár nagyobb befektetéssel, de olyan terméket választani melyek teljes mértékben kielégítik a megrendelői, építészeti, illetve energiatakarékossági igényeket.

A nagy ablakok energiahatékonyságával kapcsolatos aggodalmak egyre kevésbé jelentkeznek, ahogy a technológia fejlődik, és kijelenthetjük, hogy előnyeik felülmúlják a hátrányaikat.

Források:

 1 https://www.aluframe.hu/termekek/keret-nelkuli-toloajtok-1/

 2 www.solarlux-telikert.hu

 3 www.mantu-ablak.hu 

 4 https://www.aluframe.hu/termekek/keret-nelkuli-toloajtok-1/

 5 http://www.josko.hu/hu/termekek/teleueveg-rendszerek-es-emelo-tolo-ajtok 

 6 http://www.ablak-internorm.hu

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter