Ha építkezésen gondolkodsz, érdekel az energiahatékony építészet, akkor érdemes kilátogatni Szentendrére, ahol 10 felépített ökoház várja az érdeklődőket, magyar nyelvű idegenvezetéssel. Idén először Magyarországon került megrendezésre a Solar Decathlon verseny, melyben 10 diák csapat a világ egyetemeiről méri össze tudását, kreativitását és építenek fel mindössze 2 hét alatt egy–egy működő, fenntartható kis családi házat.

Mi is kint jártunk, erről olvashattok egy kis kedvcsinálót, a teljesség igénye nélkül.
 

Kezdjük is a BME pavilonjával – sajnos mivel nem sikerült befejezni, helyezést nem ért el.

Ez itt egy TROMBE FAL – ami nem más, mint egy passzív energianyelő – szabályozó szerkezet. A működési elve az, hogy az előtte lévő naptérbe besüt a nap, felmelegíti a tömegfalat, mely ezt a hőt később, szép folyamatosan leadja, melegítve télen a belső tereket. Nyáron a naptér előtt felfutó vadszőlő árnyékolja ezt a részt, de ha mégis felhalmozódik a maradék hő, ezt a teret önállóan át lehet szellőztetni.

A Belga pavilon eltolható falaival és PVC csövekkel szegélyezett belső kerttel hódított. Itt is a rétegelt lemez a fő építőelem.

Azért látszik, hogy sietni kellett az építéssel : )                                                          

A győztes pavilon a francia csapaté lett, ők a meglévő vidéki épületállomány felújítására tettek javaslatot. Belső vályog hőszigetelést készítettek, mely a belső páratartalmat is kiválóan szabályozza, a hűtés-fűtést pedig mennyezeti vizes radiátorokkal oldották meg, szándékosan megmutatva a gépészeti csöveket is.

Nagy kedvencem a beülős-olvasó ablak is itt található. Mivel két hét alatt dobták össze, kipróbálni azért nem mertem : )

A Hollandok meglepetésemre nem könnyűszerkezetből dolgoztak, hanem összeszerelhető betonelemekből készítették a házukat, melyet a belterekben meg is mutattak. A motoros működésű hatalmas feltolható ablakok is nagyon jól néztek ki!

Az első pavilon, ahol tényleg működött a zöldfal, igaz ők beltérbe tették, de fantasztikus dísze volt az étkezőnek! És itt látszik, hogy műanyag zacskóval is lehet dekorációt készíteni : )

Egy spanyol pavilon következik, ami NEM-HÁZ. Ez egy panelrehabilitációs ölet, amely úgy működik, hogy a meglévő homlokzat elé kerül egy acél váz, amire tetszőleges funkciójú helyiség-dobozokat aggathatunk. Hát unalmasnak aztán nem lehet mondani a végeredményt!

Kis makett mutatja a variációk végtelen számát. A lakásunkat innentől kezdve bővíthetjük konyhával, szobával, gépészeti helyiség, sőt liftakna kialakítására is van lehetőség.

A következő pavilon az én személyes kedvencem, egy másik spanyol alkotás, ahol nagyon egyszerű tömegek alkotnak tereket. Szuper a becsukható konyha is, és én a szedett-vetett nádburkolatban is láttam a fantáziát. Az kár, hogy csak a bejárati frontra kerültek fa nyílászárók.

Következő a román pavilon, mely rehabilitációként meglévő társasházra tehető penthouse blokk, de önálló családi házként is telepíthető. Kívül dekoratív lécburkolat borította, belül pedig a fehér fa ötvözete jellemezte, amit a konyhánál átforduló élénkzöld betét dobott fel. Szép részlet a galériára vezető lépcső mellvédfala, mely mintha csak ki lett volna húzva fiókként a mögötte lévő szekrénből, melynek tetejébe szobanövények kerültek.

A galérián egy szekrényben lehajtható ágy található, a korlát oldalán lévő szekrényekből pedig asztalokat hajthatunk fel, szuper kis dolgozósarkot létrehozva ezáltal.

És végül, de nem utolsó sorban a Pécsi és Miskolci egyetem összefogásával készült el a második magyar pavilon, mely igazi gyögyszeme a kiállításnak. Még biztos sokat fogunk róla hallani szakmai fórumokon. Itt végre nem érződik az összecsapott kivitelezés, szépek, kidolgozottak a részletek is.

Az alapkoncepció a hazánkban oly sok helyen megtalálható 10 x10-es „kádárkockák” felújítási lehetőségeit keresi. Elég jól sikerült ráncfelvarrás. Került bele venturi kürtő, aktív és passzív szolár elemek, szuper eltolható árnyékolók, sok növény, a környezet mikroklímáját javító tó is.

A belső tereket is a mobilitás jellemzi, a terek variálhatóak, a bútorok felhajtással eltüntethetőek.

A fürdőszoba egybefüggő, kék, selymesen csillogó falfelületeit vízálló vályogvakolat adja!

A házhoz egy intim belső lugas kapcsolódik, amit fentről is mobil árnyékoló véd a nyári naptól. Ide egy brutálisan nagy méretű tolóajtón jutunk ki, mely előtt ugyanaz az eltolható árnyékoló fal van, mint máshol, csak itt egy elegáns fém szőttes adja a táblát.

Itt még a hőszivattyú kültéri egysége is szép lett : )

A kiállítás szeptember 29-ig ingyenesen látogatható, érdemes megnézni, rengeteg jó ötletet láthattok, megismerkedhettek a mai kor legfrissebb vívmányaival, megfoghatjátok élőben az anyagokat!

Büfé sajnos nincs, szendvicset, hideg italt vigyetek!

Még sokkal több információt találhattok itt az épületekről, kiállításról:

http://www.sde2019.hu/

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Gortva Anikó