Ennek a háznak a története 2014 őszén kezdődött, ekkor kereste fel irodánkat a tulajdonos testvérpár, hogy tervezzünk családjaik számára két önálló otthont egy épületben. Ez a tervezési feladat igazi kihívást jelentett számunkra.

Akár a családi ház tervezésben, ilyenkor is a funkcionalitás határozza meg elsődlegesen az egyes családok szokásaihoz igazodó tereket.

Mivel a szigorú beépítési szabályok igen szorosra szabták a rendelkezésre álló helyet a tér minden dimenziójában, így a tervezési program lefektetése után a telepítési lehetőségek kidolgozásával kezdtük a munkát.

Számos változat készült el, vizsgálva az egyes lakások megközelítésének lehetőségét, a gépkocsi tárolók helyzetét, a kertek felosztását, használhatóságát bemutatva. Ezekhez a változatokhoz természetesen költségbecsléseket is készítettünk, melyek, még ha durva becslések is voltak, segítették a közös döntést.

Végül az észak-nyugati oldalon történő közös gyalogos megközelítést és egyállásos garázsba történő behajtás mellett döntöttünk. Így a kedvezőbb égtájak felé megmaradt az épület megnyitásának lehetősége és külön-külön napos kert maradt mindkét családnak, melyek megőrizték az intimitást, de közösen is lehet őket használni, ha úgy kívánja a társas élet.

A gépkocsi tárolót első körben terepszint alá terveztük zöldtetővel, később azonban a talajmechanikai szakvélemény beigazolta gyanakvásunkat, miszerint magas a talajvíz a környéken, így a pinceszinten elhelyezett gépkocsi tároló korrekt műszaki megoldása már nem nyújtott gazdaságos alternatívát. Ezért végül, a közös bejárati rész zárásaként, térszín feletti, épülettel egybeépített gépkocsi tárolót terveztünk, mely teteje a fedett teraszban folytatódik.


Mivel az egyes lakószintek területei nem engedtek pazarló tereket, a legpraktikusabb helykihasználást kellett választanunk. Így az épület a klasszikus alaprajzi sémát követi tankönyvszerűen kialakítva a tereket, északnyugati oldali, lakásközponti bejárattal, a lakások súlypontjában elhelyezett vertikális közlekedéssel, emeleti középfolyosóval és a kedvező égtájak felé körben elhelyezett lakószobákkal.

  A földszinten a közösségi terek és a vendégfürdő található illetve a nagyobbik lakáshoz még egy vendégszoba is tartozik. Mivel ezen a szinten sincsenek a szükségesnél nagyobb terek, ezért kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a kapcsolat a kert és a közösségi terek közt a földig érő nagy üvegfelületek segítségével a belső terek folytatásaként érvényesüljön.

Az épület tömegformálásában, tetőhajlásszögében a Rákospalotai környezethez igazodik, azonban néhány építészeti trükkel modern hangulatot ad az utcának. Az előírt tetőhajlásszöget megtartva – mely jól jött a napelemek elhelyezésekor – az ereszeket finoman visszahúztuk. Az utcában uralkodó terrakotta szín helyett fehér épületet terveztünk, markáns antracit alu előtetőkkel, hosszan végigfutó alumínium párkányokkal, a rideg fehér és szürke színeket természetes melegségével megbontó fabetétekkel, melyek szándékosan tolják el a nem szimmetrikus kétlakásos épület súlypontját. A nyílászárók alumínium vértezetes műanyag ablakok, melyek felett a redőnyszekrények takarásaként szintén antracit bevonatos alumíniumból készült betétek hosszabbítják vizuálisan az előtetők magasságáig az ablakszemöldököket.

Irodánk nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, így ezt az épületünket is az energiahatékonyság jegyében terveztük. Az épület 20 cm mészhomoktégla teherhordó falazattal készült, mely kiváló hőtároló tömeget biztosít – mely védi az épületet a nyári felmelegedés ellen – és emellett a légtömörség biztosítása is megbízható ennél a falazatnál. Erre került a 20 cm grafitos polisztirol hőszigetelés, ezzel a szerkezetválasztással nemcsak remek energetikai tulajdonságokat kaptunk, de értékes négyzetmétereket is nyertünk.

Az épület gépészeti rendszere is a legkorszerűbb elemekből tevődik össze, hőszivattyú adja a fűtést, hűtést, és a meleg vizet, padló és mennyezetfűtés-hűtés segítségével, hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja a friss levegőt, óvja lakóit az esetleges penészedéstől, miközben a benti meleget nem engedi megszökni az elhasznált levegővel. A legmodernebb gépészeti rendszerek mellé teljes körű épületautomatizálás is kiépítésre került, mindent mindennel össze lehet hangolni, távolról vezérelni. Ez energiahatékonyság szempontból is fontos kérdés, hisz így az egyes gépészeti rendszerek „együtt gondolkodnak”, jobb hatásfokkal működnek, tehát nem csak kényelmi funkciókat biztosít az okosház.

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Gortva Anikó, Biriki Krisztina

Mégtöbb képet itt találsz: