Tervezői művezetés, nem csak tervezői szemmel!

Ebben a cikksorozatban összeszedjük azokat a pontokat, amiket figyelni szoktunk tervezői művezetés során, és megosztjuk Veletek pozitív és negatív tapasztalatainkat.

Többrészes cikksorozatunk első része a kitűzésről fog szólni.

KITŰZÉS

I. JELENTŐSÉGE

A legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön a ház. Fontos, hogy a kitűzés megfelelően készüljön, ezzel határozzuk meg a leendő épület elhelyezését, pozícióját a telken belül. Ha rossz a kitűzés, rossz helyre kerül a ház, később egyáltalán nem, vagy nagy költségek árán lehetséges csak a javítás.

Megdöbbentő adat, de 10 esetből 4-ben nem sikerül az épület pozicionálás a telken. Hatósági bizonyítványnál komoly gondot okozhat, ha nincsenek meg az előírt távolságok, vagy túl nagy házat építesz!

II. MIT ELLENŐRZÜNK

1. Első lépésként az épület leendő helyét a telekhatárokhoz képest (kerítés).

FONTOS! Összetett, lejtős terepnél lehetetlen geodéta nélkül kitűzni, csak bizonytalan, ferde méreteket lehet mérni szalaggal, a helyes méretek pedig vetületi méretek.

2. Csatorna: Csatonra valós mélységét ellenőrizni kell, legkésőbb itt a kitűzésnél. Mivel itt még lehetséges a javítás, vagyis ha kell, megemelhető lehet az épület vagy a csatorna folyásfeneke. Megtörtént már, hogy a külső közműtérképek, vagy adatszolgáltatások nem voltak helyesek, érdemes minden tervezés megkezdése elött lemérni a küzúton található leközelebbi csatorna alsó pontját.

3. Szintezés: A kitűzési tervre mindig ráteszünk egy jól felismerhető tereptárgyra egy magassági méretezést. Pld. egy meglévő tűzcsapra.

Így tudjuk a tűzcsaphoz képest az épületünk ±0,00 szintje hol lesz. Ehhez képest már könnyű meghatározni a tengerszint feletti magasságokat a helyszínen, bonyolult mérőberendezések nélkül.

4. Szintező. Mi egy hagyományos szintezővel mérünk.

Gyakran előfordul, hogy a családi ház építésénél a költségek csökkentése miatt, a kitűzést leegyszerűsítve végzik, földbe leszúrt botokkal, esetleg betonvasakkal. Ez természetesen az alapásáskor elveszik, és már a földmunka ellenőrzésére sem alkalmas. A következő munkánál lehet kezdeni elölről a méréseket. Egy korrekten elkészített zsinórállással akár az első három szerkezet (alap, lábazat vagy pincefalak, teherhordó falak) minden mérete ellenőrithetően, megmaradóan egy munkafázisban kitűzésre kerül. Külön-külön kitűzve előfordulhat, hogy a szerkezeti fal lelóg a lábazatról vagy a párhuzamosség, merőlegesség nem lesz pontos.

megfigyelhető a zsinórállás

egyszerű kitűzés

A cikksorozat további részeit itt találod:

2. rész – Alapozás

3. rész – Vízszigetelés

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Gortva Péter, Gortva Anikó, Timon Tibor