A lebegő lépcső

A házon belüli vertikális szintkülönbség leküzdéséhez használt lépcsők sokfélék lehetnek, egyik kialakítási módja, az úgynevezett lebegő lépcső, mely az egyik legesztétikusabb megjelenéssel bír.

Családi házak esetében, amikor nem lépcsőházról beszélünk, hanem a lépcső, mint szabadon formálható térplasztikai elem jelenik meg otthonunkban, a használhatóság ugyanolyan fontos, ekkor sem mehet ennek rovására a design, a lépcsőszerkesztés szabályait ekkor is maximálisan be kell tartani!

A lépcsők megtámasztása többféle módon történhet: lehet két oldalon megtámasztott, függesztett, középen gyámolított, konzolos, vagy esetleg ezek vegyesen is alkalmazhatók.

A lebegő lépcső jellegzetessége, hogy a lépcsőfokok az egyik oldalon a falba vannak fogatva, míg a másik oldala alátámasztás nélkül marad, ez pedig nagyon látványos megjelenést kölcsönöz neki; egy közlekedésre hivatott épületszerkezeti elemből, szoborszerű térformáló elemet alkothatunk. A fantázia a kivitelezésnek elengedhetetlen tartozéka, hiszen az, hogy mi kerül a szabadon „lebegő” oldalra, csak a képzeletünktől és a kreativitásunktól függ. 

Anyaghasználat

Mivel minden egyes lépcsőfok külön van rögzítve, megfelelő tartással rendelkező anyagra van szükség. Ez lehet kő, vasbeton (monolit vagy előre gyártott), acéllépcső vagy akár üveg is. A fémszerkezetet ki lehet alakítani rejtetten, fával vagy kő-, műkő lapokkal burkolt járófelületekkel, de lehetnek látszó fém lapokból álló lépcsőfokok is.


Szerkezet

A lebegő lépcsőt mindenképp a mellette elhelyezkedő tartófallal együtt kell tervezni és kialakítani, hiszen a lépcsőfokok ebbe a falba lesznek befogva, utólagos kialakítás esetén segédszerkezetre van szükség!

A maximális karszélesség általános esetben: 1,30 m


Milyen faltípusba építhető be?

Fémszerkezetű, faburkolatos lebegő lépcső beépítése a „Wall” lépcső tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó, Magyarországon is megtalálható cég műszaki adatai alapján:

A csapoknak minimum 18 cm-re be kell érniük a teherhordó falba, és nehéz szerkezetekhez alkalmas műgyantával kell rögzíteni. Olyan tömítéseket ajánlott használni, amik a lépcsőfok és az acélszerkezet közé helyezve,  megakadályozzák a rezgés és a zaj átterjedését a falba, a lépcső használata során.

Szép-szép, na de felmerül a kérdés, hogy ezeknek a légies szerkezeteknek, mégis milyen a teherbírása. A lépcsőfokok erősségét kísérletek során tesztelik, európai szabványok szerint, és ahogy a lenti ábra is mutatja, bár megjelenésük könnyed, a teherbírásuk igen magas. Megosztott vertikális terhelés esetén 4kN/m2 (400 kg/m2), míg koncentrált vertikális terhelés esetén (mondjuk a lépcső szabadon lebegő részén) 330 kN (300 kg).


Mennyibe kerül?

A lépcső szélességétől, és a faburkolat színétől függően 260-310 € között mozog az összeg, ami nem tartalmazza a kivitelezés díját, és a korlát árát.


KorlátAz építési biztonsági szabályok korlát alkalmazását írják elő. Azonban egy hagyományos korlát lényegesen elvesz a lépcső konzolos megjelenéséből, ezért gyakran függesztéssel kombináljuk a lebegő lépcsőket. Az ilyen kialakításnak általában nincs statikai oka, tartó szerepe, viszont betölti a korlát funkcióját, és e mellett esztétikus is. Ezek lehetnek például függesztett fémsodrony korlátok, de lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésünkre, a korlát kialakítása tekintetében. 

                                                                                                                                                           egyszerű fém korláttal 

                                                                                                          üveg korláttal                                                                            fémháló korláttal  Utólagos, vagy nem teherbíró szerkezethez való építés esetén segédszerkezettel is megvalósítható.

Ha jobban belemélyednétek a témába, vagy egyéb szerkezetek, anyagok is érdekelnek, írjatok egy üzenetet, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter