Tervezői művezetés, nem csak tervezői szemmel!

Ebben a cikksorozatban összeszedjük azokat a pontokat, amiket figyelni szoktunk tervezői művezetés során, és megosztjuk Veletek pozitív és negatív tapasztalatainkat.

Többrészes cikksorozatunk második része az alapozásról szól.

ALAPOZÁS

I. JELENTŐSÉGE

Egyértelmű az alapozás jelentőségének ellenőrzése és a helyes kivitelezése. Az épület a legmagasabb pontjától, a szerkezeteken át, az alapon keresztül adja át terhét a talajnak.

II. MIT ELLENŐRZÜNK

A kitűzés során felállított zsinórpad segítségével kiássák az alapot.

sávalap munkagödrének kiásása

A sávalap méretének ellenőrzésén túl, szintező segítségével megmérjük az alapozási sík alsó síkját. Ezt a pontot a terveken szereplő referencia ponthoz képest (közmű teteje pl. csatornafedél), vagy geodéta segítségével a Balti feletti magasságát ellenőrizzük. Figyelni szoktuk, hogy az alap alja vízszintes-e, alaplépcsőztetés esetén a tervek szerinti-e, valamint a fogadó talaj felszíne kellően tömör és száraz, nincs-e beomlás vagy szokatlanul rossz talaj.

1. Talaj: Ellenőrizni szoktuk a talaj minőségét és milyenségét. Az alapgödör beomlását ki kell takarítani betonozás elött, valamint a gyökerektől, szerves anyagoktól is meg kell tisztítani.

2. Feltöltés: Ha betemetett pincével, sitthalommal találkozunk nagyon fontos a megfelelő tömörítés.

3. Vasalás: Az alap vasalását ellenőrizni nem kötelessége az építész tervezőnek, de mi ezt is szoktuk nézni, hogy a tervek szerinti hosszvas, a toldások megfelelőek-e, a kengyeleket és tüskézéseket is egyszerű vizsgálni. Sok esetben a pozitív és a negatív sarokvasak teljesen hiányoznak, vagy hiányosak.

Rossz példa.: a hosszvasak nem fedik át egymást és a sarokvasak is hiányoznak

 
Helyes példa.: Itt a tervek szerinti hossz- és sarokvasak lett kialakítva

4. Alap betonozása: Betonozás a tervek szerint kiírt betonminőséggel kivitelezhető. A minimum betontakarást is ellenőrizni kell a vasalat, és a földmeder között. Az alapot is vibrálni kell!

A következő cikkben a vízszigetelésről lesz szó!

Kapcsolódó témáink:

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!