Ennek a háznak a története még 2014 elején kezdődött, ekkor keresett fel minket a tulajdonos házaspár, akiknél kiemelt szempont volt az egyszerű, modern megjelenés, az energiatakarékosság, illetve a fedett tornác és keleti oldali terasz. A tervezett épületet a vidéki tornácos házak ihlették, azok előnyeit kihasználva, modern köntösben megjelenítve.

A feladatunk egy energiahatékony családi ház megtervezése volt, két fős családi modellel, és esetenként két vendég részére.

Telepítés:

Mivel nem egy nagy telekről volt szó, mely ráadásul trapéz alakban szűkült a hátsókert felé, így adottságainak maximális kihasználását tűztük ki célul. A minél nagyobb, egybefüggő kertfelület kialakítása végett, az utca frontja felé húztuk a házat, és az építési helyet teljesen kihasználva, a tervezési program által meghatározott alapterülettel „beszorítottuk” az épületet az elő és oldalkertek közé.

Tájolás, funkciók 

A megfelelő telepítés miatti kontúron belül alaprajzi értelemben a következetesség dominált: a kiszolgáló funkciókat – fürdőszobák és gardrób – északra, míg a huzamos tartózkodású helyiségeket – könyvtár és vendégszoba, háló, étkező-konyha-nappali tere – délre tájoltuk. Így északra zárunk tömör felülettel, míg délre nyitunk a földszinten. A pinceszinten kapott még helyet a garázson és gépészeten kívül egy műhely, és egy szabadidős helyiség.

 Tömegalakítás 

Ebből az elrendezésből következett a ház tömege, ami egy kettéhajtott lapot mintáz; a sötétebb szegletbe került kiszolgáló funkciókkal, és a fényes, nyitott részen lévő lakófunkciókkal. A lap legszélén pedig egy tornác alakult ki, ami elérhetővé teszi az udvar gyalogos megközelítését már a bejárattól fedett téren keresztül, és fix árnyékolóként is szerepet játszik. 

A tornácos rész alatt lehet beállni a garázsba, így egy lebegő hatást értünk el, amely erősíti a meghatározó szalag motívumunkat. Ezt fehérre vakolt felülettel hangsúlyozzuk is.

.   

A környéken a magastetős házak a jellemzőek, amihez mi is illeszkedtünk. Emellett hasznosítva a tető síkját, nem csak passzívan, hanem aktívan, napelemmel és napkollektorral is kihasználjuk a szoláris energiát. A rejtett ereszes kialakítás pedig a koncepciónk erősítését szolgálja.

Anyaghasználat

Ahogy a tömeg alakításánál, az anyaghasználatnál is az egyszerűség és visszafogottság volt az elsődleges szempont. A fehér felületen kívül a kőburkolat és natúr színű cserépfedés dominál.

Energiatudatosság

Az első vonalhúzástól az utolsóig az energiatudatosság is fontos része volt a tervezési folyamatnak. A telepítés, alaprajzi kialakítás mellett a rétegrendeket, és csomóponti részleteket is gondosan végigvezettük az esetleges hőhidak elkerülése miatt. Megújuló energiaforrásként a napkollektoron és napelemen kívül még levegős-hőszivattyút alkalmaztunk, mely a fűtést és hűtést is megoldja. Emellett hővisszanyerős szellőztetés gondoskodik a megfelelő minőségű levegő pótlásáról.
 


Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy üzenetet, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Biriki Krisztina, Gortva Anikó