Milyen alternatív megoldások léteznek, ha az egyszerű festés, tapéta, csempe, vagy a drága kő- vagy faburkolatok helyett valami mást szeretnénk? Válaszunk a műkő! Mehet padlóra, falra, nappaliba, konyhába és a fürdőbe is!

Ez az évszázadok óta használt építőanyag jelen van körülöttünk padlóburkolatok, homlokzatburkolatok, díszítő elemek formájában, de napjainkra a kortárs építészetben igencsak elhanyagolttá vált. Azonban, hasonlóan a betonhoz, ez az anyag is megunhatatlan, és az említett, megszokott felhasználási területeken kívül, még sok más izgalmas formában alkalmazhatjuk, például vakolatként beltérben és kültérben is.

Hogy-hogy újra divat lett?

Ez az anyag, melyet már a római reneszánsz óta alkalmaznak, igazán a 30-as 40-es években terjedt el a középítkezéseken, ahol műalkotásszerű padlóburkolatokat készítettek belőle, ezt hívjuk terrazzo-nak. Majd a 70-es 80-as évekre egy elcsépelt, degradált anyaggá vált, sokaknak ma is ez a kép él az emlékezetében, pedig a műkő csodálatos építészeti és belsőépítészeti lehetőségeket rejt magában.                                                           

Szóval letűnt szakma-e a terrazzo készítés és feledni való építőanyag-e a műkő? 

Erre a kérdésre jó válasz a Marmoreal, ami egy brit designer, Max Lamb által tervezett, és a Dzek által gyártott, mészkőből gépi préseléssel készülő műkő. Nagyon izgalmas, különleges kortárs burkolatokban és egyedi bútordarabokban ölt formát, ebből is látható, hogy mennyi lehetőség rejtőzik ebben a feledésbe merülő anyagban.

Az anyag mellett szól, hogy viszonylag szabadon formálható, változatos színekben, textúrákban, formákban hozható létre, a mai kor technikáival – adalékok, pl. üvegszál adagolással, színezéssel, alapanyag változtatással, stb. , – akár nagyon újszerű, trendi megjelenési formát ölthet.

Hol és hogyan alkalmazzuk?

Műkő vakolatként beltérben alkalmazható a konyhák, fürdők, épített zuhanyzók csempeburkolata helyett, mely által egy egybefüggő, mégsem teljesen homogén felületet kapunk. Készíthető belőle öntött mosdó- vagy mosogatókagyló, kandalló, akár egyedi berendezési tárgy is, de még kerítés, ablakpárkány vagy lábazati burkolat is.

Nagy előnye a természetes kőburkolatokkal szemben, hogy változatos felület struktúrát lehet vele elérni, nagyobb színválaszték áll rendelkezésre, itt igazán elengedhetjük a fantáziánkat, vakolatként vagy formába öntve, szokatlan formákban is kialakítható. Nagyon tartós, strapabíró felület, a felújítása is lehetséges, mivel többször újracsiszolható. De kerek, mosott kőadalékból akár csiszolásmentes felület is létrehozható.                                         

Hogyan készül a műkő burkolat? 

A klasszikus műkő cement (fehér vagy szürke) alapú keverék, kő őrlemény, és víz hozzáadásával készül. A különböző kőzúzalékok, ami lehet mészkő, dolomit, márvány, gránit, vagy akár üveg őrlemény is, meghatározzák a színt és magát a struktúrát. A színezőanyagok lehetnek természetes pigmentek színes ásványokból, vagy szintetikus színezőanyagok.                                         

Ha házilag szeretnénk ezzel az anyaggal kísérletezni, az alábbi „recept” alapján elindulhatunk, (de vannak a piacon gyárilag készített műkő keverékek is, ilyen például a LB-Knauf által gyártott CaSTone):

– 100 kg cement

– 350 kg műkő: 100 kg 2-es szemcse, 150 kg 1-es szemcse, 50 kg 0-ás szemcse, 50 kg 00-ás szemcse

– víz (a kissé képlékeny beton állag eléréséhez)

– elképzelés szerinti adalékok, színezők

Törekedjünk olyan sűrűségű keverék készítésére, ami a hagyományos vakolathoz hasonló, de kikísérletezhető mindenféle színű, struktúrájú, fényességű felület. Gépi csiszolással matt vagy fényes formában is kialakítható. A csapóvíznek kitett felületeket célszerű impregnálószerrel kezelni, mivel mint cement alapú vakolat, felveszi a nedvességet.

A burkolatréteg minimum vastagságát a legnagyobb szemcseméretből kiindulva lehet meghatározni, így ez alapján a rétegvastagság minimum kétszerese a szemcseméretnek, de ettől függetlenül is minimum 30 mm. Különböző adalékanyagok hozzáadásával, műgyanta, műanyag- vagy üvegszál erősítéssel nagyobb anyagszilárdság, könnyebb feldolgozhatóság érhető el, az így javított keverék pedig vékonyabb rétegben is alkalmazható, viszont a klasszikus recept esetében tartsuk meg a 30-40 mm-es padlóburkolati, és a 30 mm-es falburkolati vastagságot. Illetve vegyük számításba azt is, hogy a csiszolással akár 5 mm-t is eltávolíthatunk.

Felhordás

Padlóburkolatok esetében ez a 30-40 mm-es réteg kerülhet egyenesen az aljzatbetonra. Nagyon fontos, hogy kellően kiszáradt hordozófelületre kerüljön a műkő réteg, mivel a betonban lév víz párolgása repedéseket idézne elő a burkolatban. Arra is fokozottan figyelni kell, hogy a burkolat lekövesse az aljzat dilatációit, de ettől függetlenül maximum 4×4 méterenként, illetve a sarkoknál, valamint a padló és falburkolatok csatlakozásánál is célszerű dilatálni, erre alkalmas, rugalmas kitöltő anyaggal, hogy elkerüljük a repedéseket. 

Függőleges felületeken alkalmazott műkő vakolat esetében a hordozóréteg egy cementes, rabichálós alapvakolat kell legyen, erre kerülhet a körülbelül 30 mm-nyi műkő vakolat. Ezt úgy készítik, ahogy a hagyományos vakolatot, tehát fölcsapják a felületre, majd glettvassal simítják, egészen addig, amíg egyenletes felület alakul ki. Ez akár több órás folyamat is lehet, mivel a megmunkálás és száradás közben arra is figyelni kell, hogy ne jelenjenek meg hajszálrepedések. Fontos, hogy fokozatosan és lassan száradjon ki, ezért az első héten célszerű naponta egy kicsit fellocsolni.

A csiszolást azonban már 2-3 nap elteltével is el lehet végezni, és ha szükséges, az egyenetlenségeket javítóanyaggal (anyagazonos, 0-ás szemcseméretű keverékből) kitölteni, majd újra csiszolni. Akkor hatékony a csiszolás, ha a felület már nem nedves, de még nincs egészen kiszáradva, megkeményedve. A fűtés-hűtés beüzemelésével érdemes addig várni, míg a burkolat teljesen kiszárad, ami annak kiterjedésétől és vastagságától függően akár 4 hét is lehet.

Mi a helyzet a padlófűtéssel?

Az anyag hővezető képessége jó, így remekül tud együttműködni padlófűtéssel, valamint falfűtéssel-hűtésssel is.
 

Mennyibe kerül?

A műkő ára, az egyszerű festés, tapéta, csempézés, illetve a minőségi kő és faburkolatok között mozog.

Néhány anyag és munkadíjat összesítő irányadó ár: 

– helyszíni matt csiszolt kivitelű műkő vakolat:   ̴19 500 Ft/m2

– előregyártott kivitelű műkő lapok:   ̴17 500 Ft/m2

– egyenes ablakpárkány:   ̴7 500 Ft/fm

– íves ablakpárkány:   ̴12 500 Ft/db

A felhasznált adalékanyagok függvényében ezek az árak természetesen változhatnak, de segítenek elhelyezni a műkőburkolatot a burkolattípusok skáláján, költségek tekintetében.

források:

– Bartha Zsolt építészmérnök megosztotta velünk a műkő készítés gyakorlatában szerzett tapasztalatait

– http://dzekdzekdzek.com

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!