Ebben a cikkünkben egy üdülő épületünk születését mutatjuk be, az első tollvonástól a megvalósításig. 

Az elbűvölő, bár egyedi környezeti adottságok miatt ez a ház egy olyan munkánk volt, melynek tervezése és  kivitelezése is igazi kihívást jelentett számunkra!A tervezés első állomása

Még 2015-ben kerestek meg minket ezzel a szép feladattal Megrendelőink, egy kedves pár, akikkel igazán könnyű volt egymásra hangolódni a tervezés során. A feladatnál talán csak a helyszín a szebb: Lupa-szigetére kellett terveznünk.

A területre jellemző Kozma Lajos építészeti stílusa, amiben az egyszerűség dominál, és inkább a funkciót helyezi előtérbe, mi is ezt a hozzáállást követtük.

 
Kozma Lajos nyaralója                                                                                                    Meglévő épület

A telken már állt egy épület, de az sem szerkezetileg, sem funkcionálisan nem volt megfelelő állapotban ahhoz, hogy megtartsuk.

Mivel a szigetet évente elönti az ár, így csakis lábakon álló házat lehetett ide tervezni, hogy ne akadályozzuk a Duna levonulását. Az utóbbi időben egyre magasabbra szökött a víz, így meg kellett azt is oldanunk, hogy kritikus esetben a tetőre is fel lehessen vinni a bútorokat.


A következőket álmodtuk meg papíron

A ház alsó, terepszintjére mindössze egy vasbeton falú tárolót terveztünk, minden egyéb funkció a legnagyobb vízállás szerint kialakítható fenti szintre került. Itt található egy egylégterű nappali-konyha-étkező, a közös térből nyíló négy hálószoba, egy fürdő és egy WC. A nappalihoz kapcsolódó fedett-nyitott teraszról pedig a dunai panoráma élvezhető.
Erre a felső szintre egy fémszerkezetes lépcsőn lehet feljutni. A lapostető kialakításánál igazodtunk az alatta található teraszhoz és közlekedőhöz.

Anyaghasználatban az épület fő tömege fa homokzati burkolatot, az ebből kinyúló terasz és előtető pedig fehér vakolt felületet kapott. A földszinti pillérek és falak látszó vasbetonból készültek.

Kiviteli tervek

Az engedély megszerzése után következtek a kiviteli tervek. Ebben a fázisban nem csak az építészeti részekben merültünk el, hanem a statikai és gépészeti elemeket is kidolgoztuk.

A lábakon álló épület nem könnyítette meg a statikus dolgát. Szüksége volt egy, az egész házon átvonuló vasbeton magra, hogy ár esetén – mely jelentős vízszintes irányú erővel bír – se történjen baj. Hogy a hőszigetelés vonalvezetését ne akadályozzuk, kompromisszumos megoldás született: dupláztuk a vasbeton lemezt, ami között végigfut a hőszigetelés, és a merevítő dobozban pedig „legó-szerűen” beleakasztottuk egyiket a másikba. 

Megvalósítási fázis: a kivitelezés

A kapcsolat nem szakadt meg a tervek átadásával, folyamatos kommunikáció révén értesülhettünk az aktuális folyamatokról.

Az egyik legnagyobb fejtörést az okozta, hogyan betonozzák be az előírt mennyiségeket, ami inkább sok volt, mint kevés. Szakaszos munkavégzés nem volt megengedett az egyes részeknél, nehogy a vasbeton szerkezetek ne dolgozzanak együtt, így a végső megoldás az lett, hogy komppal vittek oda pumixot és betonpumpát – ami 52 méter hosszan nyúlt be a szigetre -, valamint még két tartály betont. Mivel a pumix vagy pumpa semmilyen módon nem tudott volna a szigetre menni, így a kompról kinyúlva pumpálta a betont a megfelelő helyekre. Természetesen volt nagy izgalom a külpontosság miatt, de minden és mindenki szerencsésen megúszta az esetet! 🙂

Annak a megszervezés sem volt egyszerű, hogy az építőanyagokat mikor és hogyan vigyék a szigetre, ugyanis volt olyan, hogy túl alacsonyan volt a vízállás a szállításhoz, de olyan is előfordult, hogy azért állt a munka, mert ellepte a víz a területet. Így minden eszközt bevetettek a cél érdekében 🙂

A gyönyörű látványból adódott, hogy a lehető legnagyobb üvegfelületekkel nyissunk felé. Bár ez nem könnyítette meg a kivitelezést, hiszen egy-egy ilyen nyílászáró súlya itt elérhetette a 500 kg-ot! De szerencsére sikerült szépen megoldani, amit megálmodtunk:

Pár kép a kivitelezésről (a teljesség igénye nélkül)

Alapozás:

Födémek készítése:

Lépcső:

Végső simítások:

És a végeredmény, ami magáért beszél 🙂

Ha Ti is építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg, ahogy itt is történt.

Szerző: Biriki Krisztina, Pusztai Anna

Fotók: Stiglincz Gábor