Padlóburkolat fuga nélkül – az összefüggő felületű, öntött vagy kent burkolatok

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a csempét helyettesítő anyagok. Azoknak, akik nem szeretik a fugákat, jó alternatívák lehetnek hidegburkolatra az egybefüggő, hézagmentes, öntött vagy kent eljárással készülő padlóburkolatok. Ezek közül most a műgyanta burkolatról olvashattok.

A műgyanta egy többrétegű, általában kétkomponensű padlóburkolati rendszer, öntött padlónak is nevezik, mivel a gyanta folyékony halmazállapotban, több rétegben, öntéssel kerül fel a hordozó felületre, 2-5 mm-es vastagságban, majd a szükséges kötési idő után szilárdul meg. Fényességi foka változtatható, felülete utólag színezhető.

Valószínűleg sokak számára inkább irodákból, gyárakból, csarnokokból, kórházakból, lehet ismert ez a burkolat. Ezt a fajta ipari műgyantát azonban nem szabad összekeverni a lakossági célra felhasználttól.

Az anyagnak számtalan jó tulajdonsága van. Rendkívül strapabíró, tartós, jó kopásállóságú. Praktikus, könnyen karbantartható, tisztítható, csúszásmentes, szagtalan, anti-allergén, káros anyagoktól mentes. Nagyon esztétikus tud lenni a homogén megjelenésével, egyedi burkolatkialakításra ad lehetőséget, hiszen készülhet fényes, matt, durva vagy tükör felülettel is, végtelen színvariációban. Talán egyik legnagyobb előnye, hogy már meglévő felületre is fel lehet vinni, megkímélve ezzel magunkat a hangos, sok szeméttel és porral járó bontástól. Hővezető képessége és néhány mm-es vastagsága miatt padlófűtésnél is alkalmazható.

Nagy terekben, modern, minimál otthonokban, loftlakásokban remekül mutat, ha pedig mindenhova ilyen kerül, optikailag tágítja a teret azáltal, hogy elmossa a helyiségek közötti határokat, segítségével ki tudunk emelni más felületeket, egyedi bútorokat a térben. A fényes műgyanták nagyon jó tükrözik a fényt, ami megsokszorozza az ablakokon át beáramló fény mennyiségét.

Hogyan készül?

Lefektetése bonyolult feladat, mindenképp hozzáértő, gyakorlott szakembert kíván. Ha nincs szakszerűen lefektetve, a gyantaréteg felválhat vagy repedezhet. A legfontosabb és leginkább érzékeny pontja a munkának a fogadófelület előkészítése!

Fogadófelület és előkészítés

A fogadófelület lehet többféle: a legmegfelelőbb a beton (C20/25 minőségű), mellette pedig az esztrich (minőség: EN 13813 CT-C25-F6) a leggyakoribb, ha padlófűtés is szerepet játszik.

Fontos a fogadófelület kellő mértékű kiszáradása, minimum 28 napos betonra lehet dolgozni, és általánosságban elmondható, hogy a maradék nedvességtartalma maximum 4 % lehet. A még túl friss betonfelület megrepedhet, tönkretéve ezzel a műgyanta bevonatot is, a nem megfelelően kiszáradt beton maradék nedvességtartalma pedig felhólyagosíthatja azt.

A beton fogadófelületeken leggyakrabban alkalmazott előkészítési eljárás a csiszolás, jó minőségű beton esetében általában elég szokott lenni, egy alapos takarítással kiegészítve. Ez a módszer alkalmas kisebb egyenetlenségek, felületi szennyeződések eltávolítására, megfelelő berendezés lehet erre egy egytárcsás padlócsiszoló.

Másik eljárási mód az úgynevezett golyószórás, melynek során egy speciális gép apró sörét-golyókat lő a felületre, melyek eltávolítják a legfelső réteget, ezután a gép elszívja azokat, majd újra kilőve felhasználja. Még drasztikusabb eljárás a marás, melynek során egy nagy teljesítményű gép lemarja a fogadófelület legfelső rétegét, ezzel eltávolítva az egyenetlenségeket is. Mindkét előkészítési mód esetén, ezután több anyag felhasználása szükséges az alapozáshoz.

Vegyi tisztításos eljárást abban az esetben kell alkalmazni, ha olajjal szennyezett a fogadófelület. Ezeket a részeket egy speciális vegyi anyaggal kell kezelni, majd azt magasnyomású mosóval eltávolítani. Ezután olyan alapozót szükséges használni, melyet még a nedves felületre kell felvinni.

Előfordulhat, hogy aljzatkiegyenlítőre kell elkészíteni a műgyantát, bár ez nem annyira jó eset. Ennek két fő oka van: sok a rossz minőségű anyag, melynek nincs megfelelő nyomószilárdsága, illetve nem megfelelő kivitelezés esetén elválhat az aljzatkiegyenlítő a fogadófelülettől (még jó minőségű anyag is)! Ha mégis aljzatkiegyenlítő van a betonunkon, megoldás lehet annak eltávolítása, majd az alatta lévő beton/esztrichre már el lehet készíteni a műgyantát. De természetesen nem minden esetben okoz problémát az aljzatkiegyenlítőre készített műgyanta bevonat.

Ha mégis elkészült már az aljzatkiegyenlítő és arra kell műgyantázni, akkor annak előkészítése, megcsiszolása a legfontosabb lépés. Ezután nagy tapadószilárdságú alapozó használata ajánlott, majd a műgyanta rétegek felvitele, ebben az esetben általában csak két réteg.

És ugye előállhat az a helyzet, amikor meglévő padlóburkolatra- csempére készül el a műgyanta bevonat. Ekkora nagyon fontos, hogy a meglévő burkolat mechanikailag kifogástalan állapotban legyen, ellenálljon annak a terhelésnek, ami majd ránehezedik. A felületet csiszolása és alapos takarítása az első lépés, majd következik az alapozó, melyet az alapján kell megválasztani- nedvszívó vagy nem nedvszívó felületre-, hogy milyen a lapburkolat.

Bevonatkészítés

A műgyanták érzékenyek a hőmérsékletre, fagyveszélyes anyagok, ezért tárolásnál is oda kell figyelni, érdemes minimum 10 oC feletti hőmérsékleten tárolni. A felhordást 10-30 oC között ideális végezni. A túl alacsony hőmérséklet miatt az anyag besűrűsödik, ami növeli az anyagfelhasználást, és nem fog kikeményedni. A túl magas hőmérséklet pedig felgyorsítja a műgyanta kikeményedését még bedolgozás előtt.

A műgyanta általában kétkomponensű anyag, térhálósodással köt, azaz nem megszárad, hanem a komponensei lépnek reakcióba egymással – a B komponens a kikeményedéshez elengedhetetlen, e nélkül nem köt meg a bevonat. A komponensek aránya, megfelelő eloszlása és keverése nagyon fontos, mindig be kell tartani a gyártó által előírtakat!

A műgyanta bevonat elkészítése minimum 2 rétegben történik, a rétegszám attól függ, hogy milyen a fogadófelület, és milyen elvárások vannak az elkészült műgyantával szemben. A művelet m2-enként kb. 30-45 percet vesz igénybe, és egy-egy réteg, egy-egy napot jelent a kivitelezési folyamatban, ugyanis a rétegek között meg kell várni az előírt kötési időt. A RAL színkód alapján bármilyen szín választható az utolsó réteg felvitelénél.

A fogadófelület előkészítése és alapos takarítása után, első rétegként egy alapozó felhordása történik, melybe előtte kvarchomokot szórunk (0-1,2 mm szemcsenagyságú alkalmazása célszerű). Sima habarcsterítővel, vagy lehúzóval, egyenletesen kell elteríteni, ezután pedig megszórni egy újabb adag kvarchomokkal. Ha az aljzat erős nedvszívó képessége miatt a felület porózus, hajszálrepedéses marad, az alapozó réteg felhordását addig kell ismételni, amíg ez teljesen meg nem szűnik. Az alapozó kikeményedése után fel kell porszívózni a felesleges homokot.

Ezután jön a műgyanta első rétegének terítése, szükség esetén előtte színezőpasztával keverve, a kellő kötési időt követően pedig a második réteg felhordása, melyet szintén színezhetünk előtte. A végső lépés egy felületképző réteg terítése.

16 óra elteltével járhatóvá válik a felület, a teljes mechanikai terhelhetőséget általában szobahőmérsékleten 7 nap alatt éri el.

Anyagszükséglet, 15 és 25 oC közötti hőmérsékleten, sima, tömör, gyémánttárcsával előkészített betonra történő felhordás esetén:

alapozó (átlagos vastagság 2 mm): 0,7 kg/m2

kvarchomok: 1 kg/m2

műgyanta rétegek: 2 kg/m2/mm

felületképző réteg: 0,1-0,3 kg/m2

Néhány hátrányát is meg kell említenünk a műgyantának; szinte minden műgyanta UV hatására sárgulhat, valamint az apró karcolások hatására egy idő után bemattulhat a fényes felület. Azonban polírozással, rendszeres ápolással orvosolható a probléma, és hozzá kell tenni, hogy mint a cikk elején írtuk, a műgyanta azért egy nem könnyen sérülő, tartós anyag.

Amit  leginkább szem előtt kell tartani, ha ilyen padlóburkolatot szeretnénk, hogy itt az elkészült felület minősége sokkal jobban függ a kivitelezőtől, a mester ügyességétől, mint bármilyen ragasztott burkolat esetén.

Amire még figyelni kell

Kiöntés előtt még sokadszorra is le kell ellenőrizni, hogy minden kiállás, ami a padlóban van, jó helyen van-e – pl. wc csatornakiállás.

Ez a padlóburkolat ugyanúgy falszegélyt igényel, a falak megóvása érdekében, ez lehet lapburkolatból, vagy valamilyen faszegély.
 

Összességében elmondható, hogy ha a műgyantát választjuk, akkor egy igazán érdekes és esztétikus burkolatot kap otthonunk.

Források:

www.mapei.com

www.mugyantazunk.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Újra divat a műkő

Tadelakt vakolat

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!

Szerző: Biriki Krisztina, Gortva Anikó