Mondjuk, hogy építkezni szeretnénk. Adott hozzá egy telek is, remek. De mi van, ha nem üres. Mi lenne? Bontani kell. Bár ilyen egyszerű lenne. Nem az, de könnyítésül itt egy cikk, hogy lényeges kérdéseket tisztázzon a bontás költségeiről, időigényéről, módjáról.

Hogyan kell bontani?

Az első lépés mindenképpen az összes közmű kikötése. Ehhez a szolgáltatókat kell felkeresni (gáz, áram, stb.), ők pedig küldenek szakembereket, hogy ezt a feladatot elvégezzék. Innen indul az épület bontása.

Logikusan a bontás ellentétes menetű munkafolyamat, mint az építés, tehát fentről haladunk lefelé, tetőtől alapig. A tető bontása lehet kézimunka, ebben az esetben a cserép újra felhasználható, vagy eladható. A faanyagot elbontathatjuk az anyagért cserébe, így ez költséghatékony megoldás lehet. Mindez azonban hosszadalmas, tehát ha sürget minket az idő,  végeztethetjük a munkafolyamatot markolóval is, így azonban minden anyag megy a konténerbe. Azbesztpala tetőfedés esetén figyelmesen kell eljárni, külön kell bontani, és veszélyes hulladék lerakóba szállíttatni.

Ha a tetővel megvagyunk, jöhet a födém. Fafödém esetén itt is bontathatunk anyagárban, vasbeton, béléstestes, stb. típus esetén mehet a sitt a konténerbe. 

Jöhetnek a falak. Itt is igaz az újrafelhasználás, tisztítás után a bontott tégla újra hasznos. Kezünkben a döntés ismét, megmentjük az alapanyagot, és kézi erővel bontunk, vagy hívjuk a markolót. 

Végezetül következik az alapok feltörése. Itt nincs mit megmenteni, minden a konténerbe kerül, lehet szállíttatni.

Mindez elkészül 1-2 nap alatt egy normál méretű épület esetében. Ha a tetőt kézzel bontjuk, 3 nap alatt végzünk.

Forrás: http://bontas-foldmunka.hu
 

Költségek nagyságrendileg

A közművek kiköttetése átlagosan 300-450 000,- Ft-ra rúg, innen indulunk.

Magánál a munkafolyamatnál kétféle költség fog felmerülni. Az egyik a törmelék elszállítása, ami a konténerek díjait figyelembe véve 6-9 000,- Ft körül alakul köbméterenként, bár ez a díj távolságfüggő is, természetesen minél messzebbre kell vinni a sittet, annál drágább lehet. Mivel a bontás után laza m3-el kell számolnunk, az álló fal köbméterének duplájára számítsunk törmelék formájában. A másik költség a markoló díja, ez átlag 18 000,- Ft óránkénti összeg.

A még tisztább összképhez vegyünk egy példát. Megadjuk egy kb. 100 m2-es alapterületű Kádár kocka bontásának körülbelüli költségeit:

Hangsúlyozzuk, ez kizárólag támpontként szolgáló számítás, tényleges költségek mindig az adott bontandó épületre számolhatóak, ez inkább egy kis segítség azoknak, akik ilyen munka előtt állnak, hogy nagyságrendileg mire számítsanak. A konklúzió, hogy egy átlagos ház két-három nap alatt, úgy 2,3 -3 000 000,- Ft-ból bontható le.

Szerző: Gortva Péter, Gortva Anikó

Ha jobban belemélyednétek a témába, építkezni szeretnétek, gyertek el hozzánk konzultálni, és a további kérdéseitekre is válaszolunk szívesen! Addig is, nézzétek meg családi ház referenciáinkat!