Nem könnyű a piacon előforduló rengeteg gyártó közül választani. Különösen úgy nem, hogy bár nagyon szép illusztrációkkal teleszórt weblapokon tájékoztatnak minket a termékeikről, arra nem törekednek, hogy a helyes beépítések módjait hangsúlyozzák, hogy az esetleges hibákat a vásárlók elkerülhessék. Tömegével találni műszakilag helytelen beépítési módokat javasló gyártói honlapokat. Az alábbi írásban rávilágítunk a hibákra, és megmutatjuk, melyek a jó megoldások.

Milyen gondot okoz a rosszul beépített redőny?

A kérdésre természetesen az a válasz, hogy hőhidat. A kereskedők sajnos semmilyen szakszerű ismerettel nem rendelkeznek arról, hogy a vakolható tokos redőnyöket hogyan kell úgy beépíteni, hogy elkerüljük a hőhíd kialakulását, ilyenformán tájékoztatni sem tudják vásárlóikat erről a fontos kérdésről. Még ennél is elkeserítőbb azonban az, hogy ezeknek a termékeknek a gyártóik sem adnak, vagy nem is tudnának adni helyes beépítési útmutatót. A szabad piac jót tesz az építőipari áraknak, hiszen a versenyhelyzet a vevőnek kedvez, de mint az látható, sokszor a terméktámogatás és minőség rovására megy az árvetélkedés. Ez egy épületnél, amit egységes rendszerként kezelünk, az ilyen részletek esetén, mint egy redőnytok rossz beépítése, bizony dühítő problémákat okozhat.

A vakolható redőnytokok típusai

A Magyarországon forgalomban lévő tokokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

– Nagyon drága, de átgondolt, részletes, és műszakilag abszolút megfelelő konstrukciók.

– Megfizethető, de nem túl átgondolt, és paramétereit tekintve nem teljesen kielégítő konstrukciók.

– Nyilvánvaló, hogy a kevésbé jó, de árban kedvezőbb termékek jóval kelendőbbek. Ez abban az esetben nem probléma, ha ezeknek a termékeknek a hiányosságait a betervezésnél, beépítésnél figyelembe vesszük, és szakszerűen kiküszöböljük. Erre azonban sem a gyártók, sem a kereskedők nem hívják fel a vásárlók figyelmét.

A tipikus beépítési hiba

Leggyakrabban az a probléma, hogy a tartószerkezetet (áthidaló) és a redőnytokot egy egységként kezelik, és erre figyelnek, de a hőszigetelést kihagyják a számításból, és az így kapott végeredményhez alkalmazkodva készítik azt el, így hőhíd fog kialakulni a nyílászárók felett, ebből pedig penészesedés indul meg.

Így lehet ezeket a hibákat elkerülni

A nyílászárók feletti vasbeton anyagú áthidalókat külön kiegészítő szigeteléssel kell ellátni, a következők szerint: ha PIR -> 9 cm, ha grafitos EPS -> 12 cm, ha EPS -> 15 cm

A tokok alulról mindenképpen nyitottak lesznek, hiszen bármikor szükség lehet javításra, karbantartásra, így azt kívülről szigetelni felesleges. A redőnyszekrényen belül a hőmérséklet egy két fok eltéréssel a kinti hővel fog megegyezni. Mögötte lehetne elvben szigetelni, de a szekrényt a nyílászárón kell elhelyezni, mert a sínek a nyílászáró külső síkján futnak, így ott nagyon kevés a hely. Extrém lambdájú (pl. vákumpanel) anyag alkalmazásával ez megoldható, de ezek az anyagok nagyon drágák.

Jó megoldás a nyílászárót felső toktoldóval megvásárolni, ami legyen néhány centivel nagyobb a redőnyszekrény magasságánál. A toktoldó a nyílászáróval hőtani tulajdonsága szempontjából megegyezik, és tudjuk hozzá rögzíteni a tokot. Így az áthidalót kell csak annyival eltolni, hogy a szigetelés kellő vastagságú legyen, de még az is meglehet, hogy nem is kell áthidaló. Monolit vasbeton födém esetén például a födém alja és a nyílászáró záradéka közt csak húsz centiméter lesz.

A másik jó lehetőség, ha az épületre minimum 20 cm, vagy annál vastagabb hőszigetelés kerül. Az ilyen vastagságú szigetelésben már el fog férni a redőnyszekrény, csak az áthidalót kell hátrébb helyezni, így már a tok és az áthidaló közé fér egy elég vastag, jobb lambdájú és nem extrém drága szigetelőanyag.

Mi tehát a teendő?

Mint azt leszögeztük, abban tehát nem reménykedhetünk, hogy a gyártók olyan terméket fognak elérhető áron piacra dobni, amelyek alapból kiküszöbölik ezeket a problémákat, és így ezzel a beépítés során bármilyen megoldás keresése feleslegessé válna. Bízzunk meg tehát a házunk tervezésével olyan építészt, aki megfelelően kvalifikált, minden részletre odafigyel, és elég tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy például az ilyen lehetséges hibaforrásokra nagy gondot fordítson, és minden részletet jól, és műszakilag is helyesen tervez meg.

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET! Ha pedig építkezni szeretnétek, gyertek el hozzánk KONZULTÁLNI! Addig is, nézzétek meg REFERENCIÁINKAT!

Szerző: Gortva Anikó, Gortva Péter