Akármilyen gondos a tervezés, a telek adottságai, az épület elrendezése, az egyéni igények miatt bizony előfordul, hogy nem lehet egy helyiség megvilágítását csak természetes úton megoldani. Ezekben az esetekben lehetőség van fénycsatornák betervezésére. Ezt fogjuk bemutatni ebben a cikkben.

A fénycsatorna egy olyan, a tetőablakot kiváltó megoldás, ami lapostetőknél is alkalmazható, így olyan helyeken is, ahol ablakot nem lehet elhelyezni. Hasonlít egy ablakhoz, szépen beilleszthető a tetősíkba, de nem fog olyan túlmelegedést okozni nyáron, és hőveszteséget télen, mint egy tetőablak. Egyszerű a beépítése, és olcsó megoldás.

A fénycsatornák felépítése

A rendszer három elemből épül fel.

Burkolókerettel egyben gyártott bevilágító ablak, mely fix, sík, tetőtéri, esetleg kupola. Ez gondozásmentes, egy speciális bevonattal látják el, így a napsugárzás lazítja a rárakódó szennyeződést, az eső pedig lemossa. A helyiség túlmelegedése ellen az üveg UV szűrős. Erős, hőformált, a legzordabb időjárásnak (pl. jégeső) is ellenálló akrilból készül.

A helyiségen belüli eleme egy akril lencse, amit a mennyezetbe kell szerelni. Ez a lencse a fényt szétszórja a szobában. Gumitömítéssel akadályozzák meg, hogy esetleg ezen a csatlakozáson keresztül a helyiségbe por kerüljön. Takarítás esetén, a lencsén lévő takarógyűrű elforgatásával kivehető az egység, így a tisztítás nagyon egyszerű és praktikus.

A két elemet, tehát a belső lencsét és a külső bevilágító ablakot összekötő elem a harmadik része a berendezésnek, mégpedig a 25-35 cm átmérőjű fénytovábbító cső, mely alumíniumból készül, felülete belül fényvisszaverő, így továbbítja a napsugárzást a helyiségbe. Ezek a csövek lehetnek merevek és flexibilisek is, így nagyon sokoldalú felhasználásuk válik lehetségessé.

A merevcsöves fénycsatornák

A merevcsöves csatorna 4-szer több fényt tud bejuttatni a helyiségbe, mint egy ugyanott alkalmazott 60 wattos izzó. Ezek a csövek csaknem 100 százalékát továbbítják a napfénynek, ami éri őket. Az épület tájolása miatti sötét helyiségek esetén, vagy a tető hajlásszöge esetén remekül használható termék. Alapesetben a hossza 185 cm, de akár 6 méterig is lehet toldani. Magastetős épületeknél 15-60˚-os hajlásszög esetén lehet beépíteni. Telepítése nagyon könnyen kivitelezhető, a tetőfedés alapanyaga nincs rá befolyással. Egyedül az kell hozzá, hogy fel lehessen jutni a padlástérbe, és már telepíthető is.

Lapostető esetén is nagyon könnyen telepíthető a csatorna. A 0-15 ˚ közötti hajlásszögű tetőknél az egyetlen problémát az okozhatja, ha nem lehet megközelíteni a megvilágítani kívánt helyiség feletti tetőrészt. Ez a megközelítés történhet búvótérből, vagy álmennyezeten kialakított kijárón át.

A merevcsöves fénycsatornák árának alsó küszöbe kb. bruttó 65 000,- Ft

A flexibilis fénycsatornák

Ezeket a termékeket magastető esetén akkor ajánlott beépíteni, ha nem határos a megvilágítani kívánt szoba a tetővel, vagy ha a plafon és a tetősík közt 40 és 150 cm közé esik. Ez a rendszer nem toldható. Figyelni kell arra a telepítésnél, hogy az összekötő cső jól megfeszüljön, így lesz ideális a fény visszaverődése.

Lapostetőknél csak akkor lehet telepíteni a flexibilis csövű terméket, ha a mennyezet és a tetőfedés anyaga nincs közelebb egymáshoz, mint 20 cm, és nincsen távolabb, mint 90 cm.

Úgy számoljunk, hogy egy ilyen berendezés 6 m2-t tud bevilágítani.

A flexibilis csövű fénycsatornák árának alsó küszöbe kb. bruttó 40 000,- Ft


Sok minden hatással van arra, milyen lesz a fényátbocsátási képessége a fénycsatornának. Nyilván adott időjárási körülménytől is, de a tájolástól, a fény beérkezési szögétől, a csatorna hosszától is függ ez az érték. A termékeket forgalmazó cégek nagyon hasznos kalkulátorokat bocsátanak általában a rendelkezésünkre a honlapjukon, ott tudunk számításokat végezni a majdani eredményre nézve. Azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy minden toldott méterrel 6%-ot, illetve minden beiktatott könyökcső 10%-ot fog rontani a berendezés fényátbocsátási képességén.

előtte                                                                              utána

Elsötétítés

Természetesen nagyon könnyen előállhat olyan helyzet, amelyben ki szeretnénk zárni a fényt, például nappali pihenés idejére. Erre az egyik megoldás, ha a fénycsatornánkba eleve beillesztett sötétítő teszi ezt lehetővé, mégpedig úgy, hogy egy kisfeszültségű nyomáskapcsoló vezérlésével a pillangószelepet irányítva szabályozzuk a bejutó fényt. Amennyiben nincsen ilyen a rendszerünkben, a lencse elé szerelt redőnnyel lehet a szabályozást megoldani.

Napfény nélkül

A leghatékonyabb működése ezeknek a rendszereknek, ha éjjel is tudják a szükséges minimum fényt biztosítani. Ez egyrészt megoldható a szórótestre telepített világító egységgel, egy LED lámpával, ami be van építve a csatornába, és kapcsolható. Másrészt lehet ez egy fényérzékelő panellal ellátott rendszer is, ahol a lencséknél több, nem azonos erejű LED lámpa alkalmazásával világítunk, és ezeket egy szabályozza a panel. Ez azért jó megoldás, mert nem csak este, de borult időben is, ha érzékeli a panel, hogy csökken a fény mennyisége, a LED lámpákkal rásegít a világításra, ha pedig kisüt a nap, el fognak halványulni a lámpák. Az automatikus rendszer is szabályozható manuálisan, arra az esetre, ha szükségtelen világítani.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !