Miért fontos, hogy készüljön?

Mindenki járt már úgy életében, hogy megtapasztalta, az olcsóbb megoldások sokkal többe tudnak kerülni valójában, mint a drágábbak. Kevesebbe kerül a cipő, de hány párat kell megvenni, mire a drágább tönkremenne? Ezt már biztosan sokan kiszámoltátok, és döntöttetek úgy, hogy hiába kerül többe, a jobb minőségű mosógépet, farmert, bútort veszitek meg. Az otthonok tervezésénél sincs ez másként. A tervezési díj persze kevesebb, ha nem a komplett csomagot kéri a megrendelő a kiviteli tervvel együtt, de végeredményben a felépült ház összköltsége ezzel a döntéssel éppen hogy nő. Erre sorolunk fel most néhány példát.

Az „egyszerű kiviteli terv” a bejelentési eljáráshoz minimális tartalommal is elegendő, mely a legszükségesebbeket foglalja össze a bejelentéshez, ilyen a statikai kiviteli terv például. Vannak olyan házak, melyeknél egyszerűségüknél fogva emiatt nincsen jogszabályi előírás arra, hogy legyen részletes kiviteli terv. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy a legegyszerűbb tervezésű házakhoz is készüljön. Íme az érveink:
 

Számonkérhetőség hiánya, hibalehetőségek

A részletes kiviteli terv nagyon pontos előírásokat ad a kivitelezőnek a ház terveinek megvalósításának módjáról, az anyagokról, stb. Ennek hiányában túlságosan szabad kezet adunk a kivitelezőnek, és utólag nincs mire hivatkozni, hiszen nem volt előírva a terv alapján számára például az, hogy egyes beépítendő anyagok milyen műszaki tulajdonságúak legyenek. A kiviteli terv nélküli tervekre bekért kivitelezői árajánlatok közül így az olcsóbbak szinte biztosan rosszabb műszaki megoldásokat tartalmaznak, de mivel nem voltak megkötések, ez az ajánlatból ki sem fog derülni. A tervezőnek kötelezően készítenie kell a bejelentéshez árazatlan költségvetés kiírást, elvileg ezt a helyzetet ezzel lehetne kiküszöbölni. Azonban, mivel ez a kiírás a tervek alapján készül, ha a kiviteli terv nem részletes, nyilván a kiírás sem tud az lenni, így sajnos fennáll a fenti helyzet veszélye. A rosszabb tulajdonságú anyagok beépítése, kevésbé megfelelő, de olcsóbb műszaki megoldások alkalmazása pedig már csak a kész ház használatbavétele után fog kiderülni, és akkor bizony sokkal nehezebb és költségesebb lesz helyrehozni a hibákat, mintha eleve megfelelően épült volna fel az otthonotok.
 

Kivitelezői árajánlatok összehasonlíthatósága

A részletes kiviteli terv minden műszaki megoldást részletez. Pl. milyen anyagú, milyen túlnyúlású, stb. legyen az emeleti terasz mellvédfalának (korlát helyetti tömör fal) lefedése. Anyaga lehet horganyzott acél, színes alu lemez, műanyag, agglomerát, kő, tégla, stb. Az áraik között többszörös különbség van.

A ház felépítésére vonatkozó kivitelezői árajánlatok között minden esetben van matematikai eltérés. A probléma az lesz, nem tudjuk, hogy azért, mert az egyik kivitelező drágább, mint a másik, vagy azért mert más anyagra gondolt. A példában említett fallefedés esetében a kivitelező arra a műszaki megoldásra, anyagra gondol (és azt árazza), amit általában alkalmazni szokott. Kivitelezők „szokásai” ilyen kérdésekben mindig eltérnek.

A fenti egy kiragadott példa, de látva számos kivitelezői árajánlatot, elmondhatjuk, hogy kb. 20-30 ilyen eltérés lehetséges. Az árajánlatokat tanulmányozva ezeket az eltéréseket nem fogjuk észrevenni, mert nem lesz ennyire kirészletezve.

Összegzésképp megállapítható, hogy az ajánlatokat nem tudjuk összehasonlítani, mert az almát a körtéhez fogjuk mérni. Gyakori eset, hogy a drágább kivitelező az olcsóbb, de nem vettük észre, mert ő jobb anyagokra gondolt…
 

Vegyünk néhány példát:

Hőhidak kialakulása

Mi a terveinkben jóval az építési szabályok szigorítása előtt is engeriahatékonyságra törekedtünk, de immár ezek a szabályok is jelentősen, és folyamatosan keményebb feltételek elé állítják az épülő házakat, így a modern, energiahatékony építési módszerekkel minden szakembernek meg kell ismerkednie. Ezzel szemben a kivitelezésben nagyon sok olyan régi szakember dolgozik, akik ragaszkodnak a régi, korábban bevált megoldásokhoz, amik azonban már nem hoznak kielégítő eredményeket. Természetesen nem minden régi szakember ilyen, azonban gyakori ez a probléma. A megszokásból alkalmazott, de már nem működő módszerek olyan apró részhibákat eredményeznek, melyekből aztán sokszor hőhidak alakulnak ki. Mivel régen nem hőszigeteléssel készültek a házak, a hőmérséklet az egyes falfelületek között nem volt ilyen nagy, így ezek a hibák nem jöttek ki. Ma már azonban egy új ház mindenképpen kiváló hőszigetelő anyagokkal, és jól záró nyílászárók beépítésével készül, ami egy hiba esetén egyenesen vezet a párakicsapódáshoz, abból pedig penész lesz.

A vízszigetelés készítése

Gyakran áll elő hiba a vízszigetelés kivitelezésénél is, ha nincsen a feladat elvégzésének módját pontosan előíró részletes kiviteli terv. Például földig érő ablakok vagy teraszajtók esetén a helyes megoldás a három ütemben elkészített vízszigetelés az alábbiak szerint:

Első lépés, a majdani falazat alatt kell megcsinálni a vízszigetelést legkevesebb 10 cm ráhagyással minden oldalon. Ehhez a második ütemben hozzá kell majd kötni a többi részét a szigetelésnek, méghozzá úgy, hogy a folytonosság meglegyen, de ezt ebben az ütemben még nem lehet megtenni, mert a padlófelületen az építés során még sok a járkálás, így a szigetelés sérülhetne.

Második lépés, ha már nem áll fenn a sérülés veszélye, ebben az ütemben készül ez a padló és a lábazat vízszigetelése, és ennek a védelmében azonnal készül is rá magának a padlónak a rétegrendje.

Harmadik lépés, hogy a földig érő nyílászáróknál, pl. teraszajtó, akkor lehet folytonossá tenni szakszerűen a szigetelést, ha már bekerült a helyére a nyílászáró.

Ezek közül a harmadik lépés sajnos gyakran kimarad, ha nincs a tervben előírva. Ennek az ütemnek az elkészítése meglehetősen körülményes munkafolyamat, és ha nem értetek hozzá, nem fogjátok észrevenni, hogy nem történt meg. Abban az esetben, ha nem készül el a harmadik lépés, a padló idővel mindenképpen felázik, a laminált padló felpúposodik, de ha hajópadlót építettetek be, az akár a válaszfalakat is arrébb tudja tolni, mikor a nedvességtől tágul, és persze a nedvességgel kéz a kézben érkezik majd a penész is.
 

A részletes kiviteli terv egyben a részletek előre átgondolása is

A részletes kiviteli terv nem csak a kivitelező instruálása és kontrollja miatt fontos. A tervező ennek a munkafolyamatnak az elvégzése során sokkal nagyobb mélységeiben, és részletesebben gondolja végig a kivitelezési folyamatot, mint egyébként tenné, így a tényleges munkavégzés elkezdésééig már eleve kiküszöböl egy csomó olyan problémát, ami enélkül az építkezés közben merülne fel, és kellene ezeket improvizatív módon megoldani. Ezek egyébként persze megoldható dolgok az építkezés során is, de mindenképp költségesebbek lesznek, vagy nagyobb kompromisszumokat kell kötnünk miattuk, mintha már a tervezés során elébük mentünk volna. A megrendelő és a tervezőmérnök között a kiviteli terv készítése során folyamatos, minden részletre kiterjedő párbeszéd van, így az építtető többet fog tudni a ház építése során megoldandó helyzetekről, és pontosabb képet kap a költségekről.


Vegyünk erre is példát:

Első példánk, teraszok az emeletre

Valójában ezek a teraszfelületek lapostetőnek számítanak. Ennek megfelelő módon kell vastagon ellátni hőszigeteléssel. Itt rögtön felmerül a probléma, hogy szintkülönbség lesz a belső helyiség és a terasz padlószintje közt. Az egyik megoldás, hogy ez így marad, és akkor kvázi fellépünk a teraszra. Amennyiben ez nekünk nem megfelelő megoldás, akkor a födém ugratásával lehet egy szintbe hozni a teraszt és a belső helyiséget, de ez befolyással lesz a terasz alatti helyiség belmagasságára. A harmadik lehetőség, hogy a terasszal kapcsolatos helyiség padlójának rétegrendjét addig növeljük, míg meg nem kapjuk a terasz szintjét. Mindhárom lehetőséget vizsgálni kell, mindegyik egyfajta kompromisszum, így a tervezőnek ki kell derítenie, hogy az építtető számára melyik a legjobb megoldás. Amennyiben ez részletesen nincsen átbeszélve, könnyen előállhat a helyzet, hogy már felépített részeket kell visszabontani a jó megoldás megszületéséhez, vagy egész egyszerűen a tulajdonosnak legfájóbb kompromisszum köttetik. Az egyik esetben felesleges költségről, a másik esetben pénzben nem is mérhető, véglegesen kihagyott lehetőségről van szó. Egyik rosszabb, mint a másik.

Az első megoldás terve: ha magasabb a teraszon a padlószint

A második megoldás terve: ha a födémet ugratjuk

A harmadik megoldás terve: ha a beltér padlójának rétegrendjét növeljük


Második példánk: árnyékoló

Arról, hogy az árnyékolónk (zsaluzia, redőny) látható legyen-e, annak függvényében kell dönteni, hogy a házzal hogyan lesz esztétikai egységben. Ha ez a döntés megvan, ki kell találni hozzá a legjobb műszaki és szerkezeti megoldásokat. A vakolható tokos redőnyöknél nagyon fontos, hogy elég hely legyen számukra, ami egyben azt is fogja jelenteni, hogy a külső, vakolt sík és a tartószerkezet közt a hőszigetelés elhelyezésére jóval kevesebb hely marad. Ezt úgy kell megoldani, hogy hőhidak emiatt ne alakuljanak ki. Az egyik kézenfekvő megoldás, ha erre a részre olyan hőszigetelő anyagot használunk, aminek hőtechnikai tulajdonsága a lehető legjobb, így vékonyabb is elég lesz belőle. Ez a költségesebb verzió. Van számos egyéb lehetőség is a probléma megoldására, ezeket mindig a részletes kivitelezési terv készítése során igazítjuk hozzá a ház tulajdonságaihoz.

A vakolható tokos árnyékolók a valóságban és a terven

A látszótokos árnyékolók a valóságban és a terven


A fentieken kívül számtalan példát lehetne még hozni arra, miért is hasznos és fontos a részletes kiviteli terv. Amennyiben építkezésbe fognátok, gondoljatok bele, az egész ház bekerülési költségének hány százaléka is ennek a tervnek a munkadíja. Már akár egy ilyen hiba előre kiküszöbölésével megtérül az ára, erre mérget vehettek. Ráadásul az építkezési folyamat kevésbé lesz stresszes. Szóval, ha belevágnátok a saját otthon terveztetésébe, forduljatok hozzánk, és mi mindent az egyéni igényeitekre igazítunk.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !