Előző cikkünket folytatva kissé elmerülünk az építkezés során kialakítandó vízszigetelés kivitelezésének részleteiben. Ezekre figyeljünk, hogy a kész házzal minden rendben legyen.

Szigetelés átszúrása

Az a legcélszerűbb, ha a tervek eleve úgy készülnek, hogy a vízszigetelés átszúrására minél kevésbé legyen szükség, de nyilván ez teljesen nem kerülhető el. A vasbeton tartópillérek például mindenképpen át kell, hogy menjenek rajta. Ezeken a helyeken kenhető szigeteléssel kell dolgozni, ilyen például a Botament RD 2 szigetelőanyag. Ezzel kialakítható a folytonosság a bitumenes szigetelőlemezzel, amiről az előző cikkben szó volt.

A csövek körül

Ez az egyik legnagyobb fejtörést okozó probléma. Nyilvánvaló, hogy a szigetelésen a csöveket át kell vezetni, ezzel bizony jó pár helyen meg fog szakadni a szigetelőanyag folytonossága. A helyes megoldáshoz először is állapítsuk meg, hogy réteg-, talajvízről, vagy talajnedvességről van szó az adott területen. Ha az utóbbi, akkor a csőre átlapolással fel kell rögzíteni a szigetelést, és szorítóbilinccsel összefogni, de olykor a kenhető szigetelést is használják erre a célra.

Amennyiben nem csak talajnedvességgel, de réteg- vagy talajvízzel állunk szemben, a csövezés körül mindenképen köpenycsövet kell használni. Közte és a cső között pedig gyűrűs tértömítést alkalmazunk, ami elállja a víz útját.

Tehát az eljárás: minden cső körül, melyet a szigetelésen át kell vezetni, védőcsövet alkalmazunk, erre fogjuk felrakni a vízszigetelést legalább 10 cm magasságig. A két cső közti rész PUR habbal tölthető ki, de a felső 3 cm-t bitumennel kell kitölteni! Az így kialakított bitumen gallérra kell a szorítógyűrűt felhelyezni. Ez így egy teljesen biztos megoldás.

Ennek ellenére a védőcső alkalmazását sokszor kihagyják a kivitelezők. Amennyiben így jár valaki, utólag is meg lehet oldani, a meglévő csőre húzni a védőcsövet, körülbetonozni, hogy stabil legyen, az eljárás többi része ugyanaz. Talajvíz esetén a gyűrűs tértömítés ne maradjon ki!

A küszöbnél

Mivel ezt a részt a vízszigetelés többi részénél később kell kivitelezni, erről a kivitelezők sokszor egészen egyszerűen megfeledkeznek. Az ő szempontjukból mondhatni praktikusan, mert kissé körülményes a megoldása. Jó, ha figyelünk, hogy megtörténjen a munka. A szerkezet megégetésének veszélye miatt az hegesztett bitumenes szigetelés nem jó megoldás. Lehet dolgozni kenhetővel, de még jobb, ha öntapadós kerül fel. Viszont a nyílászáró tokra felrögzített szigetelés elválhat, úgyhogy a legmegfelelőbb, ha szorítósínnel van rögzítve, ami legyen megfelelően merev.

A hőszigetelésen

Néhány esetben, mondjuk a házzal egybeépített, fűteni nem kívánt garázsnál, vagy terasznál a hőszigetelésen kell megoldani a vízszigetelést, hogy a termikus burok folyamatos legyen. Mivel ez a szigetelés hőre olvad, habarccsal vagy betonyp lappal kell fedni, hogy a felhegesztéskor ne keletkezzen kár.

Kész vízszigetelés megóvása

Fontos, hogy a gondosan, minden részletre odafigyelve elkészített vízszigetelést megvédjük, hogy a felület a továbbiakban ne sérüljön. Ez függőlegesen felületszivárgó drénlemez, téglából készült burkolat, vagy akár habarcsréteg felhelyezésével, vízszintesen pedig PS hab, védőbeton, vagy homok terítésével lehetséges.

ITT TALÁLOD AZ ELSŐ RÉSZT: ÉPÜLŐ HÁZ VÍZSZIGETELÉSÉNEK KIALAKÍTÁSA – 1. RÉSZ

Két cikkünkből látható, hogy az építkezés egyetlen szegmensének részletekbe menő ellenőrzése is igen nagy felkészültséget és odafigyelést kíván. Egy olyan munkafolyamatnál azonban, amelynek során egy ház felépül, rengeteg olyan részlet van, mint a vízszigetelés. Amennyiben szeretnéd, hogy olyan építészek tervezzék meg leendő otthonod, akik nem csak a tervezői feladatokra képesek, de műszaki ellenőrként az egész kivitelezési folyamatot végigkísérik, keresd a Gortva Építész Stúdiót! Jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !