A fából készült burkolatok igen esztétikusak, és természet közeliek, ugyanakkor gondozást és odafigyelést igényelnek.

Felületük lehet lamellás vagy táblás. A lamellás burkolatból több kialakítás létezik keresztmetszetüket tekintve, így készíthetünk teljesen egyenes, egy síkban lévő felületet, de lehet a burkolat árnyékcsíkos, ferde zsindely, vagy léc. Lécezéssel a homlokzaton létre lehet hozni nagyon változatos homlokzati felületeket.

Alapanyagból leggyakoribb a fenyő, ezen jól látszik az erezet, a göcsök, nem homogén a felülete, így természetes mintázatot ad. Homogénebb felület igénye esetén azonban nem lesz megfelelő, és más fafajtát kell választani.

A táblás homlokzatburkolatokról

Ezek a nagyon jó minőségű fából gyártott rétegelt lemezek vagy több rétegű burkolatelemek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, elkerülhetőek velük a vetemedések és repedések, így párkányzat készítésére, és vízszintes felületek burkolására is alkalmasak.

A karbantartás fontossága

Minden fából készült burkolat, így a táblás termékek is ápolást és karbantartást igényelnek, különben károsodnak. Mivel az időjárás viszontagságai, eső, nap (UV), fagy közvetlenül érik a felületet, ami vékony és nagy, az idővel kis repedések fognak megjelenni. Emiatt nagyon fontos, hogy átlag kétévente fel legyen újítva a felületkezelés, nagy figyelmet fordítva a burkolat éleire. Ezzel ezeket a kis repedéseket fel tudjuk tölteni, így a víz nem talál utat a szerkezetbe. Nem szabad, hogy sok idő teljen el a felületkezelések között, mert a repedések szét fognak nyílni, és a széleik a burkolat síkjából ki fognak emelkedni, így már a csiszolást sem ússzuk meg. Ha öt évnél is több telik el felületkezelés nélkül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a táblák el fognak deformálódni, és el is színeződnek, tehát nem érdemes kockáztatni. Lakkozni nem szabad ezeket a felületeket, mivel az hártyásan fel fog válni, és csak teljes csiszolással lesz helyrehozható a kár. A legelső felületkezelés 3 réteg legyen, és mindenképpen UV álló vékonylazúrt használjunk. Szórhatjuk is, de kenni is lehet. Ezt a réteget kell átkenni kétévente.

A lazúr hatása a fára

A 3 rétegben felvitt vékonylazúr meg fogja védeni a homlokzatburkolatot a fagytól, az eldeformálástól, a csapadék miatti színváltozásoktól, és a gombásodástól. A fakulástól, amit az UV sugárzás okoz, a lazúr pigmentjei fogják óvni a felületet.

Milyen színű legyen a lazúr?

Ne legyen nagyon sötét semmiképpen, mert a felület ezáltal jobban fog forrósodni, és ez károsodást fog okozni. A nagyon világos lazúr sem jó, mert kevés benne a pigment, így nem valósul meg az UV sugárzás elleni védelem. Ez azt fogja eredményezni, hogy a burkolat a lazúr alatt megfakul. Ezzel lehet egyfajta ezüstös, szürkés patinás hatást elérni, de ha ez nem cél, akkor sötétebb lazúrt válasszunk. Azt mindenképpen tudomásul kell venni, hogy az épület napfényesebb oldalain hamarabb fog jelentkezni, és jelentősebb lesz a fakulás.

Az alapanyagról

Jó választás a vörösfenyőből készült 3 rétegű típus, hiszen ez a fenyőféle a tömörsége és kiemelkedő gyantatartalma miatt a legtartósabb alapanyag a fenyők közt. Az ebből készült burkolatlemez hő- és vízálló lesz, kül- és beltérben egyaránt lehet alkalmazni. Kapható 5X0,5 méteres, vagy 5X1,25 méteres méretben, vastagsága 19 vagy 27 milliméter. Ára 15-20 000,- Ft/m2.

Az okume egy homogén felülettel rendelkező, afrikai egzóta fafajta, az erezete kevéssé látható, szintén hő- és vízálló. Általában 2,5X1,22 méteres, vagy 3,1X1,53 méteres táblákban kapható, vastagsága 15 milliméter, ára 15 000,- Ft/m2 körül van.

A fenti két termék közül bármelyik jó választás, nincs köztük érdemi minőségbeli eltérés. Amiben mások, az az eljárás, ahogyan készülnek, a küllemük, méretezésük, és az áraik.

Létezik thermowood (speciálisan hőkezelt) rétegelt lemez is (2,5X1,25 m), ami szintén jó választás lehet, ára 11-12 000 Ft/m2.

A táblás fa homlokzatburkolat rögzítése

A legelterjedtebb rögzítési mód, hogy segédvázra szerelik a burkolatot, nem korrodálódó csavarokkal. Fontos a csavarozás elrejtése úgy, hogy a kész burkolat esztétikai értéke ne sérüljön, illetve meg kell oldani, hogy a burkolat és a fal között a levegő szabadon áramolhasson.

A rögzítés szögeléssel (esetleg tűszeggel) is történhet, de aggályos, hogy a szög feje alatti részen a vizek beszivárgása megoldható-e. A felületkezelés megfelelő kivitelezése ezáltal sokkal nehezebb. Ha a szög fejénél a víz fel tud szívódni az anyagban, akkor szálirányban a felület felső rétegén a fa meg fog duzzadni, ezt szakszerűen meg kell akadályozni.

A segédváz lécezését váltott irányú, több rétegű elhelyezéssel kell kivitelezni a hőhidak kiküszöbölése érdekében. A lécek közti ideális távolság 60-62 cm. A vázzal kialakított hézag minimum 1 cm kell legyen, akár fugatakaró szalag alkalmazásával, akár nyitott fugákkal. Dilattálni legkevesebb 10 méterenként szükséges.

Bekerülési költség

Vegyünk alapul egy 100 m2-es épületet, 20 cm-es szigeteléssel.  Az elterjedt dryvit homlokzatok áraihoz viszonyítva a bekerülés 1,5 – 1,8 millió Ft-al lesz több, ha táblás fa homlokzatburkolatot használunk. Persze sok a változó ebben, tehát nehéz konkrétumokat mondani, hiszen a burkolat típusától, a piaci elérhetőségtől, a homlokzat bonyolultságától, tagoltságától, stb. függ, milyen eltérés lesz a költségekben.

A thermowood lamellás burkolatról

A termék alapvető tulajdonságai leginkább a trópusi fafajtákhoz teszik hasonlatossá. Hőkezelt, időjárásnak ellenálló anyag, alaktartó, homogén felületű, göcsöktől mentes, vegyszerektől mentes, kártevőknek ellenáll, kezelni csak a színének tartóssága érdekében kell, UV védelem miatt.

A hőkezelés oxigénmentes közegben történik, így a faanyagban olyan sejtszintű változás történik, ami miatt a szerkezet innentől a vizet jóval kisebb mértékben köti meg, így könnyű lesz, és alaktartó, nem fog elvetemedni sem.

Széles kínálat elérhető a termékből, sokféle kialakítással, különböző fenyő és kőris fajtákból. Mivel a gyártás Finnországban történik, bele kell kalkulálni az ütemtervbe, hogy 6-8 hetet várni kell a megérkezésére. 

Ára: 10 – 15 000,- Ft/m2 körül van.

Kőris thermowood lamellás homlokzatburkolat

A thermowood lamellás burkolat rögzítése

Ezt a burkolattípust is segédvázra kell szerelni, szintén rozsdamentes kell legyen a csavarozás, és éppen úgy kell biztosítani a szellőzést is. Azonban ennek a termékcsoportnak létezik olyan profilja, ami saját, hozzá gyártott klipszekkel rögzíthető.

Bekerülési költség

A fenti példánál maradva a 100 m2-es épületünkön a dryvit rendszerhez képest 1,4 – 2,2 millió Ft-al növeli a költségeket. De ez ennél az anyagnál is éppen olyan változó, és függ azoktól a tényezőktől, melyeket a táblás burkolatnál említettünk.

Izgalmas felületkialakítás homlokzaton
 

Lamellás homlokzatburkolat, nem homogén, göcsös felülettel (Koppenhága)

Patinás, fakult, ezüstösen szürke homlokzat Svájcban

Kapcsolódó cikkünk: Táblás homlokzati burkolat

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET!

Szerző: Gortva Anikó, Tompos Zsófia