Ebben az írásban olyan homlokzatburkolati köveket mutatunk be, melyeket idehaza termelnek ki. Bár a természetes kőburkolatok népszerűek, sok esetben használjuk őket kül- és beltéren is, sajnos a külföldi termékek jóval gyakrabban kerülnek beépítésre, mint az itthoniak, pedig választék bőven van. Lássuk tehát a Magyarországon kitermelt burkolati kövek fajtáit és feldolgozását.

A magyar kőbányák

A legtöbb követ idehaza az ürömi és süttői kőbánya adja feldolgozásra, innen édesvízi mészkövet nyerünk. Mészkőbánya található még Budakalászon, Tardoson, Sóskúton, Balatonszőlősön is. Homokkövet pedig a bakonyi, balatonfüredi, karmacsi és hárshegyi bányák adnak.

Budakalászi kőbánya 
Ürömi kőbánya

Süttői kőbánya

Kitermelés

Kinyerhető anyagok

Homlokzatburkolatként sokféle követ használhatunk, leginkább az épület stílusa, és az ízlésünk határozza meg, hogy a kínálatból mit választunk. Alkalmazhatunk tufát, gránitot, andezitet, mészkövet, homokkövet. Homlokzaton a leggyakoribb a mészkő és a homokkő.

Fehér mészkő                                                                                    Homokkő

Vörös tufa                                                                                        Andezit

Formák és felületek, anyagból termék

Számtalan feldolgozási forma létezik, választhatunk durvább felületű, vagy simább terméket. A kész burkolat árát befolyásolja a feldolgozás módja, a szabályosabb lapok többe kerülnek, mert a vágás drágább eljárás, mint a roppantás vagy hasítás.

A tört vagy vágott élű, megmunkálatlan felülettel, szabályos osztással rakott kövek téglalap alakúak legyenek, de legalább két párhuzamos élük legyen. Ennél a fajtánál fontos az azonos sortávolság, vagy váltósoros felrakás, 5-15 cm-es távolsággal. A szabályos vágott élű darabokból készülhet fuga nélküli, szorosan egymás mellé rakott burkolat, ez tört élű kövekkel nem megoldható, ott mindenképpen hagyni kell távolságot, amit vagy fugázunk, vagy üresen is hagyhatunk.

Szabályos mediterrán homlokzatot úgy kell kialakítani, hogy egyforma vastagságú, szabályos köveket használunk, tört felületükkel kifelé. Ha a sorvastagság nem egyenletes, a kövek sem egyformák, akkor egy kevésbé rendezett, természetes vadságú felületet kapunk.

A homlokzat végső látványát tehát a kövek fajtája, a feldolgozás és a burkolás módja is befolyásolja, így ezekből az anyagokból sokféle stílusú homlokzatburkolat készülhet.

A köveket a kitermelés után a helyszínen tisztítják. Ezután a művelet után már sor is kerülhet a beépítésre, kivéve, ha a kívánt felület és fugaméret szabályosabb terméket igényel, mert akkor faragásra is szükség lesz.

Amennyiben a burkolat vékonyabb típus (cca. 2 cm), felhelyezhető ragasztóval, ha ennél vastagabb, akkor alapozásról kell indítani a felrakást vakolatba, amit a fogadófelülethez rögzített betonvas hálóval erősíteni kell.


Fontos, hogy a felhelyezéshez flexibilis, fagyálló ragasztót használjunk, különben nem lesz tartós a burkolat. Azon kívül szükség lehet a burkolat anyagához megfelelő impregnáló szerre.

Költségek

A fent említett két módszer körülbelüli költségvonzatai az alábbiak:

Vékony burkolóanyag esetén, ragasztással:

Kő (max. 3 cm vastag):                           11 250,- Ft/m2

Minimum 150-es ESP:                              7 500,- Ft/ m2

Ragasztó:                                                      3 000,- Ft/ m2

Munkadíj:                                                     6 750,- Ft/ m2

Összesen:                                                   28 500,- Ft/ m2

Vastag burkolóanyag esetén, alaptól rakva:

Kő (5-10 cm vastag:                                                                11 250,- Ft/ m2

Vízálló hőszigetelés (XPS):                                                  15 000,- Ft/ m2

Acélhálós betonozás, felrakás és munkadíj:                31 500,- Ft/ m2

Összesen:                                                                                  57 750,- Ft/ m2A homlokzat színezésére a burkolt felületeken nem lesz szükség, így annak árát megspóroljuk, ami körülbelül 5 200,- Ft/m2.

A kalkuláció megkönnyítéséül, bruttó 100m2 alapterületű épület homlokzatfelülete kb. 100m2.

Fontos tudni, hogy a magyarországi kövek nem csak szépek, de időtállóak is, így egy értékes és tartós homlokzatot kapunk, ha ezek közül választunk. Továbbá az itthon kitermelt kövek választása igen környezettudatos döntés, ezért kiemelten lényeges, hogy ilyet válasszunk, amennyiben találunk az ízlésünknek megfelelőt.

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET! Ha pedig építkezni szeretnétek, gyertek el hozzánk KONZULTÁLNI! Addig is, nézzétek meg REFERENCIÁINKAT!

Szerző: Gortva Anikó, Gortva Péter