Egy korábban megépített házunk tervei alapján most megmutatjuk nektek, hogy milyen elvek mentén tervezünk fenntartható házakat.

Hová kerül a ház?

A legelső mindig a helyszín. Az adott telek alapos vizsgálatával döntjük el, hol lesz a lehető legjobb helyen a majdani épület.

Ebben persze kötnek minket a szabályok is, hiszen a telken belül meghatározott helyen lehet csak elhelyezni az épületet, figyelembe véve a telekhatártól számított kötelező távolságokat, stb.

Ha már kizártuk a szabályozás miatt kieső területeket, a következő, amit figyelembe kell vennünk, az a domborzat. Vizsgáljuk a terület lejtését, merre vannak benne lankás részek, hová lehet jó, déli tájolású épületet helyezni, honnan látszik legjobban a kilátás, stb. Ennél a konkért teleknél a lejtés déli irányba tart, és a legmagasabb ponton állt egy kis ház, ami bontásra került. A bontott ház alatt a területen síkabb teraszok alakultak ki, és utca is kapcsolódott ide.

A tájolás végső mozzanataként figyelembe vesszük a területen élő növényzetet. A fák kivágása majdnem mindig engedélyköteles, és az önkormányzatok kötelezik a tulajdonosokat arra is, hogy a kivágott fát pótolják. A szóban forgó telken igazán szép, sűrű, fás kert volt eleve, de a déli részen volt egy fák nélküli terület, így oda favágás nélkül, a lehető legkörnyezettudatosabban tudtunk építkezni.

Az épület telepítése

Ebben az esetben az északi végébe helyeztük az épületet, így a tájolása is rendben lett, és a fák is megmaradhattak. Az építési vonalak a körülmények miatt igen szűkek lettek, így ez befolyásolta az épület végső formáját.

A ház szintjei, a helyiségek funkciói

Ez a terület elég meredek szögben volt lejtős, és az alapterületet már csak a természetes környezet miatt sem szívesen növeltük volna, így a szintek számát növeltük. Három emeletet terveztünk, szinteltolással. Ez az építészeti megoldás illett leginkább ehhez a telekhez.

A szintek lentről felfelé az alábbi funkciókat kapták:

Legalul nappali, felette, ami egyben a bejárat szintje is, galéria és a felnőttek emelete, legfelül pedig a gyerekek szintje kapott helyet. A tájolásnál az összes helyiség esetén a déli fekvést és a panoráma irányát vettük figyelembe. A fényhiányos északi fekvésbe került a ház hátsó része, itt a gazdasági funkciójú részek kaptak helyet.

Energiahatékony épület minden évszakban

A ház homlokzatának terve elsősorban az energiahatékonyság figyelembevételével készült, egyszerű, és racionális megoldások mentén. A lakóterek elé függönyfalas megoldás került betervezésre, hogy a déli tájolás miatt a nap által szolgáltatott hőt minél jobban ki tudjuk használni. A nyári napsütés miatt azonban a meleg elleni védelemre is szükség volt, ezt egy épületautomatika által vezérelt zsaluzia alkalmazásával valósítottuk meg.

Az intim lakótér érdekében az utcafront, így a forgalom és szomszédság felé a ház homlokzatát zártra terveztük, és csak a legszükségesebb helyeken tértünk ettől el, hogy ezeknek a helyiségeknek a természetes fénnyel történő ellátásai is megvalósuljon, amennyire a fekvése miatt lehetséges.

A legfelső szinten, mely a gyerekek birodalmaként szolgál, a közös helyiség mély, ezért innen az északi fekvésű homlokzaton elhelyezett felülvilágítóval csempésztünk természetes fényt a házba, mely a konyha és egyben az étkező természetes világosságáért felel. Ennek a felülvilágítónak még egy fontos szerepe van, nyári napokon ugyanis, napnyugta után ennek az ablaknak, és a déli oldal ablakainak egyszerre történő kinyitásával a kürtőhatás érvényesítésével nagyon gyorsan átszellőzik az egész épület, így klíma, tehát áram nélkül vissza lehet hűteni a házat.

Mivel a lapostetőt az egész épületre nem lehetett az előírások miatt megvalósítani, csak az épület északi oldalán, a garázs fölötti kisebb épülettömegre terveztünk extenzív zöldtetőt, ez a megoldás nyáron már magában egy fokkal hűvösebb klímát jelent a belső terekben. Ezen kívül a zöldtetővel az épület által elfoglalt, a növények elől elvett térből is vissza tudtunk adni valamennyit. A ház főtömegére alacsony hajlásszögű, átszellőztetett, napelemekkel ellátott magas tetőt terveztünk be.

A ház külleme kívülről

A ház külső formájának tervezésénél az ésszerű, kompakt megoldásokat kerestük. Egyszerű és letisztult tömegkialakítás mellett döntöttünk. A homlokzat építési vonala adta irány szerinti kompakt kubus kőburkolattal ellátott felület a lejtőt követő HPL burkolattal ellátott kevésbé robosztus, de letisztult felülettel találkozik. A homlokzat egyhangúságát a függönyfalak és a benyílások törik meg, a sötét üvegezés és a nyílászárók fém burkolata díszítik. Az összes betervezett anyag nagymértékben időtálló, így nem lesz szükség karbantartásra.


A belső terek

Amellett, hogy törekedtünk az otthonosságra, az alapvető szempont a minimalista, letisztult terek és hangulat kialakítása volt a fő cél. A lakótér benapozottságával elért természetes világosságot tovább növeltük világos színek használatával, és a fény adta lehetőségeket kihasználva az árnyékokkal értünk el nagyon izgalmas hatásokat, melyeket a galéria függő csillárjával tovább tudtunk fokozni.