Néhány kivitelezési részlet a második minősített passzívházunk építési munkálataiból

Korábban már beszámoltunk az első passzívházunk tervezési és kivitelezési részleteiről. Az az épület az ország 19. passzívháza volt. A második ilyen tervünk megvalósulásából adunk most ízelítőt két részben. Ez az írás a lemezalap elkészültét járja körül.

Nagyvonalakban az ágyazatról, a szerelőbeton készítéséről, a szigeteléstartó falról, a vízszigetelés kivitelezéséről, a lemezalapról és a lemez alatti hőszigetelésről, valamint a szivárgórendszer kialakításáról lesz szó, leginkább képekben bemutatva.

A tervezett épület egy többszintes családi ház, mely részben alá van pincézve, felerészben termikusan leválasztott garázs és pince, itt nem lesz fűtés, a másik fele pedig a fűtéssel ellátott passzívház.

                                       Ez a teljes terv                              Ebben a cikkben ennek a résznek a kivitelezéséről lesz szó

A kútalapok kialakítása:

   Ilyen gödrök készülnek                                    ennek a gépnek a segítségével

Betonnal kitöltött kútalap                                          kútalap vasalással ellátása
 

Azokat a kútalapokat, melyek a pincéhez közel kerülnek, csak a munkagödör kialakítását követően készítik el. Mivel körülötte nincsen tartó talaj, ezért a betonozás kútgyűrűkbe történik.

A munkagödör, majd a kavicságy kivitelezése:

Némi jelmagyarázat:

1. A kitűzéshez használatos állványzat.

2. A kitűzőzsinór, melyet az 1-el jelölt állványzathoz rögzítenek. A jobb oldali képen látható a piros jelölőfestékkel megjelölt szög.

3. Deszkából készített zsaluzat a szerelőbeton kiöntéséhez.

4. Gépészeti csövek. Ezeket előre el kell helyezni, a lemezen keresztül lépnek az épület szintjébe. Még az alapozás előtt le kell tehát fektetni a ház elektromos és gépészeti alapjait.

5. A homokos kavicságy tömörítésére szolgáló lapvibrátor.

6. A szerelőbeton felvastagítása miatt a kavicságy készítéséből kihagyott terület.
 

A szerelőbeton készítése:

Bal oldali kép: A fólia arra szolgál, hogy a beton ne szivárogjon a kavicságyba. A hegesztett acélhálót alátét kövekkel megemelték az alsó betontakarás érdekében. A függőleges vasakon látható kék szigetelőszalag mutatja a kész lemez szintjét, eddig öntik a betont. Ezeket a vasakat az öntés után egyszerűen kiemelik.

 A lefektetett fólia azt akadályozza meg, hogy beton szivárogjon át a kavicságyba és emiatt feleslegesen sok beton legyen felhasználva. A fólia még abban is szerepet játszik, hogy a talaj ne szívja ki hirtelen a betonból a vizet és ezáltal ne jöjjön létre a felső oldalán repedés (persze ha kellőképp permetezve is van…)

Annak érdekében, hogy a betontakarás alul is jó legyen a betonozásnál, a hegesztett acélhálót kissé megemelik aláhelyezett kövekkel.

  Előbb betonoznak, majd tűvibrátorral tömörítik a kiöntött betont, végül következik a felületsimítás.

  A mélyebben lévő lemezalap készül el korábban, ez a háromszintes lakóépület rész alapja.

Ezt követően kerül kivitelezésre magasabb fekvésben a pince és a garázs alapjául szolgáló szerelőbeton. A képen már a felgerendák is láthatóak.

Készen van a betonozás

  Utolsó simítások. A cementes víztartalom a betonlehúzó vibrálása miatt felszínre kerül. A művelet elvégzése előtt a szintjelző tüskéket eltávolították.


Készül a szivárgórendszer:

  Lejtős betonaljzat készítés az első lépés.

  Ez a perforált citromsárga cső fogja összegyűjteni a vizet. Az eredeti kiviteli terveinken a narancssárga (erősebb) cső volt előírva. A csövet a víz megszűréséért felelős geotextília és kavicságy veszi körül.

  Ez pedig a tisztítónyílás, mely a felszínen is látható lesz.

A szigeteléstartó zsalukőfal rakása:

  Itt már fel van rajzolva az aljzatbetonra a majdani fal kontúrja. A vasak, melyek a lemezalapból kiállnak, a később bekerülő zsalukő pillérekben fognak futni. A fal 15 cm vastag lesz, ezek a vasak fogják biztosítani az állékonyságát.

  A szintezővel vízszintbe állított zsalukő sorokba vízszintes és függőleges vasak kerülnek.

Ahogy halad a falazás, pár soronként betonnal kiöntik a zsaluköveket.

Így fest a zsalukőfal belülről.

 Gépészeti és elektromos csőáttörések                      A szivárgórendszer tisztítóaknája

Tökéletesen sima falazás, látszik a szakértelem a végeredményen.

A vízszigetelés kivitelezése:

Bitumenes vastaglemez hajlítása derékszögeknél                    Elkészült vízszigetelés

Dupla réteg modifiklát bitumenes vízszigetelés és kellősítés

Az olvadt bitumennek ki kell folyni az illesztéseknél, és az egésznek feltéphetetlennek kell lennie, akkor lesz jó a szigetelés. Az első képen a nyolcasra hasonlító bitumenes lemezdarab olyan termék, amit szakkivitelezők szoktak használni.

A hőszigetelés alapjai:

A passzívházak legfontosabb elemei a légtömörség, a megújuló energiákat használó, korszerű gépészeti megoldások és berendezések, és a hőszigetelés. Ez utóbbinak nem szabad megszakadnia sehol, a lábazati falaknál sem, így a házunk eleve ráépül egy 25 cm vastagságú, igen nagy szilárdságú hőszigetelő rétegre. Erre kerül a 45 cm magas lemezalap, ami a három szint teherhordó alapja lesz.

Elválasztó hőszigetelés, mely a fűtött lakóépület részt a fűtetlen garázs és pincerésztől különíti el, továbbá ez a zsaluzat, mely a két lemezalap közt marad.

A lemezalap elkészítése:

                  Először elkészül a vasalás                                    aztán a betonpumpás betonozás

Mivel a lemezalap 45 cm vastag beton, a zsaluzáshoz nagy zsalutáblákra és támasztékokra van szükség. Itt már nem elegendő csak deszkázni. A keresztben futó rózsaszín sáv a hőszigetelés, ami a fűtetlen és fűtött részt elválasztja.

Jól látható az épp betonnal feltöltődő vasak alatt a drénlemez.

A következő részben további izgalmas részleteket mutatunk majd a kivitelezés folyatásáról. Tartsatok velünk!

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !

Kapcsolódó Témák