Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a második passzívházunk pár kivitelezési részletének bemutatását. Az előző cikkben a lemezalap készítésig jutottunk el, most a pincéről lesz szó.

Emlékeztetőül a házról: többszintes családi ház, mely részben alá van pincézve, fele termikusan leválasztott garázs és pince, itt nem lesz fűtés, a másik fele pedig a fűtéssel ellátott passzívház.

Az előző cikk végén itt tartottunk,                                    most pedig idáig fogunk eljutni


A zsalukő pincefal építése

Ez itt az induló helyzet. A monolit pillérek és a leendő zsalukő falak helyét a kinyúló vasakból lehet látni. A szigeteléstartó fal hátul már készen van, vízszigeteléssel is el van látva, ez a pincerész lesz, itt nem lesz fűtés. A pince fűtött előterében a ház falára fogják majd felhelyezni a vízszigetelést.

A baloldali képről:

Áll az első öt sor a falból. A számokkal az alábbiakat jelöltük:

1. A bitumenes vízszigetelés rétege

2. A hőszigetelés, melyre a lemezalap készült. Az előző cikkben volt róla szó. A passzívház követelmények miatt a hőhidak kialakulásának elkerülése és a hőszigetelés folytonossága elengedhetetlen szempont, ezért erre a nagy teherbírású XPS szigetelésre került a 45 cm-es lemezalap, így az egész ház hőszigetelésre épül.

3. A lemezalap

4. A zsalukőből épült pincefal.

A jobboldali képről:

A nyolcadik sornál tartunk. A számok a képen:

5. Védőfólia a vízszigetelésen, hogy megóvják a munkálatok során az esetleges sérülésektől.

6. A hőszigetelés szélének megóvása habarccsal, hogy ne sérüljön, míg a vízszigetelést lánggal olvasztják.

 

a fal állékonyságát segítő vasalatok zsalukőfal kitöltése betonpumpával

  Épülőben. Jobbról haladva az alábbi látszik: Szigeteléstartó falazat, rajta a vízszigetelés, és a pincefal folyamatban. A talajvíz a szigetelést jobbról tudja nyomni, így nem maradhat hézag a két fal közt, mert a bitumenréteg leválásával járna, így a vízszigetelés sérülne, ezt habarcskitöltéssel akadályozzák meg.

látható, hogy a fűtetlen és a fűtött rész külön készül, alul már látszik a 25 cm-es hőszigetelés

alul a rózsaszín sáv a két épületrészt elválasztó hőszigetelés

A monolit vasbeton pillérek készítése

balra a zsaluzás, jobbra a betonozás látható

A pince nélküli épületrész aljzatának készítése

Mielőtt visszatöltenék a földet a falazat mellé, geotextil borítással ellátott felületszivárgó lemezt helyeznek el a fal felületén. Ez arra szolgál, hogy a falhoz érkező talaj- és rétegvizeket a szivárgórendszerbe vezesse. A szivárgórendszer kialakításáról az előző cikkben volt szó.

Készen van a visszatöltés. Gerendarácsot csinálnak a kútalapokra. A kútalapok készítését szintén az előző cikkben mutattuk be. A baloldali képen a zsaluzás, a jobboldalin az elkészült gerendarács látható.

A sorrend: tömörített homokos kavicságyra megy a szerelőbeton, arra a vízszigetelés, majd a vasbeton lemez. Ez utóbbi a pincével ellátott épületrész födémje is. A két épületrészt így ez összefogja. Jobbra a vízszigetelés lángolvasztással történő rögzítése látható.

Készül a födém

Zsaluzás folyamatban. A képen látható jelölésekkel a kivitelezők előre bejelölték az alábbiakat: a narancssárga és zöld szín a pince álmennyezetének kontúrját jelöli, ez a majdani mennyezethűtéshez szükséges csövek miatt fontos, a kék pedig a födém áttöréseinek helyeit jelzi.

Látható a kész vasalat a zsalutáblákon. A pince falának rétegeit számoztuk, az alábbiak láthatóak a fotón:

1. A pince zsalukőből rakott 25 cm-es fala

2. A kellősítés

3. Modifikált bitumenes vastaglemezből készített kétrétegű vízszigetelés

4. Expert Fix típusú hőszigetelés 25 cm-es vastagságban

5. Habarcskitöltés a hézagok megszüntetésére

6. Zsalukő pillérekből készített merevítéssel erősített szigetelésvédő falazat, ami a kőburkolat majdani alátámasztása is lesz, valamint néhány pillért a terasz alapjaként is használunk majd.

  Ezzel a háromlábú berendezéssel ellenőrzik vissza a kivitelezők a födém szintjét.Az első lépés a gépészetben, hogy a mennyezeti hűtés-fűtés csöveit tekerik és kötözik a lefektetett vashálóra. A megbízott gépész a csövek köreit mindig helyiségenként tervezi. Annak érdekében, hogy ezt a körönkénti csövezést megkönnyítsék, a későbbi álmennyezetek helyzetét a zsalutáblára festik fel, hogy láthatóak legyenek a helyiségek.

A mennyezeti hűtésosztó-gyűjtő is beépítésre került. Ezen ilyenkor nyomáspróbát végeznek, és csak akkor kezdik a további, födémbe épített vezeték elhelyezését, ha ez a próba rendben van.

Itt már felfestették a szükséges födémáttöréseket. Erre azért van szükség, hogy a vasszerelők majd kihagyják a helyét, vágják ki, és a kirekesztés is történjen meg.

A narancssárga cső a symalen cső,                    A vastag cső a szellőzőcső kirekesztése,
ebbe húzzák az elektromos kábeleket                    ezen át szellőzik a pince és a garázs.

              A hővisszanyerős szellőzőrendszer légcsatornái

A födém ellátva az összes szükséges csövezettel.

Beszerelésre került a felső vasalat is.

A felső vasak beépítése után megkezdődhet a betonozás.

  

Zsalukő nehezékekkel gátolják meg a felúszást.


Készül a lépcső. Betonozás előtti és utáni állapot.

​ Balra a még nyers beton, jobbra a már megkötött állapot. A jobboldali képen látható még, hogy földdel már feltöltötték a pincefalat a kész magasságig, kvázi a legevidensebb állványozás készült a továbbiakhoz.
 

A kellősítés folyamata

​  A bitumenes vízszigetelés megtapadásának elősegítéséhez hengerrel felhordják a hideg bitumenmázat a felületre.

A vízszigetelés készítése

Lánggal melegítve rögzítik szakszerűen alulról felfelé haladva a bitumenes lemezt a kellősítés után.

A vízszigetelés után a hőszigetelés következik

Nem duzzadó purhabbal ragasztják a vízszigetelésre a 25 cm-es vastagságú Expert Fix hőszigetelő anyagot. A passzívház követelményeknek megfelelően a hőhidak elkerülése érdekében a fugákat és legkisebb réseket is kitöltik purhabbal.
 

A szigetelést védő falazat készítése

​Beton válaszfal elemekből építenek védőfalat, mely a zsalukő pilléreket és a szigetelést védikk. Ez a fal tartja majd a kőburkolatot, de előtte még felkerül rá a szivárgólemez, ezért a merevítő pillérek mellett a negatív sarkok lekerekítése szükséges. Ebben az esetben ez a hőszigetelő anyagból lett megoldva.

Kész a pince. Az első beltér, amely elkészült a passzívházunknál.
 

Ezek voltak tehát a második passzívházunk kivitelezésének alapjai. Reméljük érdekesnek találtátok a cikkeket, ha felkeltették a kíváncsiságotokat a passzívházak iránt, olvassátok el a témában korábban írt bejegyzéseket is!

ITT TALÁLJÉTOK AZ ELSŐ RÉSZT: Passzívházunk kivitelezése – 1. rész


Az első passzívházunkról írt cikkeink:

Passzívházunk megvalósulása I. rész – Mi is az a minősített passzívház?

Passzívházunk megvalósulása II. rész – A tervezés

Passzívházunk megvalósulása III. rész – Hogyan épül fel egy minősített passzívház 

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET!

Szerzők: Gortva Anikó, Tompos Zsófia