Az előző két cikkben a tervezésről és a minősítéshez szükséges dokumentációról, számításokról esett szó. Most a sorozat befejező részében a kivitelezés menetét mutatjuk be fotók segítségével. A munkálatok 2012 őszén kezdődtek.

Lemezalap alá készített XPS hőszigetelés.

A garázsnál vékonyabb, az irodánál vastagabb EPS táblák felhasználásával készült a falak pinceszinten kiépített hőszigetelése. Erre a teherbíró EPS-re kerül a PVC vízszigetelés, közéjük elválasztó réteg, legvégül a külső drénezés.  


A már bezsaluzott pinceszint fölött a födém szélén futnak a Schöck-elemek. Ezek felelnek a konzolos terasz hőhídmentesítéséért.

A monolit födémbe építve láthatóak a szellőztető csövei, ezek a fehérek, az áram csövei, ezek a feketék, és a mennyezethűtésért felelős csövek, ezek pedig a pirosak.

A baloldali képen a kintről beáramló levegő előmelegítéséért felelős glikolos talajkollektor csövek lefektetését láthatjuk, melyek a pince nélküli épületrész alá kerülnek.

A jobboldali fotón 35 cm vastag grafitos polisztirolhab hőszigetelést látunk a garázs mennyezetén.

Kiemelt talpszelemen készítés. Ezt nem csak passzívházaknál szoktuk alkalmazni, azért van rá szükség, hogy az elegendően vastag hőszigetelő anyag mind a tetőben, mind az eresznél elférjen majd.

A szerelt oromfal a tető és a hőhídmentes kialakítás miatt előnyös.

A következő képen balra a szerelt oromfal egy része látható. Látható, hogy a faltartó konzolok síkja kijjebb esik, ez azért van, hogy csak a szükséges helyekre kerüljön majd fel a 35 cm vastag grafitos EPS szigetelés, így az oromfal végül síkban lesz.

A jobboldali képen pedig a vakolt ablakkávák láthatóak, ezekbe kerülnek a RAL bepéítésű ablakok. Ez egy nagyon energiahatékony eljárás, melyben a nyílászáró profilja és a fal közötti hézag kivitelezése légtömören történik, például belül párazáró, kívül páraáteresztő szalaggal vagy esetleg komprimált szalaggal.

Balra a konzolosan túlnyújtott kiemelt szelemen, alatta a hőszigeteléssel egy síkba beépített internorm ablakok.

Jobbra a hátsó terasz ajtaja, Purenit lábazattal ellátva, amire majd fel lesz vezetve a vízszigetelés.

35 cm vastag grafitos EPS homlokzati hőszigetelés felrakás közben. Ez bizony jóval vastagabb az átlagosnál.

A lehető legtökéletesebb légtömörség elérése érdekében a nyílászárók köré beépítésre kerül a hőszigetelő keret, és csak ezután lehet a vízzáró fóliát feltenni.

A hőszigetelés hézagait az illesztésnél 0,8 cm-re kell méretezi, vagy utólag ekkorára bemarni, majd ezeket a hézagokat PUR habbal kell kitölteni, de csak nem duzzadó habbal lehet. A baloldali képen a hézagmarás, a jobboldalin a kész tömítés látható.

Felülvilágítóknál szerelt gipszkarton álmennyezet párazáró fóliával. Így ez egy légtömör szerkezet.

Balra a vakolathoz történő rögzítése a párazáró szalagnak, jobbra pedig a grafitos hőszigetelő anyag ragasztása a padlástérben

Miután helyükre kerültek a nyílászárók és a raffstore szekrények is beépítésre kerültek, felkerülhet a következő rétege a hőszigetelésnek.

A szigetelési munkák lezárásaként a táblás anyagokkal elérhetetlen helyekre fújható cellulóz hőszigetelés került. Az utolsó simítások ezek.

A kész épület déli homlokzata a teraszkorlát kivételével teljes készültségben:

Egy közelebbi részlet a déli homlokzatról

A hátsó kert az északi tájolású teraszajtóval. Itt ekkor még nem készült el a terasz.

A kész ház homlokzatának keleti oldala

A három részből álló cikksorozatban bemutatott passzívház az ország 19. minősített passzívháza, és számunkra nagyon fontos és izgalmas feladat volt. Reméljük, érdekesnek találtátok a témát, mert a passzívházakról a későbbiekben is esik majd még szó.