Tűző nyári napsütés, futó zápor, egy esős vasárnap délután, a kertes házban élők nagyon fontos élettere a fedett terasz. Mutatjuk, hogy miből, milyet, és kb. mennyiből valósítható ez meg!

A hatósági előírások miatt az első és legfontosabb kérdés, hogy ha a házhoz kapcsolódó teraszt lefedjük, az hozzá fog tartozni az épület alapterületéhez, ezért mielőtt bármilyen munkának nekilátunk, mindenképpen nézzük meg, bele fog-e férni az épülettel együtt a telek beépíthetőségébe. Ha ez megvan, jöhet a terv.

Az előtetők, terasztetők két alapvető funkciójának, azaz a csapadék elleni védelemnek és az árnyékolásnak figyelembe vételével kell az alapanyagokat kiválasztani. Ugyanakkor mindenképpen tartsuk szem előtt a ház stílusát, és akár építésszel egyeztetve érdemes ahhoz igazodni, hogy az összkép egységes és esztétikus legyen.

A tető anyaga

Tőlünk délebbre előszeretettel használnak lécezett elő- vagy terasztetőket. Ez a megoldás ugyan nagyon szép, de nálunk sokkal hektikusabb a csapadékeloszlás, és nyáron sokkal többet esik az eső, ezért csak olyan tető lesz praktikus, aminek a felülete folytonos. Kisebb alapterületű teraszok és előtetők fedéséhez jól használhatók a nem fényáteresztő szokásos anyagok, mint a cserép, trapézlemez, pala, stb. Amennyiben a terasz alapterülete nagy, ez már nem lesz jó megoldás, mert a nyári napfény magas szögben érkezik a felületre, így a terasz egyes részein túl sötét lesz. Emiatt az itthoni éghajlat fényviszonyaihoz leginkább a fényáteresztő, de folyamatos felületű polikarbonát vagy üvegfedés javasolt.

Az üveghez képest a polikarbonát jobban árnyékol, húsz százalékkal kevesebb fényt enged át. Ezt növelni lehet további fóliázással, bár az üvegtetőt is lehet fóliával ellátva sötétíteni. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy alapból legyen az anyagon UV szűrő bevonat a bőrünk védelme érdekében.

Sérülékenység és időtállóság szempontjából az üveg azonban jobb választás, mint a polikarbonát. Míg az előbbi keménysége miatt ellenálló, az utóbbi hőtágulása miatt egy nagy méretű terasz esetén ez évente akár két centi mozgást is előidézhet, éppen ezért szokták az úgynevezett finom befogást javasolni a termék gyártói. Ezzel a rögzítéssel a csapadék még nem jut be, de a hőtágulásnak marad hely. További hátránya még ennek az anyagnak, hogy nagyon könnyen karcolódik. Ezt speciális fóliázással lehet csökkenteni.

Ezektől a hátrányoktól eltekintve azonban az üveghez képest a polikarbonát könnyebb, flexibilis, és sokkal olcsóbb. Az üvegből készült előtetők minimum vastagsága 8 mm kell legyen, négyzetméterenként ez 20 kg terhelést jelent a szerkezetre. A polikarbonát ugyanebben a vastagságban súlyra csak 9,6 kg lesz négyzetméterenként tömör termék esetén. Létezik a polikarbonátnak üvegkamrás verziója is, az még könnyebb, mindössze 1,5 kg / m2.

A flexibilitást tekintve a tetőnek szánt üvegtáblák úsztatott üvegek, melyek igen jó minőségűek, teljesen egyenletesek, de kizárólag egyenes felületre illeszthetőek, míg a polikarbonátot hővel gyakorlatilag szabadon lehet formázni, vagy eleve formába öntve gyártani. A már fent említett üregkamrás polikarbonát hajítható hidegen is, így a felhelyezés közben idomul a felülethez törés nélkül.

Árak:

Biztonsági üveg, 8 mm: 28 – 30 000,- Ft/m2

Üregkamrás fóliázott polikarbonát, 8 mm: 4 – 5 000,- Ft/m2

Tömör fóliázott polikarbonát, 8 mm: 24 – 28 000,- Ft/m2

Élettartam

A polikarbonát garanciája általában tizenöt-húsz év szokott lenni, ezt követően lehet számítani arra, hogy az időjárás viszontagságainak kitett anyag már foltosodik, elszíneződik. A tisztítása során vigyázni kell arra, hogy a lúg marja a felületét, tehát ezeket az anyagokat kerülni kell. Az üveg előtetőre nincsen előírt gyártói garancia, hiszen minden hatásnak ellenáll. Mechanikai kár tud benne keletkezni, egyéb elváltozás az évek során nem fog jelentkezni.

A tartószerkezet

Amennyiben úgy döntünk, hogy a tetőfedés polikarbonátból készül, nem szükséges nagyon megerősített tartószerkezet, azonban gondolni kell az időjárási behatásokra, például ne feledjünk számolni a hó súlyával. Figyelembe kell még venni magának a szerkezetnek a súlyát is, emiatt például mindkét tetőfedés esetén azonos méretezés kell fa tartószerkezet esetén.

Annak érdekében, hogy a lehető legszebb, és az épülethez leginkább illeszkedő végeredményt kapjuk, a fenti anyagok és megoldások együttesen, kombinálva is alkalmazhatók. A tartósság, a biztonság és az esztétikum érdekében mindenképpen érdemes építészmérnökkel konzultálni, mielőtt nekilátunk a kivitelezésnek.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !