Van, aki utálja, van, akinek nagyon tetszik, azt azonban senki sem vitatja, hogy vannak olyan helyzetek, mikor semmi más nem segít a sötétséget eloszlatni, mint az üvegtégla. Hová érdemes felhasználni, és milyen költségekkel jár? Lássuk!

A múlt század elején az üvegtégla felhasználása kimerült a gyárak egyes falaiban, de azután gyorsan teret nyert az építészet minden területét, hiszen egyáltalán nem kizárólag gyakorlati haszna van. Így mra már teljes önálló iparága van a terméknek, és a felhasználásának. Fajtáit tekintve a beépítés helyét nézve lehet vízszintes beépítésű, falba építendő, vagy járható, ami pedig a felhasználás lehetőségeit illeti, az egy jóval szélesebb tárháza a lehetőségeknek.

Tulajdonságok, jellemzők

A tipikus sztenderd méret 19 X 19 X 8 cm, ezt egy centis fugával rakják, így jön ki a 20 centis modul. Ettől nyilván számtalan eltérés van a termékek között, általában 11 és 30 cm között, de a legtöbbet használt, az ez. Az általános 8 cm-es vastagságtól is van eltérő méretű, de jellemzően 5 és 10 cm között.  Peremkialakítástól függően speciális termékek esetén akár  2 mm-es fuga is elegendő lehet a beépítéshez.

Nem mindegy az energiahatékonyság szempontjából, hogy milyen lesz egy üvegtégla fal hőátbocsátási tényezője. A fenti sztenderd méret esetén az U érték 2,8 W / m2K. Amennyiben ez nem kielégítő, megoldás lehet, ha két fal készül egymás mögé, ezek között 20 cm légrés legyen, így az U érték 1,4 körül fog alakulni. Ha ez a megoldás nem megfelelő, lehetőség van rá, hogy maga az üvegtégla legyen hőszigetelt. Ennek belsejében argon gáz van, így már önmagában, a fenti méretekkel tudja az 1,5-ös U értéket.

Az üvegtéglát a fény miatt használjuk, nem mindegy tehát, hogy milyen a fényáteresztő képessége a terméknek. Ez sok mindentől függ, hiszen üvegtéglából sokfélét gyártanak, így a fényáteresztést befolyásolja a felület kialakítása, a termék színe, mintája. Ha az átlátszó üvegtéglát vesszük, az a fény kb. 80%-át átengedi. Ha például ugyanez a felület homokfúvással lett kezelve, már csak 50%-ot enged át.

Hanggátlása: az üvegtégla hanggátlása nagyjából 38-40 dB között van.

A tűzállósága a sztenderd terméknek kb. 15-30 perc, de lehet kapni olyat is, ami 45-től akár 90 perces is lehet. Ez egy sarkalatos kérdés, hiszen a termékre nagyon sokszor éppen oldalhatáron lévő homlokzatra, ablak helyett van szükség.

Hangszigetelés szempontjából a hanggátlás kb 40 dB.

A beépítés módjai

A legelterjedtebb módszer a beépítésre a hagyományos habarcsba ágyazás. Ez esetben hálós elrendezés létrehozása lesz lehetséges, és mindenképpen szükséges mind vízszintes, mind függőleges irányban merevítést beépíteni, ami 6 mm-es acél huzalokból készül, és a sorok közé helyezik el. A habarcsvastagság meghatározása, és a téglák közti pontosan azonos távolság megtartása távtartó keresztek használatával lehetséges. Nagy felületű fal létrehozása esetén mindenképpen olyan habarcsot kell használni, amely hamar megköt, különben előfordulhat a fal megsüllyedése. A fugázás lesz a legutolsó munkafolyamat.

Ha a habarccsal történő beépítésnél gyorsabb, és kevésbé komplikált módszert keresünk, akkor használhatjuk az úgynevezett Quicktech rendszert. Ennél az eljárásnál erre a célra kialakított PVC profilokba történik a beépítés, a rögzítés pedig szilikonnal. Így módunkban áll egyszerre akár hat sort is felrakni. Ezt követően 24 óra száradás jön, és utána lehet folytatni a munkát. Ha teljesen készen van a fal, a szilikon értelemszerűen további 24 órát szárad, majd fugázhatunk. A másik hasonlóan egyszerű módja az üvegtéglafal létrehozásának a Binario rendszer, melynek használatával még fugázni sem kell, mert a profilok eleve olyanok, hogy takarják a részeket. Ív rakásánál például nagyon hasznos ez a rendszer, hiszen ott kiemelten fontos, hogy mindkét oldalon ugyanolyan fugák legyenek.

A Wallkit rendszer használata leginkább akkor ajánlott, ha belétrben, terek elválasztása céljából szeretnénk üvegtéglafalat létrehozni. Ez egy nagyon hasonló rendszer, mint a Quicktech, de PVC profilok helyett keményfa elemek lesznek a segítségünkre a fal rakásakor. Habarcs és fuga sem kell, a rögzítés rejtett csavarokkal történik. Ez a megoldás beltéren azért jó, mert elegáns és természetes, igazán szép látvány.

Amennyiben 7,5 méteresnél nagyobb lesz függőlegesen a tervezett fal, mindenképpen számolni kell a dilatációval. Acél huzalokkal lehet a sorok rendjét megtörni e célból, és a falba is be kell építeni egy profilt, mely az acél szerkezetet tartja. Így érhető el,  hogy kellően biztonságos, és elegendően merev legyen a kész szerkezet.

Különlegességek

A hőátbocsátási értékről feljebb már volt szó, az ott említett argon gázas kivitel,. különösen, hogy színválaszték is van belőle, egyáltalán nem tipikus termék.

A tűzálló darabok is különlegességnek számítanak, E130-tól E190-es osztályú termék is létezik.

Természetes igény a színválaszték, így üvegtéglából is létezik már akár a belső felületen festett, akár anyagában színes termék, ez utóbbi ajánlott inkább kültérre.

Nem tipikus igény, de létezik akár golyóálló üvegtégla is.

A hagyományos kisméretű tégla méreteit és formáját lekövetve gyártott tömör üvegtégla nagyon egyedi és különleges térelválasztások létrehozását teszi lehetővé.

Formailag különleges a kör alakú üvegtégla, ezt kül- és beltéren egyaránt használható, sőt mivel lépésálló, akár padlózatba is illeszthető. Ennek egy még jobb verziója a napelemmel ellátott termék, mely járható, és belül apró napelemet rejt. Ez persze nem csak kör alakban elérhető.

Költségek

Meglehetősen sok tényező befolyásolja, hogy mennyibe fog kerülni az üvegtégla falunk. A példa kedvéért induljunk ki a legelterjedtebb, habarcsos módszerrel rakott falból. Még itt is sok lesz a változó, hiszen maguk az üvegtéglák is, tulajdonságaiktól függően nagyon eltérő árban elérhetőek. Három esetet fogunk ezért vizsgálni, egy sima, egy színes festett és egy hőszigetelt falat.

Ami mindhárom esetben ugyanaz lesz, az az egyéb kellékek, tehát ragasztó, fugaanyag, távtartó keresztek, merevítés, ezek összesen kb. 6 500,- Ft/m2-be kerülnek.

Szintén azonos lesz mindhárom esetben a munkadíj, ott kb. 15 000,- Ft/m2-el kell számolnunk.

A legegyszerűbb verziónk, mely sima átlátszó üvegtéglából készült falról szól, 800 ,- Ft/db árú üvegtéglával számolva a fenti fix költségeket is figyelembe véve 41 500,- Ft/m2 áron valósítható meg.

A színes felületű falak közül a festett üvegtéglával az 1 800,- Ft/db anyagárat figyelembe véve a fal négyzetméterára 66 500,- Ft lesz.

A hőszigetelt üvegtégla igen drága, ott csak az alapanyag darabja 5 400,- Ft-ot kóstál, így a fal négyzetméterára 156 500,- Ft-ra rúg.

A hőszigetelt üvegtégla helyett gondolkodhatunk akár dupla rétegű sima téglából rakott falban is, mint arról a fentiekben már írtunk. A 20 cm-es légréssel elért 1,4 W/m2K U érték a homlokzatra tervezett üvegfelületekkel szemben támasztott energetikai követelmények alsó határértékének megfelel, tehát szükség esetén használható megoldás, bár nem ajánljuk nagy felületen olyan házaknál, ahol a fő szempont az energiahatékonyság. A két rétegű fal költsége mindösszesen kb. 83 000,- Ft/m2.

Összegezve a fentieket elmondható, hogy bár energiahatékonyság szempontjából csínján kell bánni az üvegtégla fallal, ha igazán jó terv készül, és ki tudjuk választani a legmegfelelőbb kivitelezési módot, akkor igen praktikus és stílusos részlete lesz ez a fal a házunknak.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó cikkek