Ebben a cikkben adunk pár támpontot az ablakok kiválasztásához. A hőszigetelő képesség lesz a legfontosabb kritérium, megmutatjuk, hogy mire kell figyelni, melyik érték mit jelent.

Belátható, hogy a ma már teljesen evidens homlokzati hőszigetelés sokat veszít az értékéből, ha az ablakok szigetelési értékei nem megfelelőek. Ezeken a helyeken rengeteg energia el tud veszni, és itt egyáltalán nem csak a szellőztetéssel kiengedett melegről van szó. A tömítetlenség, az anyagon át történő transzmisszió mind hőveszteséget okoz. A napsütés azonban lehetővé teszi, hogy az ablakok üvegein át vissza is kapjunk ebből a veszteségből valamennyit.

A hőszigetelő képesség mutatói

U érték – hőátbocsátási tényezője

Az U érték az ablak hőszigetelelési képessége, hőátbocsátási tényezője. Mértékegysége W/m2K. A lényeg, hogy ez az érték minél kisebb legyen, mert annál jobb a hőszigetelő képessége az ablaknak. A keret, az üveg és a szerkezet egységes U értékének jelölésére sorrendben az alábbi jeleket használják: Uf, Ug, Uw.

Uf érték – a keret hőátbocsátási tényezője

Uf, tehát a keret hőátbocsátási tényezője. Úgy növelhető, hogy növeljük a beépítés mélységét. 10 cm az átlagos mélység manapság. A keret készülhet fából vagy műanyagból. A fa lehet borovi-, luc-, vagy akár a legköltségesebb vörösfenyő. A luc a leggyakoribb. Jó hőszigetelő, és jóval olcsóbb a vörösfenyőnél, bár kevésbé tetszetős. A műanyag keret jó hőszigetelő, és ez még javítható, ha szigetelőhabbal építik össze. Nem mindegy azonban, hogy milyen mély a beépítés, és az sem, hány kamrás a keret. Ezt együttesen kell vizsgálni.

Ug érték – az üveg hőátbocsátási tényezője

Ug, g, mint glass, tehát az üveg hőátbocsátási tényezőjét mutatja. A kevesebb a jobb, tehát ha ez a szám kicsi, azt azt jelenti, hogy az üveg kevés hőt ereszt át. Az üvegezés általában két vagy három réteg, köztüg levegővel, vagy ami még jobb, Argon gázzal töltve (esetleg, nagyon extrém követelményeknél lehet Kripton gáz). Az üveg vastagsága 3 és 6 milliméter között alakul. Ezek közé az üveglapok közé kerül az alumínium, vagy a meleg peremes távtartó, mely lehetővé teszi a légrést, melybe a gáztöltés kerül.  Ez a hőszigetelésre hatással van, ezt a rontó hatást Psi (Ψ) értékkel, a hőhíd együtthatóval tudjuk leírni. Minél inkább be van süllyesztve a tokba az üveg, annál jobb ez az érték, a legjobb esetben ez 2 cm. Az üvegszerkezet általában 26 – 56 mm vastag együttesen. Az Ug nagy figyelmet igényel, az ablakok legnagyobb, így hőszigetelés szempontjából is a legfontosabb felülete az üvegezés

Uw érték jelenti a fentiekben taglalt részek egészét, tehát a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezőjét (w, mint window). Értelemszerűen erre az értékre hatással van mind az Uf, mind az Ug érték, és a hőhid együttható is Psi (Ψ). Nagyon résen kell lenni a gyártók által megadott adatoknál. Sok esetben az Uw-t nem tüntetik fel, csak az Ug-t, egyszerűen csak U-val jelölve, de ez nem fogja fedni a valóságot, mert az Ug érték lesz a legalacsonyabb. Ezért erről mindenképpen tájékozódni kell, és az Uw érték nélkül nem szabad ablakot vásárolni. Az 1,6 W/m2K érték a minimum, efölötti értékű ablakot lehet egyáltalán beépíteni az épületbe.

Mit jelent ez a fűtésszámlánknak?

Az alábbiakban látható táblázat egy olyan számítást tartalmaz, mely megmutatja, hogy egyes ablaktípusoknál hogyan alakul egy képzeletbeli 100 m2-es, 5 db 1 méter X 1 méteres ablakkal beépített ház fűtési költsége éves szinten, figyelembe véve az északi és déli fekvést is. A számítás a WinWatt nevű szoftverrel készült, kondzenzációs gázkazánt vettünk alapul padlófűtéssel, egy darab központi szabályzóval, figyelembe vettük az elektromos rásegítés energiaigényt is.

Látható, hogy jelentős árkülönbség nem fog jelentkezni, és az is, hogy míg a 3 rétegű ablakok Uw értéke lesz jobb, a kétrétegű az Ug-ben fog nyerni. Mindenképpen gondoljuk át, melyik tájolásra milyen ablakot választunk, mert ez az életminőségünket, komfortérzetünket fogja befolyásolni.

Más homlokzatra más ablakot?

Erős lehet a kísértés, hogy déli oldalra beépítsünk egy kétrétegű üvegezésű ablakot, aminek rosszabb Ug értéke miatt télen a beérkező napfény melegíti a helyiséget, így csökkenthető a fűtési energia ráfordítás. Igen ám, de mi a helyzet nyáron, mikor ugyanezen a déli oldalon betűző nyári napfény fogja felforrósítani az életterünket? Vagy megbirkózunk a felforrósodott életterünkkel, vagy klímával hűtjük, és ha az utóbbi t választjuk, az bizony elviheti a télen megspórolt energiát. Fontos szempont még, hogy a beltér felőli üvegfelület a gyengébb hőszigetelésű ablakoknál hidegebb lesz, nagyobb lesz a hideg kisugárzás. Ha nem süt a nap, ez azt eredményezi, hogy az ablakhoz közel tartózkodva, például ablak alá tett íróasztalnál ülve a dolgozószobában kellemetlen hidegérzetünk lesz, és nem fogjuk magunkat kényelmesen érezni. Ez mindenképpen fontos ellenérv a kétrétegű ablakok kapcsán.

A legfontosabb, hogy alapos és megfontolt döntést hozzunk az ablakok kiválasztásánál, hiszen ez egy hosszú távú döntés. Hiába olcsóbb a kétrétegű üvegezésű ablak, ha egyszer a hőszigetelő képessége nem kielégítő, így se praktikus és gazdaságos, se az életminőségünk szempontjából kényelmes és komfortos nem lesz a használata. Belátható, hogy a jobb minőségű háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakok idővel pozitív tulajdonságaiknak köszönhetően idővel visszahozzák a bekerülési többletköltséget. A mi irodánk már évek óta nem tervez kétrétegű ablakkal, nem javasoljuk olvasóinknak sem.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó cikkek: