Az építkezőknél energiahatékonyság az első számú szemponttá lépett elő napjainkra. Ez persze teljesen érthető, és a technológiai feltételek is egyre inkább adottak ahhoz, hogy minden igényt kielégítő, ugyanakkor energiahatékony családi házak épüljenek. Ennek nem kizárólag a hőszigetelés minősége és vastagsága az egyetlen, vagy legfontosabb feltétele. Az árnyékolás legalább ennyire lényeges kérdés!

A napfény hatása

Sokan nem is gondolnák, de három-négyszer annyi energiaráfordítással lehet egy házat hűteni, mint fűteni. A nyári napsugárzás elleni árnyékolást tehát nagyon komolyan kell venni egy energiahatékony épület tervezésénél. Ehhez figyelembe kell venni, hogy adott homlokzatot milyen napsütés ér.

A földfelszínre érkező sugárzás 89 PW (petawatt=1015), ami 5560-szor több, mint amennyire az emberiségnek szüksége van. Ez persze lehet káros, például a ház túlmelegedése, az UV sugarak káros hatása a beépített anyagokra, berendezésre, de hasznosítható is, például napelemekkel.

A napfény ereje persze a milyenségtől függ, vagyis hogy hogyan érkezik a felületre. Ez lehet szórt vagy direkt fény. Ez a milyenség a napállástól, tehát évszaktól, napszaktól, de időjárási körülményektől is függ. A földfelszínre érkező sugárzás az, ami a napból indulóból a légkörben visszaverődött vagy elnyelődött sugárzásból megmarad.

Ennek a sugárzásnak az intenzitását a direkt és szórt sugárzás összegéből tudhatjuk meg. Ebből azonban le kell még vonni a felszín (burkolat, talaj, hó) által visszavert sugárzást.

Vegyük a legszélsőségesebb értéket. Hazánkban a nap delelőjén, tiszta időben a sugárzás akár 1000W/m2 is lehet. Ennek jelentős része szórt sugárzás, nyáron 45% körül, de télen 60% körüli.

Napsugárzás a homlokzaton tájolás szerint

Ahhoz, hogy vizsgálni tudjuk a tájolás szempontjából a sugárzás hatásait, egy olyan példát kell vennünk, ahol minden égtáj felé azonos felülettel rendelkezik az épület homlokzata. Az alsó táblázatban látható a függőleges homlokzatfelületeket ért sugárzás eloszlása égtájak szerint. A felső táblázatban pedig a szórt sugárzás aránya a fűtési idényre és éves szintre nézve. 

Az adatokból megtudható, hogy az északi oldalon nyáron a szórt fény aránya nagy. Ez a szórt fény a homlokzatra érkező sugárzás fele, így a 17% az északi oldalon júliusban igen magas érték. Ebből kitűnik, hogy a nyílászárók árnyékolása az északi homlokzaton sem maradhat el! Az épület túlmelegedése ezzel nagymértékben megelőzhető, így nem kell a hűtésre energiát fordítanunk.

szerző: Trikkal Adri, Gortva Péter

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó témák: