Szerző: Gortva Péter, Sándor Gábor

A különböző kőzetek a legősibb építészeti alapanyagok, melyeket az ember mindig is használt, mióta építkezik. Múlhatatlan fontosságuk a modern anyagok térnyerésével sem csökken, természetesek, dekoratívak és könnyen hozzájuk lehet jutni, így használatuk nem lehet a jövőben sem kérdés. Falazat készítéséhez már kevéssé alkalmazunk kőzetet, de burkolatként a legfontosabb alapanyag, gondoljunk csak a térkövekre, a gránit ablakpárkányokra, padlóburkolatokra, vagy akár homlokzatdíszítésre. Ebben a cikkben ezeknek a kőzeteknek a felismerésében és beazonosításában segítünk, valamint a felhasználásuk módját ismertetjük.

Mit figyeljünk, mikor meg kívánjuk határozni egy kőzet fajtáját?

A kőzeteket színük alapján csoportosítjuk világos (fehér, rózsaszín, átlátszó, szürke), sötét (barna, zöld, fekete) és opak (átlátszatlan) kategóriákba.

Fényük alapján lehetnek földesek, gyöngyházfényűek, zsírfényűek vagy üvegfényűek.

Átlátszóság szempontjából átlátszó, áttetsző, vagy opak típusú kőzeteket különböztetünk meg.

Törés alapján lehet kristály hasadó, ezen belül gyenge, megfelelő vagy kitűnő, lehet csoportosítani az alapján is, hogy milyen irányban hasadnak, de lehetnek amorf ásványok is, melyek törnek, ezek lehetnek simák, érdesek, lépcsősek, kagylósak.

Természetes alakjuk szerint megkülönböztetünk idiomorf, azaz sajátalakú, szabályos, hipidiomorf, tehát félig sajátalakú, félig szabályos, és xenomorf, azaz alaktalan, szabálytalan kőzeteket.

Ikresedés szempontjából lehetnek kettősek vagy többszörösek.

Súlyuk szerint is lehet őket csoportosítani, könnyű, nehéz, stb.

Lehetnek csoportosítás alapjai a kőzetek pórusai is, pl. nincs pórus, pórusokban gazdag, stb.

Eredetük szerinti csoportosítás:

A magmás kőzetek lehetnek kristályosak, ezek a mélységi magmás kőzetek, aztán porfiros, üveges, kiömlési magmásak, törmelékesek, pl. tufa.

Az üledékes kőzetek lehetnek karbonátos, vegyi üledékesek, mészkövek, vagy ragasztottak, ezek az összeálló, törmelékes üledékes kőzetek.

Megkülönböztetünk még átalakult kőzeteket, azaz leveles, lemezes, más kifejezéssel epimetamorf vagy mezometamorf kőzetek, irányított, azaz katametamorf kőzetek, vagy kristályos, más szóval katametamorf kőzetek.

Lássunk ezekre példákat

A magmás kőzetek közül néhány

Mélységi magmás kőzet például a gránit és a gabbró.

A gránit sokféle színű lehet, vörös, rózsaszín, világosszürke. Építészeti célokra csak a jó minőségű gránit használható, a hazai nem mondható annak. Általában konyhai munkalapok, padlóburkolat készül belőle.

A gabbró nehezen megmunkálható kőzet, értékesnek mondható. Díszítőkőként is használják, fényesítve, polírozva burkolat is lehet, de zúzottkőként vasúti ágyazatnak is hasznosítják.

                                    gránit                                                             gabbró

Kiömlési magmás kőzet például a riolit és az andezit.

A riolit rózsaszínű, ritkább esetben lehet sárga vagy barna. Általában zúzottkőként hasznosítják, vagy kockakőként, támfalnak.

Az andezit tömött szövetű, matt fekete kőzet, csillogása nincsen, általában útépítéshez használják.

A tufák közül említsük meg a riolittufát, az andezittufát, és a bazalttufát.

A riolittufa nagyon porózus, fehér, sárga vagy szürkés színű, könnyen megmunkálható kőzet. Leginkább építőkőnek, falburkolatként hasznosítják.

Az andezittufa sötét színű, szintén porózus, megmunkálható, érdes felületű kőzet. Leggyakrabban támfal készül belőle, vagy térkő, de használják lábazat készítésre vagy kerítés alapanyagként is.

A bazalttufa a legsúlyosabb a tufák között, értelemszerűen így ennek vannak a legkisebb pórusai. Sötét, jellemzően leginkább fekete színű.

                     riolittufa                          andezittufa                         bazalttufa

Most vegyük az üledékes kőzeteket, azon belül is a törmelékeseket.

A homok finom törmelékes, laza szerkezetű kőzet, igen változó mind a színe, mind a szemcsealak. Olvasztva üveggyártás alapanyaga, az építészetben mint fontos alapanyag van jelen.

A homokkő a kis törmelékszemek összecementálódásával jön létre, színe igen változatos, lehet sárga, vörös, zöld, fekete. Falburkolatként, lábazaton használjuk.

A mészkő lyukacsos, szürkés, fehéres színű kőzet, amelyben akár szabad szemmel is látható lehet a kialakulása, kagyló vagy csigaház formájában. Vöröses színt kaphat vas-oxiddal színezve. Leggyakrabban burkolatként, vagy építőkőként hasznosítják. A puha mészkő porózus, okkersárgás, könnyen megmunkálható kőzet, míg a kemény mészkő fagyálló, ellenállóbb anyag, így alkalmas burkolókőnek, homlokzatra, padlóra, párkányra egyaránt.

A lösz sárga vagy szürke színű, igen porózus, morzsálódó, lyukacsos laza kőzet. Általában a szél hordalékából egymásra rakódott üledékből keletkezik, túlnyomórészt kvarc alkotja, ez lehet színtelen, de sokszínű is. Találhatunk benne úgynevezett löszbabát, ez nem más, mint a mész kiválása az anyagból. Remek termőtalaj képződik lösz kőzeten.

Az agyag igen kis szemcsenagyságú, 0,005 mm-nél is apróbb szemcsékből tevődik össze, így vizezve gyúrható, kézzel is megmunkálható anyaggá válik. Attól függően, hogy milyen ásványok találhatóak benne, a színe fehértől sárgán át barna, vörös de akár kék is lehet. Használják dísztárgyak vagy edények készítésére, szobrászatban, de az építőiparban leginkább cserép és tégla készül belőle.

                     homokkő                                  mészkő                                         lösz

                             agyagtégla                                                         agyagcserép

Végezetül két példa az átalakult kőzetre

A márvány egy olyan kristályos kőzet, mely a mészkőből keletkezik. Könnyen megmunkálható, jól csiszolható, értékes. Általában szobrászatban, építészetben használják.

A csillámpala, ahogy a neve is mutatja, csillámokban bővelkedő átalakult kőzet. A felülete lemezes, ezt borítják a csillámpikkelyek. Díszburkolatként alkalmazzák, falakon, homlokzatokon, padlón, ablakpárkányon. Fontos tudni, hogy a teherbírása kicsi.

                                  márvány                                                       csillámpala

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó témák