Ház a város peremén

Az épület Buda hegyoldalainak egyik legfelső szakaszán található.  A telek előtt csodálatos panoráma, míg mögötte erdő található, mely országos jelentőségű védett természeti terület.

A feladat egy a terepre és a természethez illeszkedő, több szinten elhelyezkedő, környezetével minél több helyen, szintéren kapcsolódó, összefüggő közösségi terekkel rendelkező családi ház volt.

A telek északnyugati-délkeleti lejtésű, a térképen még szereplő, északi oldalon található, a telket a természetvédelmi övezettől elválasztó utca valójában nem létezik, helyén erdő található egy kis ösvénnyel.

A tájolásból, a telek lejtéséből és a panoráma okán az épületet a telek magasabb pontján célszerű elhelyezni, a környezet jellemző beépítése is ez.

A földszinti homlokzat tektonikus ívével és az emelet kontúrjával finoman illeszkedünk a környezet adta vonalakhoz.

Az épület kialakításánál törekedtünk arra, hogy a lehető legnagyobb homlokzattal nyithasson a panoráma és dél felé, illetve a hátul elterülő erdő felé, míg a két szomszédos épület irányába zárt homlokzat és kisebb homlokzatfelület jellemezze.

A homlokzatfelület növelésében segítségünkre van a homlokzatsíkból kiemelkedő ív vonala is, mely további kitekintési lehetőséget ad a szomszédok mellett ellátva.

Az épületet gyalogos szerrel az épület északkeleti oldalán közelíthetjük meg az előtéren keresztül, melyből azonnal átjutunk a nappali – étkező – konyha grandiózus terébe.

Ez a tér köti össze horizontálisan és vertikálisan is a szinteket, és habár belmagassága átlagos, galériákkal összenyílik mind az alatta, mind a felette lévő szintekkel.

Itt a közösségi terek tényleges együttműködése, átlátása volt a cél.

A nappaliból letekinthetünk a wellness térbe és azon keresztül méginkább átlátjuk a csodálatos adottságokkal rendelkező telket, míg felfelé is kitekinthetünk, az erdőre.

Fontos szempont volt, hogy minden közösségi tér saját közvetlen kertkapcsolatot kapjon a saját szintjén.

Az I. Emeleten találhatóak a lakószobák, melyek a galériáról nyílnak.

Itt egy szülői háló, saját fürdőszobával és két gyermekszoba egy közös fürdővel helyezkedik el. Minden szoba saját teraszt kapott, és a nappalihoz hasonlóan nagy üvegfelületekkel fordul a kilátás felé.

A II. emeleten pedig egy stúdió tér található. Funkcióját tekintve egy változó tér, az igényektől függően, kis közösségi tér lesz, néha vendégszoba az idelátogató szülőknek, később pedig az egyik gyermek saját rezidenciájává alakítható.

A pinceszinten a wellness-rész található, mely galériával kapcsolódik a földszinthez. A pincében helyezkedik el a gépkocsitároló található, itt van ezen a szinten az épület másodlagos bejárata is, ami az autóval érkezőket szolgálja ki.

A telek az épített környezet és a természet határán fekszik. Olyan épületet szerettünk volna létrehozni, amely ezt a gondolatot viszi tovább, méltó erre a határpozicióra.

Alap volt a természetes anyagok használata, a legmeghatározóbb a terméskő és a fa. Az épület szándékosan tördelt, szintjei a terephez illeszkednek, itt kicsit összefolyik vele, amott kicsit alácsúszik, máshol kiemelkedik.

Vannak nyitottabb és zártabb részek, zöldfalak és növénnyel borított támfalak, tereprézsűk.

A külső megjelenést a családi házak sokaságából álló lakókörnyezet átmenete a hegyen álló fák erdejébe ihlette, az épület ezt a kapcsolatot idézi.

A kilátás felé nyíló üvegfalak markáns fatartói, mint fák, több sorban sorakoznak egymás felett, szabálytalan rendben, mintha a természet erői növesztették volna őket. Lombként markáns fix árnyékoló lamellák kötik össze a törzseket, melyek a teraszokon, átlátszó üvegkorlátok közt törnek az ég felé.

Az épület a legmodernebb épületgépészettel és épületautomatikával felszerelt energiahatékony épület.

A látványterveket itt tudjátok megnézni:

A fotókat készítette:

HLINKA ZSOLT
épület- és enteriőrfotózás
+3620 9144 391
zsolthlinka.com 

Belsőépítészet: Buday László

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!