Kétlakásos társasház tervezésének története Budapest XII. kerületben

A tervezési feladat

Egy baráti házaspár keresett meg minket, hogy kétlakásos, háromszintes családi ház kívánnak építeni modern, kortárs építészeti jelleggel.

Mindkét család önállóan szeretné használni saját épület és telekrészét. A két épületrész csoportházként fog működni, azaz hasonló építészeti kialakítású, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel épített lakások kialakítása a cél.

A másik fontos szempont a helyiségek benapozottsága, a lakóterek minden irányba történő megnyithatósága, melyből következik, hogy a gépkocsi tárolás és mellékterek a pinceszinten kapnak helyet.

A társasház telepítése

A tervezett telepítést az önálló telek és épülethasználat igényének kielégítése határozta meg.

A pinceszint bejáratának a helyzetét a rámpa és a telek lejtésének viszonya alakítja, míg a lakószintek elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy a telek súlypontjába kerüljön ez az épületrész, hogy mind az első, mind a hátsó kert értékes, szerves része lehessen az itt lakók életének.

További meghatározó elem volt a telek közepén található viszonylag sík terület, ide pozícionáltuk az épület terepszint feletti részét, így minden irányba megvalósul a földszinten a kertkapcsolat.

A társasház alaprajzi kialakítása

Mivel a tulajdonos két család saját részre építi házrészét, így igényeik is eltérőek voltak, ebből következően két eltérő alaprajzi elrendezést kapott a két épületrész.

Pinceszinti alaprajz

A rendező elv ugyanaz a két lakás esetében, miszerint a pinceszintre kerülnek a mellékterek, mint a gépkocsi tároló és a gépészeti tér. A földszinten helyezkednek el a közösségi terek dél felé tájolva és szülők helyiségei észak és az intimebb hátsókert felé, az emelet pedig a gyermekeké.

Földszinti alaprajz

A további részleteket a családonként egyedi igények alakították. A két lakást az előtér választja el egymástól, melyen belépve rögtön átlátunk a hátsó kertbe is. Innen tárulnak fel a közösségi terek.

Emeleti alaprajz

A társasház tömegalakítása, anyaghasználata

Két épületrészt terveztünk, mely a földszinti földszintes bejárati tömegnél csatlakoznak csak.

Az épület formáját a telekhatárokhoz igazítottuk, azok ferde síkjait átvéve, egymástól szögben kicsit elfordulnak az épületrészek, az utcai homlokzat a kettes lakásnál finoman hátrébb lép, csökkentve az átlátást a kertrészeken.

A két lakás szándékosan nem tükörképe egymásnak, hisz lakói is mások, cél volt, hogy egy épületként és ne ikerházként hasson, hanem egy épület képét mutassa.

A kerület városképi szempontból kiemelt területén található a telek. A környezetet megvizsgálva találunk az utcában magas- és lapos tetős épületeket is. A környéken vakolt vagy téglaburkolatos épületek jellemzőek ezt a trendet követi a mi házunk is.

A fenntartható építészet jegyében zöldtetőt terveztünk az épületünk tetejére és teraszaira, ahol a használat nem indokolta a járható burkolatot.

Az épület külsejét meghatározó – árnyékolást is szolgáló- túlnyúló tetők és konzolok közé téglaburkolat került a terület hagyományainak megfelelően.

Az épület egymás felé forduló homlokzatait zárt pengefal zárja, melyen csak kisméretű nyílászárók sorakoznak.

Nézd meg a többi házunkat is:

Hasonló tartalmak:

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!