Szigligeti házunk tervezésének történetét olvashatjátok

Mindíg szívesen tervezünk az ország egyik legszebb helyszínére, ahol nemcsak fantasztikus környezetben lévő panorámás telkek találhatóak, hanem a hagyományos építészeti formák tisztelete is megmaradt.

A Balatonfelvidéken az országos átlagnál szigorúbb előírások és irányelvek kötik meg a tervezők kezét.

Ügyelni kell az épületszélességre, hogy a hagyományos népi építészet arányrendszeréhez igazodjon az épület formája.

Jelen esetben az építtetői ígények egy elég nagy ház megtervezését tették szükségessé. Ilyen esetben a nagy tömeget érdemes két kisebb tömeggé bontani, melyet természetesen összeköthetünk. A cél az, hogy inkább két kis háznak tűnjön épületünk egy nagy helyett.

Földszinti alaprajz

A feladat egy olyan második otthon megálmodása, ahol a nagyszülők külön lakrészekben fogadhatják a felnőtt gyerekeiket az unokákkal együtt. A földszinten helyezkedik el az idősebb generáció lakrésze és a közösségi terek, melyek olyan tágasak, hogy a három család kényelmesen elfér benne.

Emeleti alaprajz

Az emeleten pedig a két épület tetőterében a fiatalabb generáció demokratikus lakrészei vannak, ahol akár külön is ihatnak egy kávét a Balaton felé forduló loggiájukon. A nappali felett légtér köti össze a két szintet.

A ház oldalsó homlokzatai szándékosan a hagyományoknak megfelelő zárkózott képet mutatják. A tetőtér megvilágítását tetősík ablakok egészítik ki.

Az épület utcai homlokzata szintén zártabb, a tereplejtés miatt utcaszintről lejjebb helyezett épület, bár magasabb a tetőtérbeépítés miatt a klasszikus népi építészetben megszokottnál, mégis így diszkréten lejjebb húzódik az útkoronaszintről. A telken belül több autó parkolása biztosított a családtagok számára.

Anyaghasználatban hagyományos cserépfedésben, helyi kőből készült kőburkolatban és természetes fában gondolkodtunk.

A főépítészi egyeztetések során a város határozott kérésére azonban át kellett gondolnunk az anyaghasználatot és a megnyitásokat. Bár mindíg az első vázlat az építész igazi szerelemgyereke, de a végeredményként kialakult épület is kedves a szívünknek.

Szigliget elhatározta, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult negatív hatásokat erős kézzel jó írányba tereli, ami a nyitott homlokzatok és loggiák végét jelenti a városban.

A hagyományos népi építészet tömör oromfalait szükséges megidézni tetőteres, balatoni panorámás lakóépületekben is.

Ezt az elvárást mi népmesei módon „nyitott is és zárt is” módon oldottuk meg, egy dekoratív bordázattal, ami struktúrában végighalad az egész házon stílus elemként.

Anyaghasználatban pedig a hagyományos vakolt homlokzatot kap az épület egy kis fával, szintén az elvárásoknak megfelelően.

Ti melyik változatban nyaralnátok szívesen?

Nézd meg a többi házunkat is:

Hasonló tartalmak:

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!