A kivitelezés talán legösszetettebb mérföldkövéhez értünk, a födém építéséhez.

Régebben a födémeket előregyártott vasbeton elemekből építették, kinek ne volna ismerős az E gerenda vagy a kefni fogalma. Manapság azonban, mivel házaink egyre összetettebbek és jóval kevesebb faluk van viszont annál több ablakuk, a helyszínen készülő monolit vasbeton szerkezetek egyre inkább teret hóditanak.

Ez nemcsak statikailag nagyon erős, egyedi ígényekhez méretezett szerkezet, hanem helyet biztosít a gépészeti, elektromos vezetékeknek is.

Nézzük akkor hogy is készül!

Zsaluzás

Elkészítik a zsaluzatot. Nagyon fontos, hogy a zsalutáblák oldalsó kitámasztása megfelelő legyen. Ha van kisebb falazott pillérünk is, biztosítani kell az oldalirányú megtámasztását, mert ki tudja hajlítani a beton.

Ha erkélyünk van, akkor az ezt alátámasztó zsaluzat bakoknak is szilárdan kell állniuk. Ez, mivel az épületen kívül van, nem betonon áll.

Süllyesztett lámpák, kizárások, födémáttörések

Az elkészült zsaluzatra elhelyezik a födémáttörések kizárását és ha van födémbe süllyesztett lámpatest, akkor azokat. A képen az XPS-ből ragasztott kék téglatestek azok. A süllyesztett lámpatestek többsége gipszkarton álmennyezethez készült, így érdemes a beépítés megkönnyítéséhez egy kis plusz peremet adni a kizárásnál, ahova majd a gipszkartont illeszteni tudják.

A lámpák elhelyezését tervezővel előre egyeztetni kell! Ha vasat elvágnak, akkor az a vas nem vesz részt az erőjátékban, azt a kirekesztés közelében egész vassal pótolni kell. A kirekesztések közelében is meg kell legyen a 2,5 cm betontakarás. A kirekesztéseket össze kell vetni minden szakági tervvel – statika, gépész, elektromos, belsőépítész, helyzetüket pontosan kell kimérni. Ha kész a betonozás ezen már nem tudunk könnyen változtatni.

A kéményáttöréseket a kémény méreténél 2-2 cm-el nagyobbra kell venni, itt majd kőzetgyapot elválasztás lesz.

Mennyezethűtés – zsalura szerelve

Ha van mennyezethűtésünk, akkor ez következik. Itt kétféle megoldás létezik zsalura szerelt betontakarásban elhelyezett mennyezethűtés-fűtés:

Előnye, hogy gyorsabb reagálású egy kicsit a hűtési rendszer, jobb a hőleadás valamivel, további előnye, hogy számos előreszerelt gyártmány közül választhatunk, kisebb az élőmunka igénye. Hátránya, hogy drágább az anyagköltség. A tervezésnél a szokásosnál a nagyobb betontakarást a statikusnak figyelembe kell vennie!

Alsó vasalás elhelyezése

Az alsó vasalás elhelyezésénél nagyon fontos a zsalutól való távtartás, hogy a szükséges betontakarás – általában 2,5 cm meglegyen az alsó vasak és a zsalutábla közt. Ez biztosítja a vasak korrózióvédelmét később.

Mennyethűtés – alsó vasra szerelve

A fűtés-hűtés csövek elhelyezésére a másik elterjedt megoldás, hogy az alsó vasalásra rákötik. Ennek kedvezőbb az ára és, ha jól van megszerelve nem igényel nagyobb statikai előkészületet sem.

Szerelésnél figyelembe kell venni, hogy a csövek közt 2-3 cm betonnak minimum el kell férnie, még ott is, ahol a csövek a mennyezeti osztókhoz futnak. Akkor is, ha ez a gépész terven nincs kirajzolva! Fontos még, hogy a csöveket pontszerűen köthetjük a vasakhoz, nem ér végigvinni a teljes vashosszon, mert akkor az a vas kiesik az erőjátékból, mivel nem veszi körbe a beton.

Villanyszerelés a födémben

Ha idáig megvagyunk akkor jönnek a villanyszerelők. Fontos, hogy a védőcsöveik bebetonozhatóak legyenek, ne a legegyszerűbb könnyen roppanó gégecsöveket építsék be.

Az alsó vas felett szereljenek, különben látszik majd a cső a mennyezeten. Itt is igaz, hogy cső-cső közt legyen 2-3 cm, hogy közé folyjon a beton.

Szellőzéstechnika a födémben

És most jöhetnek az épületgépészek újra a hatalmas szellőzőcsöveikkel. Statikailag ez a legkritikusabb, mert 7-9 cm átmérőjű csövekkel hálózzák be az egyébként általában 22 cm vastag födémünket. A szellőzéscsövek közt legalább egy szellőzőcsőnyi távolság kell legyen! Főfal felett koszorún keresztül merőlegesen haladjanak, ne szögbe. A szellőzőcsöveket a födémvastagság közepébe kell helyezni. Pilléreket, falvégeket el kell kerüljék 1,2-1,5 m-el. Minden cső legyen lekötve, felúsznak különben.

Felső vasalás

Ha elkészültek a gépészek, megszerelik a felső vasalást is. Műszaki ellenőrként leellenőrizzük a fentieket, megszámoljuk a vasakat, bekerült e minden betervezett vas. 1-2 kiegészítő vasalás szinte mindig kimarad, ezeket pótolni kell.

Utolsó símitások

Ellenőrizzük, hogy a kiegészítő hőszigetelések bekerültek e a zsaluzatba. A zsaluzatról el kell távolítani az építőanyag maradványokat. A betonvas kötöződrója nem érhet a zsaluhoz, különben lesz egy eltüntethetetlen rozsdafolt a mennyezetünkön.

Jöhet a beton!

Ha minden rendben van, érkezhet a beton! A betont be kell vibrálni egészen addig amíg jönnek a légbuborékok és nem tovább, mert csak szétosztályozódik utána.

Ha hideg idő van figyeljünk a téli betonozás szabályaira és hőmérséklet korlátaira! Ha megfagy a betonunk az első 48 órában a kötés nem indul be újra, tönkrement a teljes födém! A meleg időre való tekintettel a bedolgozott friss beton utókezelését a felület gyors eldolgozása után haladéktalanul el kell végezni, kipárolgásgátló szer permetezéssel, víz permetezéssel, előnedvesített geotextil- PE fólia kombináció takarással, stb.

Tervezés

A fentiek szerint, bebetonozott gépészeti- és elektromos csövekkel csak akkor készíthetünk födémet, ha tervezés során ezt előre figyelembe vettük. Statikus tervezőnek tudnia kell, hogy hova, hogyan és mit akarunk elhelyezni a födémben. A gépészeti szellőzési terveket, csövek nyomvonalát jóvá kell hagynia! A szükséges födémvastagságot, vasalást ezek után tudja meghatározni.

Födémbe úgy fűtési- vagy szellőző csöveket elhelyezni menet közben, hogy az nem lett eredetileg betervezve szigorúan tilos és veszélyes!

Ne feledjétek

Az elkészült födémvasalást, gépészeti szereléssel együtt betonozás előtt minden esetben ellenőriztessétek le tervezőtökkel, műszaki ellenőrötökkel. A legjobb kivitelezőknél is előfordulnak hibák, a gépész, elektromos szerelők pedig nem tudják a statikai szempontokat, ők a saját szakmájukban jártasak.

Kapcsolódó témáink:

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!