Hogyan építsünk jó magastetőt?

Mint műszaki ellenőr tervezők, a tető építésének felügyelete is a a munkánk része. Cikkünkben szeretnénk néhány tanáccsal segíteni az építkezés előtt állókat!

Az alábbiakban egyszerű, családi házaknál megszokott tetőszerkezetekkel foglalkozunk.

Fedélszerkezeti terv

Nagyon fontos, hogy leendő tetőnkről készüljön fedélszerkezeti kiviteli terv, ez gyakran elmarad, pedig a jó kivitelezés záloga!

Nem statikai, hanem műszaki szempontból ide tartoznak azok a csomóponti tervek is, amelyek a tetőépítést befolyásolják. Ezek az építész kiviteli terv részei.

Fentiek hiányában egyedül az ács tudásában bízhatunk, de egy átlagos tető is túlságosan összetett, hogy csak ácsok szemüvegén keresztül nézzük.

Faanyag

Bármilyen tervünk is legyen, remélhetőleg tartalmazza a faanyag minőséget. Eszerint általában lucfenyő, C18 vagy C24, esetleg rétegragasztott minőségben. Ha nem tartalmazza, sajnos az azt sejteti, hogy a tervező ezzel nem foglalkozott. Ez egy olyan tervezési (hajlító) szilárdsági osztály, mint a betonnál a C20 vagy C25 (ahol nyomószilárdságot jelent). Tehát ha a tervező C24 faanyagot ír elő, akkor nem jó a C18, mert nem felel meg.

Rétegelt-ragasztott faanyagból készült szarufák – a faanyagok „Mercedesze”. Egymás mellé téve asztal simaságú síkot ad.

A kivitelezői gyakorlat még nehezebb, sokan tőlünk hallják először, hogy „milyen faanyagot vesz?” Általában nem értik a kérdést. A válasz általában az, hogy „szépet”, „megfelelőt”, esetleg „amilyen van”, de a kedvencem: „kiválogatjuk a legszebb faanyagot”.

Látszó vörösfenyő tetőszerkezet

Ezekben az esetekben biztosak lehetünk benne, hogy a megvásárolt faanyag osztályon kívüli, azaz nincs papír arról, hogy milyen statikai tulajdonságokkal rendelkezik.

C18 szerkezeti faanyagból készült tető – ez legyen a minimum amit elvárunk!

Ezekre a fákra igen jellemző a magas nedvességtartalom (mert két hete vágták ki) és a későbbiek során száradás miatt kialakuló repedezés, csavarodás, stb.

Kivitelezők védelmében azt is meg kell említeni, hogy a legtöbb magyarországi fatelep nem is érti mit akarunk, amikor pl. C18-as fát szeretnénk vásárolni. Azért az elmúlt években javul a tendencia…

Szeglemezes tetőszerkezet – gyors, gyárban készülő, biztos minőség

Általános gondolatként még fontosnak tartom megjegyezni, hogy ma egy 100-150 m2-es ház (ami minimum 100MFt) esetében kb. + 1MFt többletköltsége van a megfelelő, jó minőségű faanyagnak. Meglátásom szerint a mai új házak esetében, talán a faanyag az egyetlen összetevő, ami nem követi a technológiai fejlődést (szemben pl. a betonnal). Már építkezés közben is megjelenő repedések, deformációk elkerülhetőek lennének és megkímélnék az építtetőket a bosszúságtól.

De jöjjön még egy kis elmélet! Itt a folytatás:

Utána pedig néhány gyakorlati tanáccsal folytatjuk!

Olvass tovább:

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!