Anyagok, ötletek

 Belsőépítészetben, családi házak esetén egyik legfontosabb helyiség a konyha. Most a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, milyen anyagokból készülhet munkalap.

A konyhabútor az, ami meghatározza a tér arculatát, ezért nagyon fontos, hogy milyen anyagokból állítjuk össze. A legfőbb igények a munkalapokkal szemben: a víz- és hőállóság, karc, kopásállóság, tisztíthatóság és a vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség. Most összefoglaljuk Nektek, melyek a jellemző anyagok, a legismertebbektől kezdve egészen a luxus kategóriáig.

 Laminált munkalap

A legismertebb és legelterjedtebb a laminált konyhai munkalap, ami jó választás, ha elsődleges szempont a jó ár-érték arány. Jellemző lapvastagság 3, 4 és 6 cm. A hordozó anyag nagy stabilitású forgácslap, melyet magas nyomáson laminált vízálló 0,6-0,7-0,8 mm vastagságú dekoritlemez fed. A lapok alsó része, illetve a hátsó éle, csak víztaszító fóliával ellátott. Az elülső élére többféle élzárást választhatunk, például a tömör fa, az alumínium, illetve a fa és alumínium keverékéből létrehozott élképzést. A kivágott részeket, mint például a mosogató vagy a főzőlap, szilikonnal tömíteni kell, mert a kifröccsenő vizet, a munkalap magja magába szívhatja és vetemedni fog. A kőtől, a fa mintázatokon át egészen a fantázia színekig válogathatunk a kínálatból.

Könnyen tisztítható, ápolható, de ne karcoló súrolószerrel tisztítsuk; higiénikus és foltálló, a vegyszereket jól bírja. Hátránya, hogy nem igazán hőálló (max. 180 fok), csak egészen rövid ideig tehetjük rá a forró tálakat, edényeket, mert nyomott hagyhat. A karcolás és a vágás nyomok meglátszanak rajta és maradandó nyomot hagynak, illetve az élfóliázás miatt csak egyszerűbb formák vághatók ki belőle. Mű, ezért érzetben és megjelenésben soha nem versenyezhet a tömör fával, kerámiával, kővel, bár a legújabb dekorok 

(Legismertebb gyártók: Egger, Falco, Forest)

Ár: ~7500 Ft – 25000 Ft /m2 

Természetes Fa

Természetes fából készült munkalapok vékony, 3-4 cm széles csíkokra vágott keményfából, általában bükkből és tölgyből, ragasztással összeillesztve készülnek. A 3-5 cm vastag deszkalap a hagyományos asztalos módszerek szerint szabható és alakítható a kívánt méretre és élformára, sőt a mosogató és a tűzhely főzőlapja is belevágható.

A fa természeténél fogva öregszik, ápolást igényel, olajokkal kell kezelni, hogy megtartsa eredeti szépségét. A természetes fából készült konyhapult eredendően melegséget, meghittséget sugároz.

Vágódeszkaként lehetőleg ne használjuk, mert a vágásnyomokat és zöldség/hús okozta elszíneződéseket nem lehet többé eltűntetni róla. Felülete, hogy víztaszító képességét megőrizze, nagy odafigyelést és rendszeres ápolást igényel.

Ár: ~15000 Ft – 80000 Ft / m2

Természetes kőből készült munkalapok

Organikus bányászott anyagok. A kőből készült munkalapokat két nagy csoportra oszthatjuk: puha kövekre (mészkő, pala, márvány) és kemény kőzetekre (gránit, granulit). A kőzetek előnye, hogy egyediek, elegáns megjelenésűek. Mindezek ellenére a tömítés ennél a munkalapnál sem elengedhető, mivel a mosogató alatt beszivárgó víz kikezdheti a bútor vázát. A márvány kényes anyag. Könnyen karcolódik, így a márványból készült munkapultokat védőlakk felülettel kezelik. Felülete sima és fényes, nem tapad, ami előny a tésztagyúrásnál. Használata során keletkező karcolásnyomok elkerülhetetlenek, ez az un. márványpatina. Nagyon tartós és hosszú életű felület.

A gránit lapok igen látványos, időtálló és népszerű felületek. Számtalan minta és szín áll a rendelkezésre. Teljes mértékben vágás, karc és hőállóak. Jellemző anyagvastagság 20 vagy 30 mm. A táblaméretek általában 60 x 250-300 cm vagy 120 x 250-300 cm, de ez a helyszíni adottságok miatt változhat. A toldásokat az illesztéseknél szilikonnal tömítik. Felületüket kezelni kell, mert a pórusokba szivárgó zsírok, nedves szennyezősédek (pl. citrusfélék, ecet, kóla) elszínezik a felületét. A kiömlő nedvességet magába szívja.

Ár:  ~25000 Ft – 85000 Ft /m2

Kvarc kompozit munkalap A kvarc kompozit 90 % kvarcból és 10 % poliészter gyantából készül. A kvarc a természetben előforduló egyik legkeményebb anyag, keményebb, mint a márvány vagy a természetes kövek. A gyantának köszönhetően a porózussága csökken, rugalmassága növekszik, így szinte bármilyen formát ki lehet alakítani belőle, ezért nem okoz gondot, ha a mosogatótálcát egybe szeretnénk önteni a munkalappal. Kevésbé hajlamos a törésre, repedésre, a felületén nincsenek nyílt pórusok, ezért nem kell tartani a szennyeződések okozta elszíneződésektől. Felülete sima, könnyen takarítható, ezért higiénikus, valamint, jobb a karc- és hőállóképességük, de sajnos a forró edényeket erre sem lehet rátenni. Maximum 90 °C-ig terhelhető. Ár: ~100000 Ft – / m2

Nemesacél munkalapok

Egyre népszerűbb a nemesacél munkapult, főleg a modern letisztult, indusztriális stílusú konyhákban. Az anyag nagyon jól bírja a konyhai megpróbáltatásokat, nem korrodál, magas a hőállósága, pórusmentes, ütésálló, a vegyszerekkel szemben pedig ellenálló. Tisztítása egyszerű és gyors. Az alumínium és inox felszínek legnagyobb hátránya, hogy könnyen karcolódnak és a vágásnyomok meg is maradnak rajtuk. További nehézség lehet, hogy igen gondos kezelést és rendszeres tisztántartást igényel, hiszen minden ujjlenyomat és zsírfolt meglátszik rajta. Családi házak konyhájában ez a rideg anyag leginkább nagy terekben, rendezett környezetben tud érvényesülni.

Ár: ~60000 Ft – / m2

Akril munkalap Innovatív termék, melyet a DuPont cég fejlesztett. Egy kimagaslóan szilárd, homogén felületű, porózus mentes anyagot alkottak, amely ásványi anyagból és akrilgyantából áll. Rugalmas, hajlítható, így könnyen formálható, faragható és ellenálló, szinte bármilyen formát kialakíthatunk belőle, így felhasználási területe igen széles, egyedi és igényes megjelenést teremt a térnek. Egybefüggő, toldásmentes felületet is kialakíthatunk és egyszerűen tisztítható. Konyhapultok esetén a hasonló anyagú mosogató tökéletesen integrálható, résmentes folytonosságot adva. Felújítása nagyon egyszerű, saját anyagával javítható, mivel az akrillapok teljes keresztmetszetükben azonos felülettel rendelkeznek, így pár órás csiszolással és polírozással gyakorlatilag eltűntethetőek a mélyebb sérülések. Hő- és vízálló, szinte végtelen szín- és anyagminta választék. Jellemző lapvastagság 6 – 12 mm. Ár: ~ 40000Ft – 180000 Ft/m2 (Corian, Fomica, Swanstone) 

Kerámia munkalap A kerámia rendkívül ellenálló anyag, az élet számos területén használjuk már. Felülete porózus mentes, sima, kiválóan tisztítható ezért higiénikus.  A vegyszerek nem tesznek benne kárt, a hőállósága azonos az üveggel, felületes karc és kopás álló. Anyagvastagsága mindössze 3 mm és a súlya is csupán 7 kg, a lapburkolatok hátoldalát üvegszálas erősítéssel látják el, így rendkívül nagy táblákat lehet gyártani belőle, akár 3600×1200 mm-ben is. A burkolat 100%-ban újrahasznosítható. Mechanikai és fizikai tulajdonságaik révén a kerámiatáblák kitűnően alkalmasak szerkezetileg igényes megoldásokhoz.

Ár: ~100000 Ft – / m2

(Neolith)

Források:https://www.mylechner.de/hu/

http://neolithhungary.hu/

http://www.corian.com/

http://www.kerlite.hu/

Ha jobban belemélyednétek a témába, egyéb anyagok is érdekelnek, vagy építkezésen gonolkodtok, írj egy üzenetet, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!