Egy zuhanyzó építése mindig nagy körültekintést igényel, legyen az zuhanytálcás, előre gyártott késztermék, vagy egyedileg épített zuhanyzó. Összeszedtük azokat a pontokat és felmerülő problémákat, amelyeket javasolt szem előtt tartani, ha egy hasonló projektbe szeretnénk belevágni.


A zuhany tere lehet nyitott vagy zárt, sík, a padlóba süllyesztett vagy akár emelt küszöbbel ellátott is.


Tálcás zuhanyzó

Zuhanytálca lehet mély vagy magas, íves vagy szögletes, akril vagy lemez, esetleg öntött márvány.
  
Alakját tekintve lehet negyedköríves, négyzetes, vagy akár téglalap alaprajzú, sok egyedi méret (80-200 centiméterig) között lehet választani. Érdemes a zuhany kialakításánál a 90×90 cm méretet kialakítani, vagy ennél nagyobbat, az ez alatti méret nagyon kényelmetlen, és szűkös lenne.

     
A zuhanykabin üvegajtajának nyitása készülhet toló, csuklós, kifelé vagy mindkét irányba nyíló kivitelben. 

                                     
 
A megfelelő típus kiválasztásánál a legfőbb szempontok a helytakarékossági avagy épp a kényelmes használhatóság.

Épített zuhany

Épített zuhanykabin profil

Egy ék alakú csempeszegély elegáns megoldást nyújt, ha ugyanabból a padlóburkolatból készül a zuhanyzó és a fürdő padlója. Lehetőség van eloxált matt, ezüst szálcsiszolt vagy polírozott fényes felületűt választani. 
A profil tetejére pedig üvegtartó profilt javaslunk, amibe majd a zuhany üvegfala helyezhető, és így a szintkülönbség sem lesz szembetűnő.

Lefolyó kiválasztása

Ha a zuhanyzó olyan helyre kerül, ahol nem probléma, hogy kifolyik kicsit a víz akkor mindegy a megoldás típusa.
Falnál vagy sarokban elhelyezett összefolyó esetén min. 2%-os lejtést kell biztosítani a folyóka felé, ami egy új építésű ház esetén nem jelenthet gondot, viszont egy meglévő átalakításkor felmerülhet több probléma is: a szintkülönbség, burkolat vésés, az egész fürdőszoba padlószintjének emelése.

Padka készítése

Lehet sokak szerint nem esztétikus, vagy modern megoldás padkát készíteni, de véleményem szerint talán ez a legjobb és talán olcsóbb megoldás. Ennek egyik oka az, hogy a pont összefolyó jóval olcsóbb, mint a csík, vonalmenti folyóka. Ha egy lefolyó használatban van, legyen bármilyen típus, időnként eldugul, ennek tudatában a padka által kialakított medence a legmegbízhatóbb megoldás lehet. 

Zuhanykabin vagy zuhanyfal

Az esetek nagy százalékában 8 mm vastag edzett biztonsági üvegből készül. A belső oldalon extra vízlepergető réteggel látják el, ami megakadályozza a vízkőképződést.
A zuhanykabin a leggyakrabban előforduló megoldás. Fix üveg oldalfal, erre merőleges a falról nyíló üvegajtó.
A zuhanyfal általában 3 helyen van rögzítve, egy helyen a padlón két helyen a falon, szükség szerint pedig extra merevítés ajánlott.

                                                                       
  
                                                                     zuhanykabin                                                               zuhanyfal

Csempeméret

Bár egy épített zuhany bármekkora lehet, de lehetőség szerint már a tervezésnél érdemes odafigyelni, hogy a csempék méretével, a kiválasztott burkolat méretének többszörösével számoljunk. A sorozatban gyártott üvegajtók olcsóbbak az egyedi méretűeknél, takarékossági szempontból is érdemes megfontolni ezeket. A vágott hidegburkolat és a mellette lévő fuga nemcsak csúnya, de nem is gazdaságos. 

Vízszigetelés

A zuhanyzók környezetében kiemelten fontos a padló és falszakasz korrekt vízszigetelése. A víz elleni szigetelés epoxi, vagy kétkomponensű vízszigetelő kétrétegű felkenésével oldható meg. A negatív és pozitív sarkokat és éleket rugalmas hajlaterősítő szalaggal is el kell látni.  

 
Webinárium:
www.gi-glass.hu

www.ravak.hu

www.geberit.hu

www.aligvarom.hu

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!