Amikor az építész egyben belsőépítész is

Az általános vélekedés, hogy a belsőépítészeti tervezés ott kezdődik, ahol az építészeti tervezés véget ér: az építész megtervezi a házat, majd jön a belsőépítész, aki azt megtölti tartalommal. Csakhogy, amikor egy teljesen új ház tervezésének esete áll fenn, ez ennél komplexebb történet.

Ezekben az esetekben a legideálisabb az, ha az építész és belsőépítész ugyanaz a tervező, és az elejétől kezdve egy egységként kezeli a ház külső-belső megalkotását. Gyakran látunk mi is olyan családi házakról cikkeket magazinokban, amikor a külső stílushoz egyáltalán nem illő enteriőrt kap az épület, és úgy tűnik, mintha az építész és belsőépítész nem is ugyanazokkal a megrendelőkkel beszélgetett volna arról, milyen legyen majd otthonuk.

Nálunk építészeti és belsőépítészeti tervezés ugyanott kezdődik! Hiszen amikor egy-egy munkánál nekilátunk a tervezésnek, azon túl, hogy utánajárunk a helyi adottságoknak, lehetőségeknek, és jogszabályi környezetnek, egyúttal teljes körűen felmérjük a Megrendelőink igényeit mind funkció, mind esztétika, mind kényelem szempontjából. Egy alapos beszélgetés során részletesen megismerjük a szokásait és elképzeléseit: most hogy él és hogyan szeretne majd élni az új otthonában, hogyan használja az őt körülvevő tereket és tárgyakat.

Ezekhez az átadott gondolatokhoz már a tervezési folyamat elején, az első skiccek és az első vázlatterv készítésekor a belső tér kialakítására vonatkozó elképzeléseket és egyedi igényeket rögzítünk (pl. balkezesség –> hova kerüljön a dolgozó ablak, dolgozóasztal). Már ekkor, nemcsak üres terekben, a helyiségek puszta funkcionális elrendezésében, és a ház külső megjelenésén gondolkodunk. Hiszen itt minden funkciónak a család igényeit, mindennapjait kell kiszolgálnia, minden bútornak meg kell találni a saját helyét úgy, hogy az tökéletesen kézre álljon. Miközben kialakul a ház külseje és alaprajzi elrendezése, folyamatos magának a belső tér dizájnjának is a kialakítása: a berendezett alaprajzokat kiegészítve skiccekkel, inspirációs képekkel, montázsokkal mutatjuk meg az elképzeléseket, színeket, anyagokat, anyagtársításokat, a kreatív, egyedi elemeit a háznak.

Generáltervezőként a legkomplexebb munkát végezzük, összefogjuk a szakági tervezők munkáját – konzultálunk statikussal, épületgépésszel, elektromos tervezővel és egyéb szakértővel, specialistával, mint pl. világítástervező, asztalos, kandalló szakértő, stb. Mindezt egybe fogva születik egy olyan otthon, mely minden részletében alaposan átgondolt, így a kivitelezés folyamán nem bukkannak fel olyan problémák, amik az egyes szakágak nem megfelelő összehangolásából adódnak.

De mi is tartozik bele pontosan a belsőépítészeti tervezésbe, miben más, mint a lakberendezés?

A belső tér kialakításának, bútorozásának, megvilágításának műszaki tervezését jelenti, oly módon, hogy a lakók igényeinek, életvitelüknek, személyiségüknek megfelelő, átgondolt, harmonikus, ergonomikus, és magas esztétikumú végeredmény szülessen. Tereket alkotunk, formálunk, egyedi tér és bútormegoldásokat tervezünk. A lakberendező általában már egy adott belső teret tölt meg élettel, kész bútorokkal, dekorációs elemekkel.

A belsőépítészeti terv tartalma egy átlagos családi ház esetén a következőket tartalmazza:

– Általános berendezési alaprajzok    

– Falnézeti tervek

– Bútorozási alaprajzok

– Burkolási tervek – alaprajzi és falnézeti tervek

– Álmennyezeti tervek

– Világítási tervek

– Egyedi bútorok tervei

– Látványtervek

– Belső ajtók konszignációja

– Lámpatestek konszignációja

– Szaniterek, mobiliák konszignációja

– Lakatos konszignáció

– Költségvetés kiírás

Kinek ajánljuk?

Új házat terveztetsz, vagy a meglévőt szeretnéd átalakítani? Mindenképp érdemes belsőépítészeti tervezést is kérni, ha szeretnél összhangot otthonodban, fontosak számodra a részletek, egyedi, különleges megoldásokra van igényed és esetleg vannak konkrét elképzeléseid is. Mindennek megvalósításához pedig szükséged van egy szakemberre, aki kellő szaktudással, tapasztalattal rendelkezik.

Mi a Megrendelőinkkel együtt gondolkodunk és dolgozunk. Egészen addig, amíg létrejön az a megálmodott otthon, mely kívül-belül tökéletesen illik tulajdonosa igényeihez, személyiségéhez!

Ha érdekel a belsőépítészeti tervezés, gyere el hozzánk egy konzultációra!

Szerző: Biriki Krisztina, Gortva Péter