Milyen cserepet válasszunk házunkra? Lássuk, összehasonlításunkban ki kerül ki győztesként!

Mindkét technológiáról elmondható, hogy jelentős fejlődésen ment keresztül, volt is elég idejük erre, a 19. század első felében való megjelenésüket követően. A gyártók évtizedek óta komoly harcot folytatnak egymással, erre talán a legjobb bizonyíték, hogy egy-egy állításuk mára beépült a köztudatba is.

Nézzük is meg, mennyi az igazságtartalmuk ezeknek az állításoknak!

Túl nehéz, szétfagy, mohásodik, könnyen törik

Egyrészről tény, hogy a betoncserepek pár %-al többet nyomnak négyzetméterenként, viszont azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az égetett agyag vízfelvétele akár 10 % súlynövekedést is jelenthet. Másrészről viszont felmerül a kérdés, hogy miért is probléma, ha nehezebb a cserép? Ha a hazánkat sújtó nagyobb viharokat figyelembe vesszük, akkor már nem is annyira biztos, hogy baj a cserép nagyobb súlya, hiszen a szél nehezebben emeli meg, jobban ellenáll a viharnak.

Szétfagy. Vannak olyan agyagcserepek, amik bizony már több, mint 20 éve kerültek fel a tetőre, egyre több tulajdonosnak okozva nem kevés fejtörést, és maximális bizalmatlanságot kialakítva ezzel a kerámia termékek iránt. A jó hír viszont, hogy ezek gyártása megszűnt, a gyártósorokat és a technológiát korszerűsítették. Az alapvető probléma az alapanyag tömörsége volt, hiszen ha égetés előtt az agyagot nem préselik kellően össze, akkor a cserépben apró légrések maradnak, az ezekbe bejutó vízmennyiség pedig olyan térfogat növekedéssel jár fagyáskor, hogy szétfeszíti az őt körülvevő anyagot.

mohásodás akkor alakul ki, ha a cserép felületén megül a por, mivel ez kiváló táptalaj a moha szaporodásához. Mára már minden cserépgyártó kifejlesztett erre felületi bevonatokat, amik „csúszóssá” teszik a tetőfedő anyagunk felületét, tömítik az apró pórusokat, így az eső egyszerűen lemossa a lerakódott szennyeződést. Másik oka a mohásodásnak, ha a tető nincs megfelelően átszellőztetve, azaz a tetőfólia és a fedés között nem biztosított a légáram (nincs szellőzőcserép és gerincszellőzés), így ebben az esetben a cserép alá beszoruló pára folyamatosan nedvesen tartja a kerámia cserepet. Ez szépen párosul a lerakódott porral, és két éven belül meg is feketedett az újonnan téglavörös tetőcserép.

Beton cserepeknél gyakran lehet hallani arról, főleg a beépítéskor megjelenő probléma, hogy könnyen törik. A préselési eljárás a beton termékeknél nem a fagy miatt fontos, hanem a szilárdságával van kapcsolatban. A gyártók termékei között bizony van különbség, és ha az árkülönbségeket nézzük, a drágább termék esetében nem feltétlenül a márkanevet kell megfizetni, hanem minőségi pluszt tartalmaz az adott termék.

Beton vagy agyag? Agyag vagy beton?

Arról is lehet olvasni, hogy az egyik agyagcserép gyártó készített egy olyan cserepet, mely mind formájában, mind kivitelezési technológiában kísértetiesen hasonlít egy betoncserép típusra. Ezt nekünk is megerősítették: kivitelezői beszámoló szerint első ránézésre azt hitték, hogy betoncserepet fognak felrakni, amikor figyelmesebben megnézték, illetve megemelték, jöttek rá, hogy nem beton, hanem agyagcserepet tartanak a kezükben. A két cserép olyannyira hasonlított, hogy egy korábban betoncseréppel fedett ikerház egyik felét felújították agyagcseréppel, a másik feléhez nem nyúltak, a csatlakozásnál pedig nem volt szükség elválasztó szerkezetre, ugyanis a két anyag teljesen folytonos felületet képzett.

Alapanyag

A kerámia cserép természetes alapanyagból készült, környezetbarát építőanyag, mely tiszta természetes anyagokból: „föld – víz – levegő – tűz” hozzáadásával készül. Nyersanyaga: agyag – vízzel keverve, hogy plasztikus legyen – levegővel szárítva – gázzal égetve.

A betoncserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből, valamint vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. Folyamatosan ellenőrzött termékek, zárt technológiai láncú gépsorokon , sajtolva készülnek. Ez garantálja a mérettartósságukat, konstans szilárdságukat és színtartásukat.

 Pozitívumok és negatívumok

KERÁMIA – Vélemények, amelyek mellette szólnak:

+ Könnyű, így nem terheli annyira a tetőt:

Igaz is, meg nem is. A kerámia cserép általában könnyebb, mint a betonból készült társa, viszont a legtöbb esetben kisebb méretű is. Amíg egy kisebb cserépből 14-17 darab is kell 1 négyzetméterre, addig egy átlagos méretű betoncserépből elegendő a 10 darab. Tehát négyzetméterre vetítve, az agyag és a betoncserép súlya között nincs számottevő különbség!

+ Az agyag természetes anyag:

A betoncserép gyártók is azzal érvelnek, hogy cserepük, a színező és adalékanyagok kivételével, kizárólag a természetből származó anyagokból készülnek, azonban kétségtelen, hogy az égetett agyag természetesebb a betonnál. De számtalan új gyártási technológia bizonyította már be, hogy lehet ugyanolyan jó, mint a nagy hagyományokkal bíró eljárások.

+ Jól szellőzik:

A nem megfelelően átszellőztetett tető esetén, a cserepek szellőzése valóban fontos szempont. Tény, hogy az agyagból készült termékek páraáteresztő képessége kiváló, azonban ha a szellőzőcseréppel, és a megfelelő kiegészítőkkel biztosítjuk a tető teljes átszellőzését, akkor szinte mindegy, hogy melyik alapanyagból készült termék van a tetőnkön.

+ Nagyobb formaválaszték:

Ezt nemigen lehet vitatni, bár a betoncserép gyártók igyekeznek csökkenteni a hátrányukat, de a választék akkor is jóval nagyobb a kerámia cserepek esetében.

KERÁMIA – Vélemények, amelyek ellene szólnak:

– Mészkukac képződés:

Ha nem megfelelő minőségű agyagból égetik a cserepet, akkor apró mészdarabok maradnak az agyagban, és ezeket nem lehet eltávolítani belőle. Ezeken a helyeken a víz utat találhat a cserépben, és szétfagyhat. Viszont, ha a gyártó több évtizedes garanciát vállal a termékre, akkor ezért nem kell aggódni!

– Kisebb a terhelhetősége:

Ha egy átlagos kerámia cserepet hasonlítunk össze, egy szintén átlagos betoncseréppel, akkor igaz lehet ez az állítás. Azonban a tetőre hulló hó súlyát vígan elbírja ez is.

BETONCSERÉP – Vélemények, amelyek mellette szólnak:

+ Nehezebb, mint az agyagcserép:

Az előzőekben már kifejtettük, hogy négyzetméterre vetítve közel azonos súlyúak. A betoncserepeknek viszont az az igazi előnye, hogy darabja nehezebb, tehát jóval kisebb az esély, hogy egy viharos erejű szél megbontsa a tetőnket.

+ Kevesebb nedvességet vesz fel:

A beton tömörebb anyag az égetett kerámiánál, ezért kevesebb nedvességet szív magába, tehát kisebb a veszélye a fagykároknak. Azonban, nagy hiba lenne itt is általánosítani, ez a veszély a kerámia cserepeknél is csekélynek mondható. A cserepekre vállalt több évtizedes garancia a legmeggyőzőbb bizonyíték erre.

+ Hosszabb élettartam:

Maga a beton, mint alapanyag szilárdabb szerkezetű, mint a kerámia, ám egy cserép élettartamát nem csak a hozzá felhasznált anyag határozza meg. A gyártási technológia kiforrottsága sokkal inkább meghatározó a tetőcserép szempontjából, tehát itt sem általánosíthatunk, megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel, mindkét anyagból ugyanolyan jót lehet készíteni.

BETONCSERÉP – Vélemények, amelyek ellene szólnak:

– Kevesebb a formaválaszték:

A betoncserép gyártók az elmúlt években rohamos léptekkel próbálták felvenni a versenyt, de lemaradásuk még így is elég számottevő.

– A betoncserépnek nincs hagyománya:

Akkora hagyománnyal biztosan nem rendelkezik, mint az égetett kerámia, de e miatt  túlzás lenne olyasmit állítani, hogy nem bizonyított kellőképpen, igenis van helye az építőiparban.

Ezen felsorolt érvek és ellenérvek tükrében nem lehet és nem is kell, hogy letegyük voksunkat a beton vagy a kerámia cserép mellett. Mindig fogunk jót is, rosszat is hallani mindkét félről.

Választáskor sokkal lényegesebb szempontok a tető szépségén kívül az, hogy a gyártó rendeltetésszerű használat mellett hány év garanciát vállal a cserepére, valamint az is fontos tényező, hogy mennyi ideig biztosítja a gyár az utánpótlást.

Tehát objektív érveket nem lehet egyértelműen felsorolni sem a beton, sem pedig az agyag mellett a másikkal szemben. Azonban legyünk nagyon körültekintőek, mikor a házunk védelméül szolgáló építőanyagról, a tetőcserépről döntünk.

Megkérdeztük a nagyobb gyártókat is…

CREATON

Hullám vagy egyenes vágású ?

Az agyagcserép tartósabb (50 év garancia), de a növekvő minimalista stílust kedvelők miatt elmondható, hogy nagyobb az érdeklődés az egyenes vágású betoncserepekért. Ami elmondásuk szerint nem mindig jó, mert sok a gyenge minőségű termék a piacon. A gyártónak az alapterméke már nincs is forgalomban Magyarországon, csak a közép és felsőkategóriás betoncserép.

TERRÁN

Hullám vagy egyenes vágású?

100 éves tapasztalattal rendelkező gyártó szerint régebben a hullám profilú cserép 80%-20% arányú előnye mára inkább 60%-40% arányra csökkent az egyenes vágású cserepekhez képest. Elmondták még, hogy a hullámcserepet vásárolják leginkább tetőfelújítás során, míg új ház építésekor gyakoribb a sima egyenes cserép. 

Kinézet

Gyártó elmondása szerint a visszajelzett tapasztalatok szerint nagyon nehéz megkülönböztetni a kerámia és a betoncserepet.

Gyártás

Azt is megjegyezték, hogy tévhit, hogy az agyagcserép előállításának energiaigénye jóval kisebb mint a betoncserépé. A beton cserép akár 24 óra alatt kiszárad.


Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Timon Tibor, Gortva Péter