Vízállóan, csempe nélkül!

Cikkünkben egy rendhagyó, napjainkban ritkán használt vakolat típusról lesz szó.

A Tadelakt egy tisztán ásványi anyagokból készült, vízálló, kézi erővel polírozott vakolat, a származási helye Marokkó. Meleg, bársonyos tapintás jellemzi, Természetes anyagának köszönhetően környezetkímélő és egészséges építőanyag, melyet meleg, bársonyos tapintás jellemez. Bár kivitelezése időigényes és szakértelmet kíván, eredményeképpen egy tartós, vízálló és rendkívül esztétikus felületet kapunk. Felhasználása  elég változatos, találunk példákat lakó, vendéglátó vagy kulturális funkciójú épületek között egyaránt.

A tadelakt vakolás a tradicionális marokkói föld-építészettel kézen fogva járó vakolási technika, ami nagyon hosszú – 4000 éves – múltra tekint vissza. Míg Marokkóban azóta is töretlen a népszerűsége, napjainkban, Európában is megjelent már a kortárs, környezettudatos építészet friss elemeként.

A kezdetekben nyilvános fürdők belső, és paloták külső bevonataként alkalmazták, sőt higiéniai okokból víztározó ciszternák belsejét is tadelakttal vonták be. ezután elterjedt lakóházak belső vakolataként, sőt padlót is készítettek ezzel a technikával.

Csempézés helyett? Igen!

Legnagyobb előnye, kellemes, természetes felülete mellett, hogy vizes helyiségekben is alkalmazható, így elkerülhető a falak csempézése, ezáltal homogén felületeket nyerünk. Összetételéből kifolyólag alapvetően fehér színű, de ásványi vagy föld pigmentekkel változatosan lehet színezni (tradicionális színezéke a vörös okker).

Felhasználási területei a fürdőszoba, konyha – munkapult, polcok-, hálószoba, nappali – falak, épített kandallók, kályhák borítása.

Napjainkban tipikusan a fürdőszobákban használják, ahol alkalmazható falra, mennyezetre, mosdók, zuhanytálcák, akár fürdőkád bevonataként, vagy beépített polcokon is. Az így kapott homogén felületek, az egy darabból formázott helyiség hatását keltik.

Főbb tulajdonságai:

• fehér alapszínű, tisztán ásványi eredetű szárazvakolat 

• szintetikus összetevőktől mentes 

• szagtalan, emisszió-mentes 

• szennyeződés-tűrő 

• szappanozva vízlepergető 

• lúgos kémhatású 

• cementmentes 

• nem zsírtaszító

A legjobb alapfelület a tadelakt számára, száraz és nedves helyiségekben egyaránt a hagyományos tégla falazat, legalább 1,5 cm vastag kezeletlen mész-, vagy mészcement vakolattal, melyre a tadelakt közvetlenül felvihető.

Nagyon fontos, hogy zuhanyzókban, mosdóknál és kádaknál  a víz szabadon és akadálymentesen lefolyhasson a felületekről.

Feldolgozása:A tadelaktot legalább két rétegben kell felvinni. Minden réteg felvitelét, valamint az első szappanos kezelést ugyanazon a napon végzik. Az alapot benedvesítik, és a feldolgozás során védik a tadelaktot a túl gyors száradástól, a túl magas hőmérséklettől és a közvetlen napsugárzástól.
 Első réteg: A tadelakt masszát simítókanállal hordják fel vékonyan, a szemcsenagyságnak megfelelően kb 1-1,5 mm-es vastagságban a felületre. Amikor a felület már szilárd, rákerül a második réteg. Az első réteget nem szabad sem csiszolni, sem fényesre tömöríteni, és a második réteg felvitele előtt nem száradhat ki teljesen.                                    

Második réteg: a szemcsenagyságnál vastagabban hordják fel, az első rétegre. Kellő száradás után, ha szükséges, ezt követheti egy újabb réteg, ami finomabb, krémszerű bevonat, ezzel gondosan tömítve az apró lyukakat, a vékony repedéseket. Ez a réteg adja meg a végső kinézetet, és a színt. 
 Az utolsó réteget dörzsöléssel tömörítik, ehhez nagy keménységű, sima felületű köveket használnak – 7-es keménységű féldrágakövek, mint a különféle kvarcok, alkalmasak erre, de ma már magas keménységű porcelánból készítenek ehhez célszerszámot. 

 Végül következik a szappanos csiszolás. A szappan, mely sztearinsavat tartalmaz, kémiailag kötődik a mészhez, így létrejön egy kalcium-sztearát réteg, ami nagyon hidrofób, azaz víztaszító tulajdonságú.A szappanos oldathoz lehet még keverni olíva- vagy pálmaolajat is. 

 A következő pár napban, még többször, vékonyan átkenik szappannal a felületet, majd dörzsölik azt, hogy a tadelakt teljesen kész legyen. Ezzel együtt sem keletkezik tökéletesen egyenletes felület, de éppen ez a szép, és egyedi ebben a vakolatban.  Fontos tisztában lenni vele, hogy a tartósan nedves felületek vizet vesznek fel, és átmenetileg besötétedhetnek, de ez teljesen normális jelenség, a száradáskor ismét kivilágosodnak.Más helyiségek, mint például a szobák falának vakolásakor már nem szempont a vízállóság, így itt a szappanos kezelés fázisa elhagyható.Egy 3 mm-es felviteli vastagság esetén a száradási idő, megszilárdulás 2-3 nap. Az első 3 hónapban kíméletesen lehet terhelni, a végső szilárdságát csak kb. 6 hónap alatt éri el. 

1 m2 vízálló tadelakt vakolat elkészítésének munkadíja kb. 15 000-20 000 Ft/m2, természetesen mestere válogatja, de az biztos, hogy sokszorosan meghaladja egy egyszerű belső vakolat készítésének díját.1 m2 felülethez szükséges anyagmennyiség kb. 2,5 kg tadelakt, melynek anyagdíja 7900 Ft. Magyarországon forgalmazza például a Naturillo, természetes építőanyagokat gyártó és forgalmazó cég. A tadelaktozásról elmondható, hogy egy nagyon igényes technika, a jellegzetes összkép, és a funkcionálisan tökéletes felületek eléréséhez elengedhetetlen a kézműves tapasztalat, valamint a technika nagyon alapos elsajátítása. Egy szép, és tartós tadelakt felület elkészítése kellő gyakorlatot, sok időt, türelmet igényel, viszont aki hajlandó rászánni időt, fáradságot és pénzt, az eredményként egy egyedi, esztétikus, és természetes belső teret kap.         

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!
 

Szerző: Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter