Kétpetéjű ikrek

A szokványos ikerházak* legnagyobb hibája, hogy csak egymás tükörképei, a környezeti adottságoktól függetlenül. Nálunk a telepítést az önálló telek és épülethasználat igényének kielégítése határozta meg. A telek felezővonalára elhelyezett két épületrész azonban eltérő tájolású, így két eltérő épületet terveztünk az adott telekrész adottságainak megfelelően.

1. Lakás bejárat és északi-keleti homlokzat

A két épületrész szándékosan nem egy szimmetrikus ikerház képét mutatja, az egymástól függőlegesen eltolt épülettömegek homlokzatai a tájolás és funkciók szerint változnak.

1. Lakás dél-keleti homlokzat

Az 1. Lakás került az északi oldalra, mivel csak egy benapozott délkeleti homlokzata van, így ezt a homlokzatot a teleksz élesség megengedte keretek közt maximálisra vettük – ide kerülnek a gyerekszobák és a nappali-étkezőkonyha tere.

Dél-keleti homlokzat, baloldalt 2. lakás, jobboldalt 1. lakás

A 2. Lakás két benapozott délkeleti és délnyugati homlokzattal rendelkezik, így ez a tömeg délnyugat és délkelet felé is nyit. A telek lejtésviszonyaihoz igazodva a két épületrészt egymástól magasságilag 75 cm-re eltolva helyeztük el.

2. lakás dél-kelet és délnyugati homlokzat a fény felé megnyitva

Az épület külsejét meghatározó – árnyékolást is szolgáló- túlnyúló fehér vakolt tetők és konzolok közé betonhatású greslap burkolat került a terület hagyományainak megfelelően.

2. lakás dél-keleti homlokzat

Alaprajz

Az eltérő tájolási szituáció miatt eltérő alaprajzi elrendezést kapott a két épületrész. A rendező elv ugyanaz a két lakás esetében, miszerint a földszintre kerülnek a gépkocsi tárolók és a bejárat és a közösségi terek dél felé tájolva az emeletre pedig az intim zóna kerül a hálókkal és a fürdőkkel.

tervezési koncepció
Földszinti alaprajz
Emeleti alaprajz
Felülnézet


Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!

Ha nem szeretnétek építkezni, de szívesen laknátok egy ilyen épületben, ne feledjétek, a bemutatott lakások, hamarosan megvásárolhatóak lesznek!

  • Megjegyzés: A bemutatott épület a szó szoros értelmében nem ikerház, hanem kétlakásos lakóépület, egy valódi ikerházfél önálló helyrajzi számon, saját telken áll, ám a köznyelv ikerházként nevezi a hasonló épületeket ezért tettünk mi is így.

Kapcsolódó témák: