Pesthidegkúti családi házunk tervezésének részletei

Déli tájak hegyvidéki villái ihlették ezt a családi házat, melyet a háromgyermekes család részére terveztünk a második kerület domboldalába.

A telek az utca felé lejtő, panorámás telek volt melyen korában egy kis lakóépület állt, mely elbontásra került. A területi adottságok optimális kihasználása érdekében az épület a telek lehető legmagasabb pontjára, az észak nyugati oldalra került, szabadonálló elhelyezéssel. Ez a telepítés nem csak az földszinti és emeleti szintek közösségi tereinek és szobáinak jó tájolását és remek kilátását teszi lehetővé, hanem a pinceszinti gépkocsitárolóba is vízszintesen behajthatunk.

A telek területe és a szigorú beépíthetőségi szabályok miatt nagyon fontos volt a megfelelő tájolás kihasználásán túl a felesleges közlekedők minimalizálása.

A bejárat a legkedvezőtlenebb égtáj felé az északnyugati oldalra került az épület súlypontjába elhelyezve, mellé került a lépcsőház, mely összeköti a három szintet.

A kiszolgáló funkciók – fürdő, WC, kamra – szintén észak felé, míg a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek -vendégszoba, nappali, étkező-konyha – jó tájolást és kertkapcsolatot kaptak.

A nappali – étkező – konyha terét a központi tűztér – a kandalló tagolja és ad vizuális elkülönítést a tereknek, emellett fűtéstechnikailag is a legoptimálisabb helyen van.

A lépcső előtti közlekedő zónából nyílik a vendégszoba blokk, külön gardróbbal és fürdővel.

A nappali és a vendégszoba fedett-nyitott terasszal rendelkezik, így az árnyékolókon túl ez is elősegíti a nyári túlmelegedés kockázatának csökkentését.

Az emeleti közlekedőt tágassá és világossá varázsolja a lépcsőház, itt található a négy hálószoba,  melyek utcai Dk-i, kerti és ÉK-i, utcai irányba, és a kilátás felé vannak nyílnak, minden szobához erkély is dukál, mely  a földig érő nyílászárók tovább növelik a szobák térérzetét. Az emeleten látszószarufás fedélszerkezet készült vörösfenyőkből, melyek közt tetősíkablakok fokozzák a fény áramlását a szobákba.

A pinceszintre 5 állásos gépkocsi tároló került, mely helyet ad a tulajdonos veterán autó gyűjteményének. Ide speciális szellőztetőrendszert terveztünk a kipufogógáz elszívására.

Az gépkocsitároló megközelítését szolgáló terepbe vágott út elhúzása miatt az utcáról a gépkocsitároló ajtaja nem meghatárzó elem. A behajtót az épületen kívül lefedtük egy zöldtetővel, azaz egy kis szakaszon „alagútba” megyünk be, így az épület a földszinti szinten is körbejárható marad, sehol nem kelti egy háromszintes épület képét.

Mind a tömegformálásban mind az anyaghasználatban egyszerűségre és őszinteségre törekedtünk. A tömeg rakott kővel burkolt, ami erősíti a természetességet, értékállóságot és tartósságot. Ez az anyag jó kontrasztot képez a faburkolattal, vörösfenyő nyílászárókkal, zsalugáterrel úgy, hogy közben megmaradnak harmonikus kapcsolatban. A látszó fa felületek is vörösfenyő anyagúak.

A tető cserépfedést kapott natúr vörös színben. Itt minden az aminek látszik, nincsenek műanyagok, a kő rakott, a fa fa és nem fautánzat, a cserép kerémia és nem beton a támfalak pedig látszóbetonból készültek. A kertben is ez az elv érvényesül, a bejárathoz vezető vasúti talpfákból készített lépcső is különleges hangulatot áraszt.

Az épület természetesen a legmodernebb gépészeti rendszerekkel készült, hőszivattyú és hővisszanyerős szellőztetőrendszer is segíti a gazdaságos üzemeltetést.

További fényképek a referenciáknál:

Nézd meg a többi házunkat is:

A fényképeket Hlinka Zsolt készítette

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!