Három szobás családi ház kevesebb mint 100 négyzetméteren

Megrendelőink 2015-ben kerestek meg minket, hogy saját családjuk részére szeretnének egy kompakt energiatakarékos földszintes új házat terveztetni.

Az ő igényeik, lehetőségeik megfogalmazásával kezdtük a tervezést: A lehető legkisebb alapterületen kellett elhelyezni 3 hálószobát és egy fürdőt majd tőle markánsan elszeparálva a nappali-étkező-konyhát, illetve a szükséges melléktereket. Ezt kevesebb mint 100 m2-en sikerült is!

Következő lépésben a helyszíni adottságok vizsgálata következett. A tájolást figyelembe véve egy észak felé zárt, míg dél, dél-nyugat, dél-kelet felé nyitott épületet terveztünk.

Északi oldalra kerülnek a mellékterek, viszonylag zárkózott homlokzattal, míg az adottságok szempontjából kedvező pozícióba a főterek, közösségi terek, szobák. A közlekedési rendszer praktikus, az utca felől az északi oldalról érünk az épületbe, innen viszonylag rövid közlekedőkkel elérjük a helyiségeket minden irányban.

Az épületbe lépve, a jobb oldai folyosóról lehet megközelíteni a szobákat és a fürdőt, az intim területek elkülönülnek a lármásabb közösségi terektől, melyeket az előtérből továbbhaladva érünk el.

Mivel az épület alapterületei nem túlméretezettek, inkább a szükséges, jól élhető minimumot célozzák meg, ami ökölógiai lábnyom szempontjából is nagyon kedvező, kiemelten fontos volt a terek logikus, tágas hatású elrendezése.

Mik ezek?

Az épületbe belépve azonnal átlátjuk a tereket, nem egy szűk előtérbe érkezünk, rögtön kapcsolatba kerülünk a közösségi zónával és nappali üvegfalain keresztül a kerttel is.

A gyerekszobák is földig érő nyílászárókat kaptak.

Minimális közlekedő területtel dolgozunk, csak az intim zóna irányába szükséges.

Minden fő helyiségben földig érő üvegfalakat terveztünk, amik a kertet is vizuálisan bekapcsolják az életterekbe.

Világos, fehér felületek és burkolatok váltják egymást melyet meleg faburkolatok oldanak.

Az épület külső travertin burkolata visszaköszön a fürdőben.

Az épület terasza déli irányba helyezkedik el, az étkezőhöz kapcsolódik.

Tömegében egyszerű formák jellemzik az épületet. Két fő tömegre tagolódik. Az anyaghasználata egyszerű, az egyik tömeg fehér színűre vakolt felület, a másik tömeg ragsztott travertin burkolatot kapott.

A nyílászárók magas minőségű műanyag nyílászárók, belül fehérek, kívül fahatású fóliával ellátottak. Az energiahatékony épületekre jellemző legmodernebb motoros zsalúziákkal történik az árnyékolás, ezzel a technikával úgy is tudunk hatékonyan árnyékolni, hogy közben világosak maradnak a belső terek, és továbbra is kilátunk ablakainkon.

Az épület fűtése kondenzációs gázkazánnal biztosított. A hőleadás padlófűtéssel történik, a fürdőszobákban törülközőszárító radiátor van. A házban hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja a mindig friss levegőt és a garantáltan penészmentes környezetet.

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!

A fotókat készítette:

HLINKA ZSOLT
épület- és enteriőrfotózás
+3620 9144 391
zsolthlinka.com