Monoszlóra tervezett családi házunknál volt alkalmunk végigkísérni ezt a különleges folyamatot, nézzétek meg ti is!

A kiváló Megrendelő, a balatonfelvidéki táj, az inspiráló épített környezet remek feladattá álltak össze és különlegessé teszik számunkra ezt a házat. A megkeresésünkkor külföldön élő tulajdonosok szerették volna a tervezés és kivitelezés folyamatát biztos kezekben tudni, így megtisztelő volt, hogy bizalommal fordultak hozzánk.

A telek adottságai, a tulajdonosok igényei, álmai és a területre vonatkozó szabályozás keretei miatt minden ház egyedi, ebben a helyzetben pedig a megrendelők távolléte is megnehezíthette volna az indulást.

Szerződni, árakról is nehéz beszélni, amíg nem tudja az építtető, mit is kap a pénzéért, így az általuk megadott programra készített koncepciótervvel indítottuk a folyamatot. Mivel a helyszín a szabályozás szigorúsága ellenére több jó megoldást is lehetővé tett, két, egymástól eltérő változat is készült.

2. változat
2. változat

A koncepcióterveket itt láthatjátok:

utcai homlokzat
udvari homlokzat

A második változat nyerte el a tulajdonosok tetszését, így még néhány apró módosítást követően a tettek mezejére léphettünk, megtörtént a megállapodás. Természetesen megvalósítás és árak tekintetében a kiviteli tervek mérvadóak, de a kocepciótervek alapján már kapunk egy átfogó képet arról, hogy mire lehet számítani a következőkben. Az építkezés 2015-ben indult az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészültét követően.
         
    

A tömegformálásról:

A ház úgy társítja magában a hagyományőrző és kortárs jegyeket, hogy az összkép nem hivalkodó, egyszerre környezetbe simuló és új. A hálószobák lakrésze intimitást sugároz, ami az épület külső megjelenésén is visszaköszön, a falu irányába zártabb, diszkrétebb homlokzattal. Ezzel szemben a ház hátsókert felé néző nappali tere hatalmas üvegfalaival nyit a környező táj felé, és fedett kapcsolattal folytatva a telek súlypontjában elhelyezett terasz, és nyári konyha tömegében zárul le.

fedett terasz

A fenntarthatóság jegyében:

A ház egyik különlegessége, hogy külső burkolatát a telken álló melléképület elbontásából származó megtisztított, feldarabolt kő adja. Az így készített, 10 cm vastag rakott kő falazat energiahatékony házat takar, 20 cm vastag Silka falazaton 20 cm XPS hőszigeteléssel. Eredményképpen egy 50 cm vastag kőfalat idéző energiahatékony szerkezetet kapunk.

kővel burkolt falazat

Védjük a házat:

Az árnyékolás fontosságát a nyári hőségben érezzük leginkább, a napfényt és a kilátást viszont ilyenkor is szeretnénk élvezni. Hogy mindezek teljesülhessenek, a nagy üvegfelületek árnyékolását zsaluziákkal biztosítjuk. Ezek lamelláit elforgatva a szórt fényt engedjük be a belső terekbe a meleget viszont nem, a panorámát pedig zavartalanul csodálhatjuk. Az épület kisebb nyílászáróinak árnyékolását a környezetbe való illeszkedés jegyében zsalugáterekkel biztosítjuk.

gÉpÉsszel:

Ez a családi ház olyan bájos, visszafogott épület, ami a legkorszerűbb berendezésekkel van felszerelve. A fűtés-hűtésről, melegvízről levegős hőszivattyú gondoskodik, paldófűtéssel és mennyezethűtéssel társítva. Emellett egy kandalló is helyet kap a nappali-étkező terében, ami nem csak hangulatos, de gyorsan kellemes meleget is tudunk vele biztosítani. A friss, egészséges levegőt pedig hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja télen-nyáron.

A ház belsőépítészete Tihanyi Krisztina tervei alapján készült. Külső megjelenésével összhangban a belső terekben is a hagyományos, falusias karakter, kortárs elemekkel kiegészülve teremt igényes, meleg otthont.

kandalló
konyha
háló
fürdő
nappali

Ha építkezésen gondolkodsz, és szeretnél velünk konzultálni, írj egy emailt, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! A konzultáció során részletesebben elmondjuk és megmutatjuk, mire érdemes figyelni, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodni, valamint milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, és milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építse meg! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Gortva Anikó, Szilágyi Hajnalka