A műszaki ellenőrzés menete.

Jogszabályi háttér egyszerűsítve

Ki a Műszaki ellenőr? Az Építtetőt (azaz Téged) a jog laikusnak tekint, ezért van lehetőséged szakmai segítséget kérni, így a Műszaki ellenőr a Te építéshelyszíni képviselőd.  A nevedben – mivel általában nem értesz hozzá – munkát átvehet, vagy éppen kijavításra kötelezheti a kivitelezőt.

Ki az, akivel szereti a kivitelező összemosni? Sokszor hallottam már: lesz ellenőr, mondja a kivitelező, ő tud „felelős műszaki ellenőrt”. Na, ilyen titulus nincs!!! Ilyenkor jellemzően a kivitelező által fizetett (Ő helyette szakmai felelősséget vállaló), családi ház építésekor kötelezően szükséges FMV (azaz Felelős Műszaki Vezető) személyét szeretné úgy beállítani, hogy az majd ellenőriz… Nem fog, mert már évek óta együtt dolgozik a kivitelezővel, minden házánál ő az FMV…

Tehát ha szeretnénk szakmai felügyeletet a kivitelező felett, szükségünk van műszaki ellenőrre.

Mikor kötelező? Ha több fővállalkozó van az e-építési naplóban. Ilyen eset, ha nincs generálkivitelező, te hívod külön-külön a szakembereket. De az is ilyen eset, ha van egy generál kivitelező (aki mindent vállal) és van egy ablakos cég (aki az ablakokat hozza és beépíti), akit az Építtető bíz meg. Ilyenkor kellene. Gyakorlatban, ez esetekben a generál kivitelező alvállalkozóként maga alá veszi az ablakos céget, és már nem is kell kötelezően…

Milyen terv áll rendelkezésre?

Van-e részletes kiviteli terv? Mire gondolok:

 • építész csomóponti tervek (10-20 db)
 • konszignáció
 • M 1:50 léptékű metszet minden eltérő szituációról (jellemzően 4-6 db)
 • tételes költségvetés kiírás
 • gépész kiviteli terv (nem csak műszaki leírás!)
 • elektromos kiviteli terv (nem csak műszaki leírás!)

Ha ezek nincsenek, akkor az „Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció” készült el csak minimális tartalommal! Tudni kell, hogy a jogszabályi elnevezés félrevezető, mert az építész szakma szerinti kiviteli terv tartalma az előbbi felsorolással együtt értendő!

Amennyiben a felsorolt tervek hiányoznak, akkor semmi sincs részletesen megtervezve. Nincs terv azokról a részletekről, amiket ha nem jól csinál a kivitelező, akkor nagy baj lesz…

Ezekben az esetekben a műszaki ellenőr sem tud olyan eredményesen dolgozni, tekintve, hogy nincsenek meghatározva a ház építőanyagai, összeépítési módjuk (mit? hova? hogyan?)

Azoknál a – családi ház léptéknél nagyobb – munkáknál, ahol megszokott a műszaki ellenőr, ott már kötelezőek a fenti tervek is.

Jó érzésű műszaki ellenőr mit tehet, ha nincs részletes kiviteli terv?

 1. Maga megtervezi az épület részleteit vagy megköveteli a kivitelezőtől. Reálisan mindkettőt el lehet felejteni! Nem életszerű és valószínű több időbe telne, mintha az eredeti tervező készítené.
 2. Nem vállalja a műszaki ellenőrzést.

Természetesen részletes tervek nélkül is lehet műszaki ellenőrizgetni (jó-e a vasalás, jó-e a vízszigetelés, stb.), de a minőségi ház nem itt kezdődik…
 

Lehetséges feladatok

Számos feladatot bízhatunk egy műszaki ellenőrre, vegyük sorba:

 1. Mivel laikusok vagyunk a jog szerint (is), nem kell értenünk a tervekhez, nem kell tudjuk eldönteni, hogy szakmailag jó vagy rossz a terv. Megbízhatjuk a műszaki ellenőrt, hogy nézze át a végleges terveket és tegye meg a szakmai észrevételeit és csak utána vegyük át a végleges terveket.
 2. Árazatlan költségvetés kiírás mennyiségeinek, tételeinek ellenőrzése. Hivatalosan ez az ellenőrzés alapkövetelmény (és érdek lenne) a Kivitelező részéről is, de sajnos a magyar gyakorlatban gyakran elmarad.
 3. Szerződéskötéskor még van lehetőség tisztázni a nyitott kérdéseket, felelősségviszonyokat, stb. Műszaki ellenőr fel tudja hívni a figyelmünket a buktatókra.
 4. Tendereztetés. Kivitelezők versenyeztetése. Árajánlatok összehasonlítása.
 5. Kivitelezés műszaki felügyelete. A tervek szerinti megvalósítás, a technológiák betartásának, stb. ellenőrzése.
 6. A kivitelező által kiállított számlában szereplő munkák elkészültének ellenőrzése, kifizetések jóváhagyása és szükséges visszatartások megtétele.
 7. Beépített anyagok mennyiségeinek, minőségének ellenőrzése. Szállítólevelek, teljesítménynyilatkozatok, stb. áttekintése.
 8. Heti rendszerességgel jegyzőkönyv készítése.
   

Milyen gyakran kell ellenőrizni?

Alapvetően megállapodás kérdése, de javasolt a heti 1 alkalom, ha folyamatos a munkavégzés. 2-3 hetente történő ellenőrzés esetén már nem lehet az előttünk álló műszaki feladatokat kellő részletességgel előre tisztázni, sajnos ilyenkor már csak a hibás megvalósítást lehet megállapítani, majd gondolkodni a „tűzoltás” mikéntjéről.

Az ellenőrzés gyakorisága függ a Kivitelező hozzáállásától is. Ha jól dolgozik és időben kérdez, nem kell olyan gyakran ellenőrizni.
 

Miért jó és miért rossz, ha a Tervező a Műszaki ellenőröd

Jó, mert nála jobban senki nem ismeri a terveket, az ok-okozati összefüggéseket, mit, miért tervezett. Tervezőként gyakran tapasztaljuk, hogy független műszaki ellenőrök felelőtlen jóváhagyással milyen minőségi károkat tudnak okozni a leendő épületekben.

Rossz, mert ha szeretnénk a végleges kiviteli terveket felülvizsgáltatni műszaki ellenőrrel, akkor erre ilyenkor nincs lehetőség, nem fogja a saját terveit hibásnak minősíteni…
 

Mennyibe kerül, mitől függ?

A fentiekből jól látszik mennyi feladattal bízhatjuk meg ellenőrünket.

Ha csak építéshelyszíni ellenőrzést végzünk, a következő díjakkal kell számolnunk: nettó 30.000,- Ft egy alkalom műszaki ellenőrzés és további havi 30.000,- Ft irodai háttérmunkai- és rendelkezésre állási díjat számítunk fel. Pl. heti rendszeresség és 10 hónap építkezés esetén (4x30e+30e)x10 = 1.500.000,- Ft vagy 150.000,- Ft / hó.

Ha a lehetséges feladatok mindegyikét szeretnénk, akkor a szükséges munka közel kétszeres, így a díj 2,5-3,0 MFt környékén alakul.
 

Miért válassz Minket, ha más 500.000,- Ft ellenében vállalja a „teljes” műszaki ellenőrzést?

Nem kell, hogy Minket válassz, csak tudd, hogy ha valami harmad-ötöd annyiba kerül, akkor biztosan nem ugyanazt a szolgáltatást adja.

A műszaki ellenőr díja előreláthatólag kevesebb, mint a potenciális kivitelezők árajánlatai közötti eltérés. Ha megfelelően dolgozik, sokkal több pénzt megtakarít, mint amennyibe a munkája kerül…

A vonatkozó jogszabály a műszaki ellenőrtől „a tőle elvárható szakmai gondosság”-ot követeli meg. A cél a megfelelő mű (épület) létrehozásában való szakmai közreműködés, szükség szerint az Építtető nevében eljárva… Máshogy megfogalmazva, maximálisan tegye oda magát, végezze olyan körültekintéssel a munkát, mintha saját házát építtetné. ☺

Ha műszaki ellenőrzésre van szükséged, írj egy üzenetet, felvesszük Veled a kapcsolatot és megbeszéljük a megfelelő időpontot! Családi ház referenciáinkat itt találod!

Szerző: Gortva Péter