Most bemutatjuk nektek az esztrich betont és felhasználását. Egyszerűnek tűnik, de nem az, majd meglátjátok!

Tulajdonképpen mit nevezünk esztrich-nek?

A harmonizált EU-szabvány így fogalmazza meg:

Az Európai Unió szabványa szerint az esztrich egy- vagy többrétegű habarcs, amit az építkezésen egyből és közvetlen módon a fogadószerkezetre, szigetelésre vagy akár közbenső rétegre terítenek azért, hogy valami az alábbiak közül teljesüljön:

  • kopóréteg kialakítása
  • padlóburkolat alá fogadóréteg kialakítása
  • a padlószint beállítása, megfelelő magasság elérése érdekében
     


Mivel idehaza általában a cementesztrich-et használjuk, innentől erről a termékről lesz szó.

Esztrich összetevői

A cementesztrich az alábbi összetevőkből áll (a mennyiségeket 1 m3-re számolva adtuk meg, ami nagyjából 20 m2-nyi területre elegendő, ha 5 cm-es vastagsággal számolunk):

  • CEM I 32,5 R, vagy CEM II A 32,5 típusú cement (250 kg).
  • 0 és 8 mm közötti szemcseméretű, tiszta, szennyeződésmentes homokos kavics (1,2 m3).
  • Jó minőségű tiszta víz (kb. 130 L). A vezetékes víz biztosan megfelelő.
  • Szükség vagy igény esetén adalékszer

Az esztrich készítése

Először minden alapanyagnak a felét lehet hozzáadni az alábbi sorrendben: homokos kavics, cement, víz. A víz hozzáadása apránként történjen, mert a homokos kavicsnak is megvan a saját nedvességtartalma, és ez mindenképpen befolyásolja a szükséges víz hozzáadott mennyiségét. Ezt követően, ha kerül bele, következik az adalékszer, de mindenképpen úgy, és annyi, ahogy, és amennyit a gyártó javasol. Mindezek után lehet az alapanyagok másik felét hozzáadni a keverékhez, ugyanabban a sorrendben, majd minimum 2-5 percig kevertetni.

A kész keverék úgynevezett földnedves konzisztenciára kell beállítani. A keverés ún. kényszerkeverőben történik. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kiveszünk a keverékből egy kis mennyiséget, és ebből formálunk egy golyót. Amennyiben szétesik, még száraz a keverékünk, ha a felülete nedves és csillog rajta a víz, vagy szétlottyan, akkor túl vizes. Akkor jó, ha a golyó matt, de nedves, és egyben marad.

Az anyagot pumpával juttatjuk be az adott helyiségbe, amit egyenletesesen elterítenek, léccel lehúzzák, majd „helikopterezve” simítják, keményítik a felső kopóréteget.


Néhány fontos szabály az estrich felhasználásához és utólagos kezeléséhez

Az esztrich terítésénél a huzat a legnagyobb ellenségünk. Miután elkészültünk az anyag fektetésével, figyeljünk arra, hogy három napon belül ne érje huzat a felületet, mert az anyag felszínének hirtelen kiszáradása miatt a cementnek nem marad elég víz a megkötéshez. Ez repedezéshez fog vezetni, ami akár azt is eredményezheti, hogy az elkészült esztrich-et fel kell törni. A három nap letelte után azonban szükséges szellőztetni!

A kész esztrich-et védeni kell attól, hogy túl gyorsan száradjon. Erre használhatunk árnyékolást vagy takarást, ha túlzottan tűzné a nap, vagy akár kipárolgásgátló szert is, amennyiben nem tervezünk gyorsított ütemű kiszárítást.

Még a burkolás megkezdése előtt, a már kész esztrich aljzat nedvességtartalmát mindenképpen ellenőrizni kell. Ezt karbidos méréssel lehet megoldani, amihez mintát kell venni az aljzatból. Az egyéb mérések nem lesznek pontosak, maradjunk ennél.

Meg kell vizsgálni, hogy van-e egyenetlenség az aljzaton. Amennyiben 1 mm-nél nagyobb van, a burkolás előtt aljzatkiegyenlítő terítésére lesz szükség. Ha nincs egyenetlenség, a következő, amit vizsgálnunk kell, az az aljzat állaga. Vegyünk egy szöget, és rajzoljunk egy 1 cm-es négyzetet vele az aljzat felületébe. Amennyiben ebben a négyzetben felpattogzódást látunk, a felületet burkolás előtt alapozóval kell kezelnünk. Ha nincs, akkor rendben van. Miután mindent megfelelőnek találtunk, állagra és nedvességre is jó az aljzatunk, burkolás előtt ne feledjük el portalanítani.


Az esztrich száradását gyorsító adalékanyagokról

Ezeknek a szereknek a használata azért erősen ajánlott, mert egy 5 cm vastagságú cementesztrich aljzat a valóságban folyamatosan nem is biztosítható ideális körülmények között, azaz 60%-os relatív páratartalomnál 20°C hőmérséklet tartása mellett 40 nap alatt szárad olyan állapotra, hogy rá lehessen burkolni. Márpedig ez egy építkezés során rengeteg idő, és az időveszteség költségnövelő tényező.

Nézzük ezt meg adalékanyaggal és anélkül, a költségek hozzászámolásával:

Vegyünk egy 5 cm rétegvastagságú, 250 kg / m3 cementadagolású aljzatot.

Száradásgyorsító adalékanyag hozzáadása nélkül, átlagos körülmények közt (pl. 10°C, 75%-os páratartalom) a száradás 90 – 120 napot vesz igénybe. Többletköltség nincs.

Contopp® Száradásgyorsító 10 hozzáadásával, ugyanazon körülmények közt a száradás 14 – 16 nap alatt megtörténik. A többletköltség 100 m2-re vetítve kb. 50 000,- Ft.

Contopp® Száradásgyorsító 20 hozzáadásával, ugyanazon körülmények közt a száradás 2 – 4 nap alatt megtörténik. A többletköltség 100 m2-re vetítve kb. 140 000,- Ft.

A száradásgyorsítók magyarországi forgalmazója a KERA BT , a cég honlapján minden szükséges információ megtalálható.

Határozott álláspontunk az, hogy ezeknek az adalékanyagoknak az alkalmazását mindenképpen elő kell írni a tervekben vagy előre le kell egyeztetni a kivitelezővel, és a száradási időt ennek megfelelően kell a szerződéses ütemtervbe rögzíteni.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET!

Szerző: Gortva Péter