Fényszimulációval előre tudhatjuk!

Ahhoz, hogy előre tudjuk, az adott, tervezett helyiségekben elegendő fény lesz-e, vagy hogy lássuk még a beépítés előtt, mennyi természetes világosságot vesz el a háromrétegű üveg a kétrétegűhöz képest, modellezhetjük a fényviszonyokat a tervek alapján előre.

Ez jó megoldás arra, hogy még a kivitelezés előtt legyen lehetőség a terveken változtatni, ha az igényeink úgy diktálják, hogy az adott helyiség funkciójához több fényre, ezért több, vagy nagyobb felületű nyílászárókra van szükség, vagy éppen nem megfelelő az elrendezése az épületnek a tájolásból adódóan.

Egyes helyiségek megvilágításának tervezése

A tervezés során figyelembe kell venni a környező épületek árnyékoló hatását, a növényzetet, illetve azt is, hogy az év különböző szakaszaiban változik a természetes fény mennyisége, télen nyilvánvalóan kevesebb a napos órák száma.

A tervezési folyamat során figyelembe kell venni az adott helyiségek funkcióját. Erre szabályrendszer van, nem mindegy, hogy nappaliról van szó, ahol például megfelelő 150 lux (azaz egységnyi felületre jutó fény), vagy például otthoni irodáról, ahol a munkához szükséges 300 – 500 luxra lesz szükség.
 

Fényszimulációnál figyelembe vehető tényezők

A modellezés során figyelembe vesszük az épület környezetét, vizsgáljuk a viszonyokat különböző évszakok tekintetében, ezek a környezeti tényezők. Figyelembe vesszük a betervezett nyílászárók fényáteresztő képességét is, hiszen, mint fentebb már megpedzettük, a háromrétegű üveg kevesebb fényt enged át, mint a kétrétegű. Máris egy kompromisszum, mérlegelni kell, mert minél több réteg üveg, annál jobb hőszigetelés. Két réteg esetén az LT – érték (fényáteresztés képessége) 80%, három rétegnél ez csak 70%. Vizsgálni kell, hogy az adott helyiség funkcióját tekintve ez elegendő lesz-e.

Ugyanakkor az is vizsgálandó, hogy az úgynevezett g – érték (a nyílászáró üvegezésének napenergia átengedése) milyen lesz. Egy hagyományos, hőszigetelt kétrétegű üvegnél ez 76%. A háromrétegűeknél, melyek low-e bevonattal vannak ellátva, ez az érték 49%. Ha készül fényszimuláció, ezekkel mind számolni lehet, és nem a beépítés után derül majd ki, ha rosszul döntöttünk.
 

A modellezés folyamata

Vegyünk egy konkrét példát a könnyebb érthetőség kedvéért. Adott egy kétszintes ház terve, a nappali és az étkező egy légtérben, ennek oldalához fedett terasz csatlakozik. Az étkező egyben dolgozószoba funkciót is ellát, tehát ideális esetben oda 500 lux kell. A szimulációt a legkevésbé ideális viszonyokba is át kell ültetni, tehát figyelembe kell venni a legrövidebb napokat, és a legkevesebb napsütéses óraszámú időszakokat, mert a ház helyiségeiben funkciójuknak megfelelően ezeken a napokon is elegendő kell legyen a fény.

Jöjjenek a képek a szimulációról, melyek illusztrálják, hogy a beérkező fény az ebédlőasztal fölötti felülvilágítón és az ablakokon keresztül hogyan érkezik a helyiségbe, különböző időpontokban, más-más időjárási körülmények közt.

január
 

július


Belülről pedig ilyen lesz a helyiség egy középértéket, márciust tekintve:

Szomszéd épület a telek mellet, magas fák az utcafronton, kérdéses tájolású helyiség a tervekben? Ha biztosra szeretnél menni, és előre szeretnéd tudni, hogy mennyi fény lesz az otthonodban, kérj tőlünk fénymodellezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot!