A kőzeteket több száz éve használjuk az építőiparban, cement és víz hozzáadásával például betont készítünk. A habarcs és beton előállításának természetes alapanyaga a sóder, ami homok és kavics elegye.

A természeti jelenségek, mint szél, víz által létrehozott természetes aprózódású törmelékes, eruptív kőzetek, vagy az ezt a jelenséget leutánzó, mesterségesen összezúzott zúzottkövek osztályozásra és mosásra kerülnek, majd a fenti felhasználásra már alkalmasak is. Nem mindegy azonban, hogy milyen az alapanyag, a habarcshoz maximum 4 mm szemcsenagyságú adalékanyagra van szükség, míg a betonnál ez minimum 8 mm. A 4 mm alatti szemcsék már homoknak mondhatóak. Ha vegyesen található az adalékanyagban 4 mm-nél kisebb és nagyobb szemcse, az a homokos kavics.

A homok fajtái

A folyami homok kitermelése folyók medréből történik, színe szürkés, a szemcse felülete durva.

0 – 1 mm természetes homok                                         0 – 4 mm természetes homok

Használható vakoláshoz és falazáshoz, ára kb. 7 – 8 000,- Ft/m3.

A bányahomok kitermelése állóvizekből, bányatavakból történik. Jól tapad, felülete sima, színe sárgás.

0 – 1 mm bányahomok

Használható kertépítéshez, tapadásából adódóan homokozókhoz, gömbölyű szemcsealakja miatt vakoláshoz, ára kb. 4 000,- Ft/m3.

A kavicsok fajtái

A kavicsokat az anyakőzet tartalmuk szerint különböztethetjük meg, andezitkavics, gránitkavics, stb. A víz által legömbölyített kövek a bányakavicsok, folyami kavicsok.

Homokkal elegyesen jellemző az előfordulása. 

homokos kavics valójában hordaléktalaj, mely apró kövekből áll, osztályozott sóder. Folyómederből vagy bányából bányásszák, utóbbinál agyagos lehet a kinyert anyag.

0 – 8 mm homokos kavics                                        0 – 16 mm homokos kavics

0 – 24 mm homokos kavics                                         0 – 32 mm homokos kavics
 

Felhasználási módja a szemcsenagyságtól nagyban függ. 0-4 szemcsenagyság esetén, kétszer rostálva kis nyomószilárdságú betonhoz alkalmas. A 0-8 szemcsenagyságú ajzatbetonozásra, a 0-16 födém beton készítéséhez, sűrű vasalat alkalmazásával, a 0-24 szintén födémbetonhoz, a 0-32-es pedig alapozás betonozásánál használható.

Ha nincsenek nagy szemcsék az anyagban, akkor rossz minőségű, nem használható, mert a kavicsszemcsék adják a kész beton nyomószilárdságát. Akkor sem megfelelő a minősége, ha iszapos vagy agyagos (sárgás színű), mert nem fog megkötni miatta a cement. Erre az átmosás a megoldás
 

Felhasználási arányok betonozáshoz:

C25, lehető legjobb minőségű betonhoz: 1:1 (1 m3 sóderhez kb 400 kg cement)

C16, jó minőségű: 1:2 (1 m3 sóderhez kb 300 – 350 kg cement)

C12, megfelelő alapozáshoz: 1:4 (1 m3 sóderhez kb 200 – 250 kg cement)

Érdemes a kőművesnek megmondani a kívánt arányt, hogy biztosan az általunk igényelt minőségű betont keverje ki.

A homokos kavics ára kb. 6 000,- Ft/m3, plusz a szállítás.

mosott kavics folyamokban, folyókban, állóvizekben jön létre, a víz koptató munkájának köszönhetően, így a felülete legömbölyített, és csiszolt. Kitermelhető a felszíni vizekből és folyópartokról, így eleve jól mosott kavicsot kapunk, vagy bányákból, ami nyilván szennyezettebb lesz.

4 – 8 mm mosott kavics                                            8 – 16 mm mosott kavics

16 – 22 mm mosott kavics                                       16 – 32 mm mosott kavics

Alkalmazási területe igen széles skálán mozog a kül- és beltéri dekorációtól a kertépítésen át a remek vízelvezető képessége miatti vízelvezető rendszerekben történő alkalmazásáig. Készülhet belőle lábazat is.

Ára 4-16 méretig kb. 8 000,-Ft/m3, 16-32 méretig kb. 7 000,- Ft/m3.

kulé kavics (szabványon kívüli, 16-36) gyakorlatilag megegyezik a mosott kaviccsal, leszámítva, hogy nem tartalmaz sok port, agyagot, vagy bármi egyéb olyan szennyeződést már eleve sem, amiért mosni kellene. Díszítésre, árkok feltöltésére használható. Az ára kb. 6 000,- Ft/m3.
 

murva természetes aprózódású, töredezés során létrejött, ezért szögletes szemcselalakú kőzet, laza karbonátos vagy bazalt. A laza karbonátos fajta lehet dolomitos mészkő, vagy meszes dolomit, függően attól mennyi a dolomit benne.

Bányából termelik ki, és általában osztályozatlanul, a kitermelt állapotban értékesítik. A kitermelés során kialakult szemcsemérettől és a minőségtől függ, hogy poros murváról, vagy díszmurváról beszélünk.

poros murva                                                                díszmurva

A díszmurvát kertépítésben használják leginkább, illetve lábazatok mellett. Díszítő és talajtakaró funkciót lát el. A poros murvát töltőanyagként használják. Murvából készülhet még út, pályaszerkezet, de a murvázott út több karbantartást igényel, és rövidebb ideig őrzi meg a minőségét, mint a szilárd útburkolattal ellátott úttest.

A dísz- vagy kerti murva ára kb. 8 000,- Ft/m3, a poros, vagy töltő murváé 6 000,- Ft/m3
 

zúzottkő mesterséges aprítás során előállított anyag, melyet a robbantással kitermelt gránitból, összeálló törmelékes vagy vegyi üledékes tömött mészkőből, vagy bazaltból, andezitből zúznak, majd osztályoznak. Mosása nem szükséges, a minőségét és szemalakját a törések ismétlésével javítják. A szemcseforma az előállítás folyamatából adódóan szögletes.

0 – 0,63 mm kőliszt                                                   1 – 4 mm kőzúzalék

5 – 12 mm zúzottkő                                                  12 – 20 mm zúzottkő

20-55 mm zúzottkő

Felhasználás:

–              0-0,63 mm – kőliszt, felhasználják pl. ágyazati rétegként

–              1-4 mm – kőpor vagy zúzalék, felhasználálják pl. ágyazati rétegként

–              5-12 mm – zúzottkő, felhasználják pl. gyalogjárda lekövezése

–              12-20 mm – zúzottkő, felhasználják pl. kocsi beállók ágyazati rétegeként

–              20-55 mm – zúzottkő, felhasználják pl. útépítésben, laza szerkezetű talajokon
 

Lehet egyszer (Z) vagy kétszer tört (NZ-nemes, KZ-különleges) 

Ára: nettó 6000-7000 Ft/m3 (Budapest környéke)

Felhasználása szemcseméretétől függ, a 0-0,63 és 1-4 mm-est általában ágyazati rétegként hasznosítják, az 5-12 mm-esből készülhet járda, a 12-20 mm-es alkalmas autófelhajtók ágyazati rétegének, a 20-55 mm-es pedig útépítésben használatos, laza talaj esetén. Létezik egyszer (Z) és kétszer tört (NZ a nemes, a KZ a különleges). Ára 8 – 9 000,- Ft/m3.
 

Figyelem! Olyan lapostetőbe, ahol bitumenes lemezzel vízszigeteltek, oda mész tartalmú követ (pl. mészkő) leterhelő rétegként tilos alkalmazni, mert kémiai reakció útján tönkreteszi a vízszigetelést!

A cikkben feltüntetett árak természetesen csak megközelítőek, hiszen nem csak a főváros – vidék viszonylatban, de kereskedőnként, telephelyenként is nagy eltérések lehetnek.

A képek forrása: http://szav1kft.hu/termekek/