Nincs terveztetés, nincs elhúzódó építkezés, csak megrendelés, és pár hónap múlva egy legyártott épület. Ezek a könnyűszerkezetes készházak, melyeknek egész bemutató parkjuk van Ausztriában, az úgynevezett Kék Lagúna Mintaparkban, ahol több mint száz, ilyen konstrukcióval készített házat nézhetünk meg.

Ebben a mintaparkban különböző gyártók állítanak ki, így teljes készültségben vizsgálhatjuk a családi házakat, berendezéssel, gépészettel. Kaphatunk felvilágosítást anyagokról, árakról, illetve arról, milyen változtatások lehetségesek egyes modelleknél.

Mi a konstrukció?

A készház egy olyan könnyűszerkezetes ház, amelynek a falát nem az építkezés helyszínén építik fel, hanem egy gyárban készítik el és ott készre is szerelik. Ezek a falelemek méretre vannak gyártva, tartalmazzák a fagerenda tartószerkezetet, a szigetelést, a fa vagy gipszkarton burkolatot és az áttörések helyét is a különböző szerelvények, kábelek, csövek számára.

Olyan épületekről van szó, melyek minden elemét előre méretre legyártják, falakkal, fa tartószerkezettel, szigetelőanyagokkal, burkolatokkal együtt, így nem az építési területen épül meg a ház, ott csak összeszerelik. A gyárban kialakításra kerülnek az áttörések is, így helyszínen szerelhető a kábelezés és csövezés.

A házak

Aki elutazik a készház parkba, az minden házba bemehet, megtekintheti a belső tereket, berendezett otthonokat, a különböző gyártók megoldásait. Mi öt éve jártunk a parkban, az alábbiakat tapasztaltuk:

Az első ház, amit akkor megtekintettünk nagyon minőségi kivitelezésű, kiváló nyílászárókkal szerelt, korszerű gépészettel ellátott, a beltér stílusát tekintve modern, letisztult épület volt. Az alapozás nélkül számított bekerülési költsége akkor volt forintra átszámolva 144 000 000 ,- Ft, kulcsrakész állapotban. Nem kis összeg, még ma sem.

Ahogy továbbmentünk az első kellemes meglepetés után jött a többi sorra. Több épület is rácáfolt az előítéletre, hogy egy gyárban készült lakóház csak uniformizált, unalmas, saját ízlésre formálhatatlan lehet. Sok gyártónál találtunk jó ötleteket az elrendezésre, igényes burkolatokat, meglepően modern és letisztult stílust.

minimalista épületek egy és kétszintes kivitelben

a hálóba betervezett fürdő, a függőkandalló és a fürdőszobában használt fa burkolat mind-mind érdekes részlet

A kiállított épületek nagy része igen energiahatékony gépészettel van szerelve. Hőszivattyú, napelem, hővisszanyerős szellőztető, mind szinte magától értetődő alapfelszerelésnek számít a koncepcióban.


Aztán jött egyik ház a másik után

Minden előnye ellenére azonban, ahogy a látogató sorra járja a házakat, egyre egyformábbnak tűnnek mégis ezek az épületek kívül és belül egyaránt. Ennek ellensúlyozására a gyártók kiegészítőkkel igyekeznek hangulatosabbá és egyedibbé tenni a kínált portékáikat.
 

Passzívházat készen

A passzívház izgalmas kérdés, napjainkban mindenkit foglalkoztat. Ennek ellenére a kiállított passzív készházak a sok hasonló hatású épület között sem okoztak nagy változatosságot. Kocka formák, a szokásos műanyag ablakokkal, a mára nem meglepő napelemes fűtéssel. Így ezek a gyártók is a berendezéssel próbálták jelezni, mennyire egyedi az épületük.

A győztes, avagy lehet úgy is, hogy tényleg jó legyen

Az alábbi képeken egy olyan épület látható, amit építész hallgatók terveztek, és amelynek építőanyaga 90 százalékban fa. Mind építészeti, mind gépészeti téren modern, ötletes ház, melynek kivitelezési technológiája is más, mint a legtöbb készházé. Igazán figyelemreméltó és ötletes épület.

Tanulság

Ez a technológia az elmúlt egy-két évtizedben nagyot fejlődött, de számunkra éppen az hiányzik a koncepcióból, amitől egy ház otthon lesz. Az egyéni ötletek és elképzelések, a hangulat, amelyről nagyon sokféle elképzelése van az egyes építtetőknek, hogy mitől lesz az életterük bensőséges, és csak az övék. Ez bizony továbbra is a tervezői folyamat során alakítható ki legjobban.

A készházak célközönsége leginkább az a praktikusan és gyorsan az építkezés végére járni kívánó vevőkör, akik mihamarabb birtokba vennék az otthonukat, és ezért cserébe elfogadják, hogy a könnyűszerkezetnek tömegéből adódóan nincs olyan jó télen a hőtároló, nyáron a hőszigetelő képessége, mint a téglából épült házaknak, és hajlandóak a kivitelezés során a kényelemért cserébe arra a kompromisszumra, hogy otthonuk részleteinek kialakításába elég kevéssé szólhatnak bele.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !