A mágnesezhető festék pontosan azt tudja, amit első hallásra gondolnánk róla, feltapadnak rá a mágnesek. Tehát nem a festék vonzza a fémet, hanem a mágnes a festéket. Valójában egy glettről van szó, melyben vaspor van, ami vizes bázisú kötőanyaggal rögzül.

A működési elv

A biztos tapadáshoz a Neodym nevű mágnest kell alkalmaznunk, ami egy igen erős, de még nem elektromos mágnes. Ennek a mágnesnek a felragasztása bármilyen tárgy hátoldalára lehetővé teszi a mágnesezhető festékkel kezelt falfelületre a tárgy rögzítését. Persze sokmindentől függ, hogy a tárgy fent fog-e maradni. Nem mindegy, hogy milyen vastag a festék, milyen vastagságban van ezen a rétegen színező festékréteg, mely csökkenti a vonzást, mekkora a súlya a felrakandó tárgynak, mekkora a mágnes, amit a tárgyra ragasztottunk, de alapvetően akár több kilógrammos tárgyakat is fel tudunk így rakni a falra.

Előnyei

Elsősorban dekorációs céllal szokták alkalmazni, igen fantáziadúsan és széles skálán lehet kiaknázni ennek lehetőségeit. Kiváló például gyerekszobába, így a fal is egyfajta játszótérré változik. Azonban praktikus felhasználási módja is létezik, például olyan árnyékoló rögzíthető így, amelynek nem nagy a súlya, így az mobilis marad, de akár világítótestet, vagy műhelyben szerszámokat is rögzíthetünk a segítségével. Képek felrakása is lehetséges így, és ez különösen hasznos például falfűtéssel és falhűtéssel ellátott házaknál, hiszen így biztosan nem fogjuk átfúrni a csöveket.
 

Hátrányai

Lényegében kimondottan hátrányai ennek a terméknek nincsenek, nem káros az egészségre. Inkább némi elővigyázatosságot igényel, mert a teherbírása igen korlátozott, illetve változó, úgyhogy nehéz tárgyakat, bútorokat semmiképpen ne így rögzítsünk.

 


A felület elkészítése

A kezelni kívánt falat mélyalapozóval kell lekenni először. Ha ennek a száradási ideje letelt, a festéket is fel lehet vinni két rétegben, kb. húsz perc várakozási időt kell hagyni a rétegek között. Ezután legalább 16 órahosszat hagyni kell száradni a falat. Ha csak egy részletet szeretnénk kezelni, maszkoló szalag használatával tudjuk behatárolni a felületet, de ezt rétegenként fel kell szedni, és újra ragasztani, különben vissza fogja szedni a festéket.

Az ára

A termék ára gyártónként nagyon változó, 1 m2 falfelülethez általában 1-1,5 kg glett szükséges. A falak egyenetlensége esetén ez persze lehet több. 1 kg mágnesezhető glett kb. 9 000,- Ft-ba kerül. A megbontott anyagot nagyon rövid időn belül célszerű felhasználni, mert gyorsan köt. Az anyaköltségen kívül a mágnesekre kell még költeni, de ez mindenképpen attól függ, mit szeretnénk rögzíteni, milyen súlyban, hány darabot, így ez gyakorlatilag megválaszolhatatlan. Csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határokat.