Mikor a házunk ereszcsatornájáról döntünk, mást hallunk a bádogostól, mást a kivitelezőtől, megint mást a tervezőtől. Hogyan tudnánk eligazodni a javaslatok között? Mérlegelni kell a tulajdonságokat a felhasználhatóság, a küllem, és várható élettartam alapján, és mindezek mellett természetesen figyelembe kell venni az árakat is. Ebben nyújtunk az alábbiakban némi segítséget.

Költségek

A szempontok közül ez szokott a legnagyobb súllyal a latba esni. Természetes, hogy árérzékeny minden vásárló, ám egyes rendszereknél semmiképpen ne csak a csatornát vizsgáljuk meg, hanem minden szükséges tartozékát, hiszen a valós bekerülési költséget ezek összessége adja meg. A cikk végén közzétett táblázat segítség lehet abban, hogy a leggyakoribb típusú, félkör alakú, nagyságrendileg 33 cm kiterített szélességgel bíró csatornák és rendszereik összehasonlíthatóak legyenek.
 

Várható „élettartam”

A műanyagból készült ereszcsatornákat itt mindjárt az elején vessük is el, a mi irodánk nem javasolja ezeknek a beépítését. Amennyiben mégis erre esik az építtető választása, az UV sugárzás elleni garantált védelemre kell nagy figyelmet fordítani vásárláskor.

A fém csatornákat két fő csoportra oszthatjuk:

– Gyártás során felületvédelemmel el nem látott termékek

Ezek a csatornarendszerek olyan anyagokból készülnek, melyek alkalmazásánál nincsen szükség felületkezelésre, mert az alapanyag mesterséges védelem nélkül is ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Kétféle módon érhető el ez a hatás. Az egyik, ha maga az alapanyag bír ilyen tulajdonsággal, például az alumínium. A másik, ha olyan anyagból készül a rendszer, mint a titáncink, vagy a vörösréz, melyeken idővel védőréteg alakul ki, más kifejezéssel patinásodik, így ellenállóvá lesz.

– Gyártás során felületvédelemmel ellátott termékek

Acélból, vagy más alapanyagú lemezből gyártott ereszcsatornák, melyek önmagukban nem ellenállóak, így szükséges felületkezeléssel ellenállóvá tenni őket. Figyelembe kell venni a felhasználás során, hogy amennyiben ez a felületkezelés sérül, korrodálódni fog az anyag, így rozsdásodni fog a csatorna.

Felületkezelés lehet horganyozás, szinterezés, festés vagy ezek kombinációja.
 

Küllem

Teljes mértékben ízlés dolga, hogy kinek melyik ereszcsatorna szép. Sokan erre nem is gondolnak a tervezés elején, pedig a rosszul megválasztott szín például ront a házunk esztétikai értékén. A bevonatos lemezek rendkívül színgazdag választéka elérhető, ezért igen népszerűek. A legdivatosabb azonban mostanában a titáncink, ebből az anyagból homlokzatburkolatot, tetőfedést is lehet készíttetni, és felületkezelésre sincsen szüksége.

Ha nem csak az ereszcsatornát, hanem a tetőfedést is ezzel az anyaggal kívánjuk megoldani, akkor gondolnunk kell arra, hogy nagy felületen a gyárilag sima felületek csilloghatnak és a hőmozgás hatására hullámosodnak. Ilyenkor egyrészt válasszunk vastagabb lemezt és olyan felületképzést, ami kevésbé reflektál. Ezek a matt felületkezelések csak néhány terméknél elérhetőek, ilyen a Prefa P10. Számos családi ház tervezés során választottuk ezt a felületkezelést.


Felhasználhatóság, kivitelezési lehetőségek

Eltérő típusú fémek egymáshoz építésénél a korrózió víz hatására jelentősebb lesz, ezért erre nagyon figyelni kell. Így például fémlemez tetőfedéshez tehát azonos anyagból készült ereszcsatornát alkalmazzunk. Ügyeljünk erre a rögzítőknél és segédanyagoknál is, és mindenképpen tartsuk be a gyártók utasításait. Bevonatos lemezeknél figyeljünk arra, hogy a kivitelező vágásnál javítófestékkel kenje be a vágott felületet, hiszen, mint erről fentebb már szó volt, a felületkezelés sérülésénél korrodálni fog a lemez. 
 

Néhány konkrét példa a termékekről:

A horganyzott vaslemezt (HV) gyakran látjuk, legtöbbször ezt használják, hiszen könnyű dolgozni vele, még a kevésbé kiváló bádogosok is fel tudják szakszerűen rakni. 10 év az élettartama.


A bevonatos alumínium lemez sok színben elérhető, alapanyagának köszönhetően rozsdamentes és hosszú élettartamú termék.


Az alumínium lemez ereszcsatorna hosszú élettartamú, korrzóziómentes, kockázat nélkül használható ereszcsatorna, de nem szép.


A Titáncink -Rheinzink (RZ), VM-Zink (VMZ) lemez használata kifejezetten nagy divat napjainkban, alkalmas homlokzatburkolatnak, tetőfedőanyagnak is. Gyorsan patinásodik, így hamar kialakul a védőréteg rajta, előpatinásított anyagot is tudunk vásárolni, így egyből egyenletes színt érhetünk el.


Lindab, szinterezett acéllemez, melynek bevonata korrodálni fog, ha megsérül, ezért kivitelezésnél körültekintést igényel, viszont gazdag színválasztékban elérhető.


A Prefa bevonatos alulemez alapanyagában korróziómentes, ezért igen tartós, és sok színben elérhető. Használják tetőfedésre, homlokzatburkoláshoz is, nagy népszerűségnek örvendő árucikk.


A vörösrézből készült ereszcsatorna a legdrágább mind közül. Általában kiemelt fontosságú épületek, kúriák tetőfedéséhez használják. Idővel zöld színűvé patinásodik, kb. 50 év az élettartama. Acéllal nem szabad összeépíteni, mert korróziót idéz elő, és nem lesz tartós.

Árak