Családi ház tervezése Gárdonyban

Újabb különleges helyszínre tervezhettünk házat, egy Velencei tavat ölelő konkáv saroktelek tulajdonosai kerestek meg minket, hogy új otthonuk terveit elkészíthessük.

De hogy is tájoljunk egy házat, ahol a fantasztikus örök panoráma épp északra esik? Fűzzük fel az épületet a tó mentén, de fontos, hogy ne csak egy, hanem mindkét irányból nyissuk meg a homlokzatot.

Bátran tehetünk felülvilágítókat is, így nem kell kompromisszumot kötnünk, ha a kilátás északra esik.

Földszinti alaprajz

A telek ÉK-i oldalán érkezünk a házhoz gépjárművel és gyalogosan is.

Az épületbe gyalogszerrel érkezve rögtön feltárul a tér, balra beépített szekrénysor, míg jobbra az üvegfalon keresztül mind a kerttel, mind a terasszal is vizuális kapcsolatot létesíthetünk.

Továbbhaladva az épületen baloldalt a konyha található, innen könnyen elérjük a napos déli teraszt vagy az árnyékos északit évszaktól függően.

Az étkező tere kapcsolja össze a szinteket, a galérián keresztül fellátunk a társalgóra.  A nappalit a térben álló, bútor kidolgozottságú lépcső választja el finoman az étkezés helyszíneitől.

A nappali végén található egy vendégszoba, melyben a nagyszülők vendégeskednek majd főleg hosszabb rövidebb ideig. Amikor nincs vendég, akkor család moziszobának fogja használni. 

Az emeleten az étkező légteréhez kapcsolódik a fenti társalgó rész, ahonnan a szülők blokkja nyílik saját fürdővel wc-vel és gardróbbal.

A galériától jobbra találhatóak sorolva a gyerekszobák és a dolgozó szoba is, a közlekedő végén pedig a gyermekek fürdője és wc-je található.

A galéria kapcsolatot teremt a fent és lent közösségi tereivel és további déli fényt enged a nappali terébe.

A fenti társalgóhoz egy szuper panoráma terasz is tartozik, ami teljesen egybenyitható a benti térrel.

Az épület homlokzatára gondozásmentes, tartós homlokzatburkolatokat terveztünk.

A fahatású trespa betétek és antracit kőburkolat váltják egymást, a súlyosabb és könnyedebb felületek kontrasztjának játékosságával.

A bejárat felőli oldal még zártabb, lassan bontakozik ki az épület.

Az épület melletti terasz egy része fedett egy része pedig csak árnyékolt.

Egy napozó teraszt is kapott hátul a ház.

Hasonló cikkek:

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!