Minden, amit a tetőfóliákról tudni érdemes!

Másodlagos vízelvezető rétegként a tetőfólia akadályozza meg, hogy a tetőhéjaláson átjutó külső nedvesség, és beépített tetőtér esetében a lecsapódó pára bejusson a tetőtérbe.

A forgalomban lévő építési fóliák minősége és műszaki jellemzői között jelentős különbségek vannak. Melyiket válasszuk a tetőre?

Két fő szempontot kell megvizsgálnunk, hogy eldönthessük:

  1. tetőfóliák főbb műszaki tulajdonságait
  2. alkalmazási területet (a tetőfedés jellemzőit, a tetőtér funkcióját, a tetőidom összetettségét, időjárási hatásokat)


AZ ÉPÍTÉSI FÓLIÁK ÉS A FIZIKA

Tömeg:

A tetőfóliák leggyakrabban megjelenő paramétere.

A kis tömegű, gyenge fóliák alkalmazása nem ajánlott. Hazánktól nyugatra érvényben van egy olyan előírás (ÖNORM B 4119), amely szerint új tetők esetén 140 g/m²-nél kisebb tömegű tetőfólia nem építhető be.

A gyakorlatban elterjedt, hogy a tetőfóliákat elsődlegesen az 1 m2 felületre eső tömegük alapján különböztetik meg, ebből következtetve a fólia vastagságára, erősségére, stb. Azonban nem szabad kizárólag erre hagyatkozni, mivel a tömegadat nem ad pontos képet az adott fólia minőségéről, és egyéb paramétereiről. Például léteznek olyan fóliák, melyek kis tömegük ellenére is nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek.

Páraáteresztő képesség:

A téli időszakban a pára a beltérből kifelé igyekszik, így rendkívül fontos, hogy a szerkezet kifelé páraáteresztő legyen. Ha a pára nem tud távozni, az ronthatja a hőszigetelés minőségét, tetőszerkezet és egészségkárosító hatása is lehet.

A tetőfólia páraáteresztő képességét az ú.n. Sd érték mutatja. A tetőfólia páraáteresztőnek minősül, ha az Sd értéke kisebb, mint 0,3 m. Minél kisebb ez az érték, annál inkább páraáteresztő a fólia.  


A pára távozásában nagy szerepe van még a tető megfelelő átszellőztetésének, amit a tetőfedés és az alátéthéjazat közti légréteg biztosít, az eresz mentén bejutó levegő a szellőzőcserépnél vagy taréjszellőző elemnél jut ki. Ezt nevezzük egyszeresen átszellőztetett tetőnek. A tetőfólia a szaruzatra felületfolytonosan van fektetve, így védi a szarufák közé rakott hőszigetelést víztől és széltől. Egyszeres átszellőzésű tetőhöz csak páraáteresztő Sd<0,3m fólia alkalmazható.

A belső oldalra (télen fűtött), minden esetben kötelező egy párazáró fólia is.
 

PÁRALECSAPÓDÁS ELŐFORDULHAT NEM BEÉPÍTETT TETŐSZERKEZETEK ESETÉBEN IS?

Igen! Ezért érdemes ebben az esetben is olyan tetőfóliát választani, ami páraáteresztő, így megelőzhető, hogy a fólia alján felgyűlt pára visszacseppenjen a födémre fektetett hőszigetelésére, és így károsítsa azt. 

Ha az alátéthéjazat alatt és felett egyaránt átszellőző réteg van, kétszeresen átszellőztetett szerkezetről beszélünk.

A képen látható megoldás biztosítja a padlástér kiszellőzését és a megszakított fólia átfedését egyaránt.

Vízzáró képesség:

A tetőfedés lehet vízzáró, fokozottan vízzáró vagy vízhatlan.

Alapvetően a tető hajlásszöge (meredeksége) határozza meg az alkalmazott tetőfedés megkövetelt vízzárósági fokozatát (minél kisebb a hajlásszög, annál szigorúbb a követelmény).


W1: ezek a legjobb vízzárású fóliák. 25° hajlásszög alatt is alkalmazhatóak. Deszkázatra készülő tetőfólia csak ez a kategória lehet.

W2: mérsékelt vízzáróság. Ezek a tetőfóliák 25°-os hajlásszög felett alkalmazhatók!

W3: ezen kategóriájú fóliák tetőfóliának nem alkalmasak, azokat csak függőleges felületen szabad használni.

A tetőfóliák a tetőfedéssel együtt adnak megfelelő vízzáróságot. Tetőfedés nélkül önmagukban (egyes kivételektől eltekintve) az alátétfóliák nem védenek! Szél hatására az átlapolásoknál átjuthat a nedvesség.

Szakítószilárdság:

Egy anyag szakítószilárdsága a DIN 12311-1 szabvány szerinti vizsgálattal megállapítható max. húzóerőt jelenti hosszanti/ kereszt irányban, N/50 mm egységben kifejezve.

Az extrém időjárási hatásoktól eltekintve a kivitelezés során is érheti a tetőfóliát nagyobb mechanikai igénybevétel.  A fólia szakítószilárdsága ezekkel a mechanikai hatásokkal szembeni ellenálló képességét fejezik ki.

Hidegtűrés, hőállóság:

A tetőfóliák öregedése azok műszaki tulajdonságainak romlásával jár. Ez a legjobb minőségű tetőfóliákra is igaz de a különböző anyagú és minőségű fóliák öregedési üteme eltérő.

A hőhatás és az UV-sugárzás az a két legmeghatározóbb külső hatás, ami a tetőfóliák elöregedését előidézi.

A tetőfólia hidegtűrése és hőállósága az a hőmérséklet tartomány, amit a fólia még károsodás nélkül tartósan elvisel. Fontos, hogy a tetőfóliák az alacsony és magas hőmérsékletnek, valamint a ciklikusan bekövetkező jelentős hőingadozásoknak is tartósan ellenálló anyagokból készüljenek.
 

MIT KAPUNK A PÉNZÜNKÉRT?

árkatergória Ft/m2tömeg g/m2Sd érték mvízzárósági osztályszakítószilárdság N/5 cmhőállóság°C
200950,05W1 130/90-24   +70
250-3001350,05W1200/110-24   +70
300-3501550,04W1260/180-24   +70
350-4001300,02W1220/165-40   +80
400-4501750,02W1260/200     -24   +70
5001350,02W1290/205    -24   +70
7001500,02W1310/260-40   +80
35003500,03W1450/410-40   +80

Egy hőszigetelt tető összköltségének csupán 2%-át teszi ki a fólia.

Az alacsonyabb árkategóriájú, de silányabb alternatívák összességében drágábbak lehetnek, hiszen javítás vagy csere esetén a költségek a fólia árának akár a hatszorosát is elérhetik.
 

MI KERÜLJÖN FÉMLEMEZ, PALA- VAGY ZSINDELYFEDÉS ALÁ?

Pala és zsindely és fémlemez fedések

Ha a tetőfedés anyaga egy erősebben felmelegedő tetőfedő anyag (pl. fémlemez fedés, sötét színű bitumenes hullámlemez vagy bitumenes zsindely), vagy szabálytalan a tető átszellőzése, akkor a fólia idő előtti tönkremenetele várható.

Alkalmazásuknál fontos figyelembe venni, hogy a külső időjárási viszonyok mellett szélsőséges hőmérsékletűek lehetnek (viszonylag gyorsan és jelentősen követik a lehűlést ill. felmelegedést), valamint az alsó felületükön páralecsapódás ill. csepegés alakulhat ki. A megoldás, hogy lehetőség szerint meg kell oldani az átszellőzést. Nagyobb hőterhelést adó fedőanyagok esetében jobb minőségű, magasabb hőállóságú alátétfóliát kell alkalmazni.

Milyen tetőfedő anyag esetén a minimálisan megengedett hajlásszög, szabadon belógatott tetőfóliával, aljzatra

HŐVÉDELEM

A hőtükrös, fémbevonatos páraáteresztő fóliák a sugárzott hőmenynyiség 80-90%-át is visszaverhetik, megfelelő átszellőztetéssel. Ez kb. 3 fokos hőmérséklet csökkenést eredményez nyári hőség esetén is.

Kb. 500-2000 Ft-os m2 árban kapható a nem fémbevonatos páraáteresztő fóliák eltérő műszaki tulajdonságainak megfelelő minőségbeli különbségek függvényében.

Szerző: Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter

Források:

terranteto.hu

tetotepitek.blog.hu