Előző cikkünkben meglévő épületek vizesedésének okait vizsgáltuk. Most a probléma megoldási módjait sorakoztatjuk fel, vizsgálva, milyen technológiák léteznek az utólagos vízszigetelésre.

1. A padló szigetelése

Amennyiben a burkolat alatt van szerkezeti beton, arra fektetjük a vízszigetelő lemezt. Ha nincs ilyen, akkor készíteni kell, de a teherhordó falba bele kell kötni statikai méretezésnek megfelelően. A szigetelés lehet modifikált bitumenes, vagy PVC, és mindenképp összeköttetésbe kell hozni a falszigeteléssel.

Ami a költségeket illeti, 2 réteg fektetése munkadíjjal kb. nettó 4 500,- Ft/m2, ha nincs szerkezeti beton, annak kialakítása munkadíjjal nagyságrendileg nettó 3 000,- Ft/m2.
 

2. Lábazati vízszintes szigetelés

Itt már több variáció lehetséges, az alábbiakból választhatunk:

– Nagynyomású injektálás

Az eljárás során kétsoros furatokba az injektáló csatornákba helyezett szelepes csonkokon át folyékony szigetelőanyagot juttatnak nagy nyomással a falba. Ehhez a vakolatot nem szükséges eltávolítani. Az eljárás megoldást jelent azoknál a régi épületeknél, ahol a gravitációs szigetelésben a fal nem teljes telítettsége miatt álltak elő hibák.

Forrás: http://basa-falszigeteles.hu

Ezeket az injektálásos technikákat két működési elv szerint különböztetjük meg. A kapillárisok falát vízhatlanítják a szilikon és sziloxán emulzió anyagok, és így útját állják a víznek. A másik megoldás a pólusok teljes kitöltése, ez poliuretángyanta és akrilátgél felhasználásával lehetséges. A falba fúrt lyukakon keresztül magasnyomással a falba injektálják a felhasznált anyagot.

Amennyiben a fal porózus, ez az eljárás nem célravezető, mert a teljes telítettség nem elérhető. Ilyen a vert vályog vagy vegyes falazat is. Előfordulhat homokkő falnál is, ha a fal már a habarcsnál is porózusabb, így elszívja az anyagot a fugától.

Fontos tudni, hogy az injektált anyag csak időlegesen jelent megoldást, mert évek alatt eltűnik a falból, így újra el kell végezni ezt a munkát. Emiatt csak akkor javasolt az eljárás, ha egyéb technológia használata nem lehetséges. Erre a szigetelésre 5-10 év garanciát vállalnak az ezzel foglalkozó cégek, ára pedig kb. 20 000,- Ft/fm + ÁFA.
 

– Acéllemezes szigetelés

Az eljárás menete, hogy rozsdamentes, görbékkel összekapcsolt acéllemezt préselnek a téglasorok közé. A horganyzott lemez nem megfelelő, mert a bejuttatás során a felületkezelés megsérülhet, így rozsdásodni fog. Ezzel a módszerrel a talajvíz falba feljutását akadályozzuk meg.

A lemezeket 50 joule-al a fal teljes vastagságán áttolják. Műszeres ellenőrzésre nincsen szükség, hiszen a munka eredménye szemmel is látható. Előnye, hogy nem kell bontani, és statikai problémát sem okoz. A boltíves kiképzésű lemezek önmagukat ékelik ki, így a fal átvágása miatti ékelés szükségtelen. Vert falú, vályogból épült házaknál nagyon jól alkalmazható, annál is inkább, mert a vegyi anyagokkal történő szigetelés a falazat magas szerves anyag tartalma miatt nem ajánlott ezen esetekben. Vert fal esetén két oldalról kell a préselést elvégezni úgy, hogy a lemezek ne találkozzanak. Az így kialakított átvezetési sávon fel tud jutni a vályognak szükséges talajpára. Olyan falazatnál, ahol a téglasorok között nincsen összefüggő fuga, ez a szigetelési eljárás nem alkalmazható.

Abban az esetben jó választás a technológia, ha az épület egyéb szerkezeteit nem szándékozzuk felújítani, mivel gyorsan, és viszonylag kevés bontással kivitelezhető. A szakemberek 15-20 év garancia vállalása mellett végzik ezt a munkát, az ára pedig kb. 23 000,- Ft/fm + ÁFA.
 

– Kétoldali résvágás

A módszer lényege, hogy a falat szakaszosan átvágják, és az így létrehozott résbe szigetelő-, védőlemezt tesznek. Mivel az eljárás meglehetősen roncsolja a falat, a nyílásáthidalókat és a födémet alá kell támasztani a munka idejére. A réseket kiékelik, és cementhabarccsal töltik fel. Átmenő fugákkal rakott, például kisméretű téglából épült falnál alkalmazható a technológia, és csak akkor, ha a falazathoz minkét oldalon hozzá lehet férni. A falban az átfedéseket nem lehet összedolgozni, de a padlószigeteléssel anyagában azonos lemezzel összeolvasztható.

Az eljárásra akár 15-20 év garanciát is vállalnak, az ára kb. 24 000,- Ft/m + ÁFA
 

– Szakaszos falbontás utáni új bitumenes lemezszigetelés

Az eljárás során a vízszigetelés felől 1 m-es szakaszos bontásban eltávolítják a falat, majd a szigetelés elhelyezése után visszafalazzák a középső részt. Ezután bontják a következő szakaszt, és így tovább. A kétoldalt kibontva hagyott részeken lehet átfedéseket készíteni és így folyamatossá tenni a szigetelést, ezért azok visszafalazása ezt követően történik. Végezetül a kész szigetelést összedolgozzák a padló vízszigetelésével.

A résvágásos technológiával megegyező módon a szerkezet alátámasztása itt sem maradhat el, és a dúcolást a teljes visszafalazásig nem is szabad megszüntetni.

Ennek a technológiának egyértelműen az a legnagyobb előnye, hogy a vízszigetelés, ami így készül teljes mértékben megfelel egy újépítésű épület szigetelésének. Akkor érdemes alkalmazni, amikor az épületet teljes felújításnak vetjük alá. A költsége kb. 27 000,- Ft/m +ÁFA


– Szigetelés elektromágnesességgel vagy elektrokinetikával

Az eljárás lényege, hogy a vizes falban oldott sókat elektrolitként alkalmazzák a vezetőképességet kihasználva. Elektromosság segítségével irányított mozgásba hozzák a töltéssel rendelkező részecskéket.

Az áramlás irányának megváltoztatásával elérhet, hogy a részecskék lefelé áramoljanak, így megszűnik a kapilláris felszívódás. Gyakorlatban ez úgy történik, hogy felhelyeznek pozitív pólusú, karbon bevonatú hálót és kontakvezetéket a fal magasan fekvő sávjában. Ezzel szemben a falazat alján negatív pólusú grafit elektródák dolgoznak, így kialakul az áramlás megfelelő iránya. Szükséges egy vezérlő készülék, ami a váltakozó egyenáramot biztosítja a rendszernek. Az áramfogyasztás elenyésző, a rendszer gyorsan telepíthető, utólagos figyelmet és karbantartást nem igényel. Egy méter feletti falvastagság esetén gazdaságos beruházni rá. Bővebben tájékozódni például ennél a gyártónál lehet: Méhes Kft Wetsave

Forrás: http://www.wetsave.at

A másik bontás nélküli megoldást az Aquapol Kft kínálja. Ők fejlesztettek és szabadalmaztattak egy mikrohullámokat kibocsátó készüléket, melyet a vizes helyiségbe felszerelve tudunk működtetni. Az egyéb technológiákhoz képest olcsó megoldás (kb. 40%-al olcsóbb, mint az injektálás), és gyorsan telepíthető. Ugyanakkor a készüléket folyamatosan működtetni kell árammal, és mivel a technológia viszonylag új, még nem lehet tudni, hogy van-e valamilyen negatív élettani hatása. A készülékre 20 év garanciát ad a cég.


Forrás: http://www.aquapol.hu

A témával tovább foglalkozunk majd egy következő cikkben, addig is, ha az első részt nem olvastátok, tegyétek meg! MITŐL ÁZIK A FAL? CIKKSOROZAT – 1. RÉSZ – A VIZEK NYOMÁBAN

A folytatást pedig itt találod: MITŐL ÁZIK A FAL? CIKKSOROZAT – 3. RÉSZ – ÚJ SZEREPBEN A PINCE

Szerző: Gortva Anikó, Gortva Péter